Reisebrev: En Nordnorge-flyging blir til

Del 2

Av Tommy Norvik («TommyPiloten»)

(Her fortsetter turen med hele Nord-Norge rundt som mål, med Tommy Norvik som fartøysjef med kompisen som sidemann).

Vi stod på Evenes etter en 3:30 timers nonstop flyging fra Oslo/Kjeller. Likevel hadde vi tre landinger igjen før middag og senga i Nordens Paris; Tromsø.

REISEFLY: På reise med «eget fly», er noe Tommy Norvik elsker. Her under re-fueling på Evenes. Foto: Kjartan Sævre.

Etter avgang skulle vi sette nesa mot Harstad by, for deretter å fly rett over havet til Andøya.

Evenes – (Bardufoss) – Andøya – Tromsø

Kort tid etter avgang blir vi kontaktet av tårnet som sier at Andøya er stengt.

-Ups?

Det var litt for tidlig på ruta for problemer. Jeg hadde jo sjekket NOTAM og åpningstider på Avinor/AIS-sidene og spør tårnet:

-LTM, confirm Andøya closed??

-LTM affirm, they are not open until 2 hours

Det første jeg tenkte var:

-Greit, vi har nok fuel til å borre luft til de åpner, det er jo nok å se på her. Men vi har vel egentlig ikke nok timer å «svi av» på å vente til de åpner?

Gode råd var dyre. Men vi fant en rask løsning som ville spare oss flytid i alle fall.

-Ok, svarte jeg: -Kan vi da kanskje går til Bardufoss først og ta en liten pause der og deretter drar til Andøya? 

Vi hadde jo filet Bardufoss som alternate, så det var ikke noe problem. Hun skulle kontakte de og klarere en diversion. Et par minutter senere får vi bekreftet at vi kan gå til alternate, men vi måtte være raske for det var dårlig være på vei inn.

Vi satte kursen direkte.

Rundt odden kunne vi se at det var ganske så grått, men sikten var god. Landet trygt, fikk en «parking-stand» og tok en telefon opp til tårnet. Tårnbetjenten var meget hyggelig og lurte på om vi skulle bli lenge.

Jeg forklarte situasjonen og «oppdraget» vi var begitt oss ut på hvorpå hun kunne bekrefte at Andøya var stengt i hvert fall en time til. Men hun skulle sjekke litt, deretter ringe tilbake.

Så der satt vi da. I flymaskinen. På parkeringen – mens regnbygen drev over plassen. Noen minutter senere ringte hun og kunne melde om gode nyheter:

-Nå har jeg snakket med tårnet på Andøya og de har akkurat åpnet for en chartermaskin, så dere er hjertelig velkommen med en gang.

-Supert, da sender jeg inne en flightplan og kaller deg opp på radioen når vi er klare for avgang, svarte jeg.

Flightplan sendt inn – kalte opp tårnet – fikk klarering for oppstart;

-…taxi for VFR flight Andøya.

UT: Solbergfjorden mot havet med Senja til høyre. Endelig kurs Andøya. Foto: Kjartan Sævre.


På veien langs Senja sprakk været opp igjen og vi kunne skimte CAVOK i horisonten. Vi fikk se Nord-Norge fra sin beste side med viker, fjell og sol. Det så helt eventyrlig ut.

Etter landing omtrent ute i havgapet, takser vi til parkering og sender inn flightplanen til Tromsø i IPPC.

Vi ventet på chartermaskinen og fikk deretter klarering til avgang for VFR til Tromsø.

Nå begynte det å bli sent på kvelden, til tross for at det fortsatt var dagslys. Jeg fulgte kysten inn mot Tromsø. Avstandene mellom flyplassene er jo stort sett 20-30 minutter med småfly. Selv om det var nok lys, så gikk tiden fra oss.

Vi hadde hotellrom i Tromsø, og bestemte oss derfor for å overnatte der.

På denne første dagen, kom altså fire nye flyplasser i loggboken (ENEV, ENDU, ENAN og ENTC).

Det var blitt så sent at det var lite å velge av føde, så vi valgte en landingspils og pasta Carbonara på Egons.

Dagen etter startet med litt dårlig vær. Jeg ringte meteorologen som kunne bekrefte at det skulle bli bedre rundt 11-12 tiden.

Deretter slo vi på tråden til NOTAM-kontoret på Gardermoen for å bekrefte åpningstider på dagens etappe mot Hammerfest. Ishavsbyen hadde fortsatt ledig hotellrom og derfra hadde vi muligheten til å eventuelt snu ruta å fly videre til Alta eller fortsette kysten rundt.

HOPPING: Delen av reisen som dekkes i dette reisebrevet fra Norvik og Sævre Ill: SkyVector.com.

NOTAM bekreftet at alle flyplassene unntatt Sørkjosen, var åpne. Men det gjorde ikke noe; med PFLY-ordningen hadde jeg jo lov til å lande der utenom åpningstid mellom klokken 0700 og 2300.

Vi reiste ut til Langnes-flyplassen og lastet opp flyet. Ny flightplan til Sørkjosen, samtidig som jeg også sendte inn planen videre til Hasvik.

Siden Sørkjosen var stengt, så tenkte jeg at det ikke var noe vits å stoppe der særlig lenge. Heller bare legge inn flightplanen med en gang, stoppe, føre loggen og komme seg videre.

Været begynte igjen å sprekke opp. Herlig.

Tromsø – Sørkjosen – Hasvik – Hammerfest

Vi kom oss på vingene fra Nordens Paris og landet på Sørkjosen etter overflygning av plassen for å sjekke forholdene og sende blindt på frekvensen.

SNURRER: Prop`en snurrer og vi gjør klar for takeoff fra Sørkjosen. Foto: Kjartan Sævre.

Etter en kort stopp fløy vi videre nordover mot Hasvik. Her var plassen åpen og vi fikk tidlig kontakt med en meget hyggelig AFIS-betjent.

Hasvik har TIZ-sone og en kort, nydelig flystripe helt nede i sjøkanten. På bakken møtte vi et hyggelig bakkemannskap som ventet på Widerøe-maskinen.

Vi satte oss ned ute på «rød sone» foran terminalen, mens vi førte loggen. De var veldig nysgjerrige på hvor vi kom fra, hvor vi skulle og var tydelig fasinert over at vi kunne gjøre noe sånt.

Idet vi skulle reise kom Widerøe-maskinen inn og vi ble sittende til de hadde sluppet av sine passasjerer og lastet opp nye.

HASVIK: Sørøya huser denne lille, men viktige flyplassen. Foto: Kjartan Sævre.

På run-up kunne vi nyte avgangen til Widerøe fra orkesterplass. Etter vår avgang var også «Tobias i tårnet» nysgjerrige hvor ferden skulle ende. Så vi snakket litt på radioen og forklarte hele ruta.

Det skulle han gjøre.

Kort tid etterpå kalte han meg opp som TommyPiloten og ikke Lima-Tango-Mike. Han sa han hadde funnet oss på Facebook og Instagram og skulle følge oss videre på ferden.

God tur og «contact Hammerfest 121.000».

Der landet vi trygt og fikk fylt opp fuel med en gang. Det var litt deilig å kunne avslutte litt tidlig slik at vi kunne få litt ut av ettermiddagen. Det ble pizzafest på Kaikanten og pils denne kvelden. Spaserte en liten tur i byen og tenkte vi skulle ta oss en pils på det lokale vannhullet Banjer’n Pub, men der var det ingen…

Så vi valgte heller å ta en tidlig kveld, da vi muligens fikk en lang dag i morgen etter dersom vi valgte kystruta.

Det ble da altså bare tre nye flyplasser (ENSR, ENHK og ENHF) dag to. Verdt å nevne er at Hammerfest krever PPR før landing for all GA, til tross for at du har flightplan.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s