Reisebrev: En Nordnorge flyging blir til

Del 1

Av Tommy Norvik («TommyPiloten»)

Det hele startet vel egentlig i fjor.

En kamerat spurte meg om jeg hadde noen planer for den sommeren. I utgangspunktet hadde jeg ikke det, hvorpå han spurte om vi kunne fly en tur.

-Absolutt! svarte jeg og fortsatte: -Hva tenkte du på, bare fly en tur rundt Oslo eller noe mer…?

-Vel hvor mye koster det? spurte han.

-Det kommer litt an på, men alt fra 1000 til 2000 kroner per time.

Kjartan svarte «Ok».

-Hvis du vil at vi skal fly en tur, så er kanskje det beste om du finner ut et slags budsjett, svarte jeg og ble realist:

-Men før du bestemmer deg for budsjettet, så vil jeg legge inn dobbelt så mye.

Kjartan tenkte:

-Hvor langt kommer vi for 10.000?

-Tja, tenkte jeg: -Da har vi totalt 30.000 å fly for, så da burde vi komme et stykke. Hva hvis vi blir enige om at vi flyr litt rundt i Europa i sommer?

Det syntes Kjartan hørtes veldig gøy ut. Jeg booket en Cessna 172 via flyklubben Fly1912.

Sommeren 2019 endte dermed med Europa rundt.

Kjeller – Roskilde – Paderborn – Dijon – Cannes – Jersey – Biggin Hill – Groningen – Aalborg – Kjeller.

Turen ble litt til ettersom vi reiste og vi storkoste oss.

PLANEN: Halve gleden er å planlegge flygingen – særlig de lange. Foto: Tommy Norvik


Vel hjemme igjen og etter at Kjartan hadde fått «fordøyd» opplevelsen, snakket vi allerede om neste års tur. Allerede da hadde jeg lyst til å fly Nord-Norge rundt. Litt fordi jeg aldri har fløyet der, men mest fordi jeg ikke hadde landet på noen av Avinors flyplasser nord for Bodø.

Planlegging

På kontoret har jeg også et Norgeskart over alle de flyplassene, hvor jeg allerede hadde startet å merke av noen. Jeg foreslo derfor til Kjartan:

La oss se om vi klarer å «merke» resten av kartet sommeren 2020.

Kjartan utbrøt: –Let’s DO IT!

Så kom Covid-19 og det så litt dårlig ut for hele sommerferien. Men heldigvis ble landet mer og mer åpnet i tid for avvikling av ferie.

Kjartan er selv ikke pilot, men synes det er veldig gøy å være med. Dermed ble jeg litt «stuck» med all planleggingen selv. Heldigvis hadde jeg jo kartet mitt som ble brukt som en pekepinn for ruta. Som pilot og fartøysjef på et småfly er man både kaptein, purser, handling-agent og litt reiseleder. Dette kan bli ganske utfordende, men mye kan løses gjennom god kommunikasjon med passasjer(ene). Jo mer flykyndig, jo mer kan de bidra med.

Gjennom å lese disse reisebrevene vil du forhåpentligvis både tørre og ikke minst få lyst selv. Norge er et usedvanlig vakkert «VFR-land». Ordentlig dårlig vær kan forekomme; da smaker vafler og kaffe ekstra godt. Halvdårlig eller halvgodt vær inntreffer, men da blir ofte «3D-effekten» ennå flottere. Har du «sky clear» blir det enkelt å følge kyst, fjord eller dal kontra våre flate naboland i øst og syd.

Hvorvidt det ble den ene eller den andre veien, måtte vi finne ut litt etterhvert. Flyplassene som skulle besøkes var:

18: Tommy Norvik hadde en ambisiøs plan om hele 18 flyplasser i loggen. Ill: Flymagasinet.

Siden flyplassene nordover ligger litt som perler på en snor, ble jo ruta litt sånn deretter. Det eneste som eventuelt kunne stoppe gjennomføringen – var været…

Jeg booket LN-FTM i Oslo flyveklubb for syv dager. Ruten var på hele 1900 NM og ifølge SkyDemon kunne gjøres på cirka 14,5 timers teknisk flytid. Derfor skulle man avhengig av været, kunne gjennomføre den på rundt fire dager. Teknisk sett…

Vi gjorde grovplanleggingen i forkant, mens detaljene for hver legg ble gjort dagen før. Alle kart for flyplassene ble skrevet ut i papirform.

Den store avreisedagen nærmet seg.

Værmeldingen (TAF) for Østlandet var dårlig og vi fikk enda en litt ugrei nyhet. LN-FTM var i ferd med å gå ut på tid. Den populære flymaskinen hadde i underkant av 19 timer igjen, inklusive «overtid». Med tanke på at hele ruten skulle ta i hvert fall 14,5 timer, så var det en del faktorer som skulle treffe for at vi ikke skulle fly over resterende timeantall på motor.

Det var nesten så jeg valgte å avlyse turen, da jeg ikke er spesielt begeistret for å fly på marginer. Samtidig blir man satt under et visst press for å gjennomføre. Slike sjanser er ofte roten til alt vondt. I tillegg ville det med så få timer gi meg liten eller ingen mulighet til å avvike fra planen eller fly lokale sightseeing turer underveis.

Etter en grundig oppveiing for og imot, bestemte vi oss for å reise.

Vi hadde jo ikke noen annen backup-plan. Etter avtale med klubben fikk vi også mulighet til å reise tidligere. De som hadde booket flyet var villige til å avse sine bookinger slik at vi skulle få maksimalt antall timer for å gjennomføre turen.

Bagasjen bestod av følgende:

En liten trillekoffert og en tursekk på til sammen 15 kilo hver som vi la i baksetet. I tillegg hadde vi telt, hver vår sovepose og litt varme klær i en egen liten «nødbag» hvor vi plasserte alt helt bakerst i bagasjerommet, også på 15 kilo.

Til slutt hans pc-bag og min pilot-bag som ble plassert på gulvet bak hvert sete. På den måten hadde vi nok cirka 60 kg fordelt mellom bagasjerom og baksete.

Alt var veid på klubbens lille vekt. I tillegg hadde vi med AOPAs verdenskjente MCC-kort (multi-crew) med tilgang og kode til de plassene vi skulle besøke, så vi kunne komme oss inn og ut med kode. PFLY-avtalen i hodet og PPL-A-papirene og gul vest lå lett tilgjengelig.

I tillegg hadde vi med AOPAs verdenskjente MCC-kort (multi-crew) med tilgang og kode til de plassene vi skulle besøke, så vi kunne komme oss inn og ut med kode. PFLY-avtalen i hodet og PPL-A-papirene og gul vest lå lett tilgjengelig.

Søndagen kom.

Kjeller – Evenes

Været var marginal VFR på Østlandet, men strålende nord for Trondheim. Vi fant en luke i været for å kunne ta av fra Oslo/Kjeller. Første legg gikk til Harstad/Evenes. Nonstop. Med god medvind skulle det bare ta cirka 3,5 time.

Ut fra Kjeller lå skydekket på cirka 2500 fot til Mjøsa. Deretter begynte det å sprekke opp, dog med noen lokale regnbyger. Litt sør for Trondheim ble det Broken i 5000 fot og videre CAVOK helt til Bodø. I grei medvind cruiset vi av gårde i 3000 fot. 165 knop.

HIGHFLIGHT: Høyt over Trondheim/Værnes – der det ligger ann til VFR-on-top videre. Foto: Tommy Norvik

Joda, ferien var i gang.

Med tanke på at hele Norge skulle feriere i hjemlandet i år, var det ikke mange ledig hotellrom. Til tross for at jeg selv jobber i Olav Thon gruppen med Thon Hotels, var det ikke lett. Vi ville prøve å komme oss helt til Tromsø første dagen og håpe på hotell der.

Vi ankom Evenes på ettermiddagen.

Flyet fikk fuel, vi sendte inn ny flightplan og bestemte oss for å dra ut til Andøya først. Derfra til Bardufoss for så å gå til Tromsø. Fordelen med Nord-Norge på denne tiden av året er jo at det ikke blir natt…

NORD: Endelig dukker villmarken i Nordnorge opp under de to gutta. Kjartan (t.v) og Tommy som fartøysjef. Foto: Tommy Norvik

Så vi var kun avhengig at flyplassene var åpne eller at vi landet på PFLY-ordningen før klokken 2300. Uansett skulle alle flyplassene ifølge Notam frem til Tromsø, være åpne.

Del 2 av 5 kommer om ikke lenge…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s