Vi tester GA i Nord-Norge

Flymagasinet TESTER Nord-Norge – sett med GA-øyne

På sin tur gjennom hele Nord-Norge i sommer kunne «TommyPiloten» på vegne av Flymagasinet gjøre en aldri så liten test av maskineriet som GA benytter fra flyplass til flyplass. Alt fra NOTAM-tjenesten, flytrafikkontrollen (ATC) og ikke minst innstillingen fra bakkeansatte.

ATC – mest behjelpelig var…

Tommy Norvik sier til Flymagasinet at «ATC over hele fjøla var særdeles hyggelige». Av de han husker best er kvinnen i Bardufoss tårn som virkelig ordnet slik at de kunne komme ut på Andøya. Han hadde forsøkt å ringe tårnet der ute flere ganger, men ikke fått noe svar. Han sier videre at de rullet for langt på rullebanen i Alta og passerte taksebane C. Da sa ATC helt rolig, «LTM; nå har du passert Charlie, du må snu…». Norvik beklaget og ingen problem. 

Videre sier han at alle på bakken som tok imot de, anviste parkering eller ga de fuel, var veldig hyggelige. Ikke noe stress, ventet til de fikk pakket ut av flyet og sikret alt før de ble kjørt til utgangen.

Flyplass – enklest å bruke var…


Av de plassene der FTM-crewet landet for å overnatte, mener de at Kirkenes var den beste, tett fulgt av Hammerfest. Tromsø og Alta ble litt «store» så de forventet kanskje litt mer at man skulle klare seg selv.

AOPAs MCC-kort (multi-crew) med tilgang og kode til de plassene vi skulle besøke var gull verdt, til å kunne komme seg inn og ut med kode.

Beste priser får du…

Gutta kjøpte ukekort for landingsavgiftene til alle flyplassene drevet av Avinor, som varte fra 19 til 25. juli. Prisen er 960 kroner. Dette er det verdt, ettersom en enkeltlanding koster normalt 260 kroner. For fly som veier mer enn 1500 kilo MTOW, blir prisen mer enn doblet.

Ukekortet kan du fikse direkte ved denne linken (kvittering og ukekortet kommer i e-post):

https://avinor.no/en/corporate/services/takeoff-charge-and-plane-parking/

Husk at fra og med ifjor ble parkeringsavgiften fjernet for alle GA-fly under 2730 kg MTOW.

De som er tyngre enn dette, der baseres avgiften på vekt, prisen er 15 kroner per time per 1000 kilo. Avgiften løper fra og med den tredje påbegynte timen. Men, dersom man parkerer utover to timer vil det med tilbakevirkning beregnes avgift fra og med første time. Avtaler om langtidsparkering kan gjøres direkte med den lokale flyplassen.

Beste planleggingsverktøy…

Windy.com              

Fungerte tipp-topp.

SkyDemon

Fungerte tipp-topp. Men han sier det krever litt øvelse og kompetanse for å kunne utnytte alle funksjoner, men at for han er SkyDemon det beste planlegging-verktøyet han har vært borti.

Autorouter.com

Autorouter er et webbasert planleggings-verktøy som Norvik ble introdusert for helt på slutten av turen. Det ble derfor ikke brukt så mye, men han vet at flere bruker det og det lille han så var veldig bra. Primært kanskje best til bruk for IFR flygere, men absolutt et godt verktøy som han vil kikke mer på. Krever konto, men er gratis å bruke.

Menneskene bak AIS/NOTAM og Flymet på Meteorologisk institutt (Met)

Norvik vil si han er meget fornøyd med alle menneskene bak systemene. Det har ikke vært en sur mine eller dårlig behandling noe sted. Han sier selv han er veldig glad i å ringe å prate med folk for å få den siste lille bekreftelsen. Både om han har forstått været korrekt, fått med alle NOTAMs og kanskje kunne få noen andre tips jeg ikke har tenkt på.

NOTAM/AIS-systemet – var ikke bra

Norvik påpeker at Avinor sin nye AIP/AIS-portal Avinor.no/ais ikke er veldig intuitiv og egner seg dårlig på andre plattformer enn PC.

Åpningstider flyplasser:
-Portalen er for så vidt grei på alle plattformer når det gjelder «startsiden», men når du velger åpningstider, fueltider eller andre tidsskjemaer, så egner de seg dårlig på telefon eller iPad, sier Norvik og forklarer:

-Jeg hadde skrevet ut åpningstidene på flyplasser og fuel, så disse hadde jeg med meg i papirform – men de stemmer jo ikke med NOTAM. For på NOTAM kunne man ofte lese andre tider. Da spør jeg; hvorfor har man laget en ny elektronisk portal for åpningstider når disse ikke vedlikeholdes etter NOTAM?

I tillegg står tidene i UTC og på toppen av skjema står det en svært forvirrende tekst om at tidene er i UTC med +2 for sommer og +1 for vinter.

-Veldig forvirrende; UTC er UTC. Ikke gjør det vanskeligere enn det er, sier piloten.

-Tusen takk for meget konstruktiv tilbakemelding! Dette skal jeg absolutt ta videre.

Morten Hennvall, fagsjef Avinor NOTAM

-Når jeg leste dette så begynte jeg jo å tenke, sier Norvik og forklarer; -Er det UTC som står i skjema – og skal jeg legge på timer eller er det lokaltid i skjema og må ta høyde for UTC og så videre?

Han smiler:

-Ja, jeg overkompliserer nok, men forstår ikke hvorfor det skulle være nødvendig å presisere dette? 99% av de som går inn for å søke slik informasjon burde vite hva UTC tiden er akkurat nå, uavhengig av sommer eller vinter og trenger kun å vite om tidene i skjema er lokaltid eller UTC.

Fagsjef Avinor NOTAM Morten Hennvall ble kontaktet av Flymagasinet og ville først si hvor glad han var for å få nettopp slike tilbakemeldinger. Slik svarer han på kritikken:

-Disse vil fra AIRAC 10 SEP 2020 være nedlastbar i PDF- eller XLS format. Disse oppdateres hver AIRAC og vil uansett komplementeres med NOTAM ved behov. Slik sett må man nødvendigvis sjekke flere steder for å få korrekt informasjon. Et tips kan være å starte med NOTAM for å se om det ligger noe spesielt ute før man går inn på den statiske informasjonen.

AIRAC er luftfartens kalender for rettelser. Kun på disse faste og planlagte datoene kan endringer på kart, flyplasser og i luftrom gjøres. De faller på en torsdag klokken 00:00 cirka 12 ganger i året.

(Red.anm. husk det er forskjell på åpningstider til for eksempel administrasjonen som ATS (tårntjeneste). Det er normalt ATS som er viktigst for deg som pilot.

IPPC-lenker:

Nå man da går videre inn i AIP for å finne opplysninger om flyplasser og eventuelle kart, så må du først klikke et par tre linker før du kommer inn i selve Flyplass-registeret. På åpningstider og fuel osv henvises det til førstesiden til Avinor.no/ais igjen. I denne elektroniske verden burde det være mulig å hente disse dataene inn fra et sted og publisere de på ALLE stedende der man har mulighet til å søke slik info.

-Når du trykker på flyplassikonet på IPPC, åpnes «flyplass-kortet». Lenker til AIP direkte fra disse flyplassene er noe vi jobber med å få tilbake. Utfordringen vår er at lenken nå endrer seg ved hver oppdatering og vi ønsker en automatisk kobling slik at det ikke trengs å gjøres en stor manuell jobb hver gang en ny AIP-rettelse kommer. Kan ikke si når dette vil være på plass, men en av våre ingeniører har et forslag til en løsning vi snart skal teste ut, svarer Hennvall.

I tillegg er «flyplass»-menyen laget slik at man må trykke på et lite + tegn for å åpne/komme videre. Lite egnet for annet enn PC brukere.

-Så dette medførte jo til at jeg stolte kanskje litt mer på at SkyDemon klarte å «luke» ut de NOTAMs, kart og informasjonen jeg trengte for hver plass. Jeg hadde jo selvfølgelig skrevet ut det meste fra Jeppesen og hadde dette med i papirform som backup, sier han.

Ulike plattformer har ulike kvaliteter:

Til flightplan brukte han IPPC:

-Igjen; hvorfor skal jeg behøve «enda» et verktøy for å sende inn flightplan? spør han oppgitt og fortsetter: -De fleste opplysningene som nå er flyttet til Avinor.no/ais var tidligere å finne i IPPC, så nå må man lete eller søke info på to forskjellige plasser.

Når det gjelder å sende inn flightplan så er det veldig greit via telefon/iPad hvis du kan gjøre gjenbruk av en tidligere plan eller har laget deg en mal som du kan plukke opp. Norvik brukte som oftest den siste sendte planen og redigerte bare DEP/ARR airport, tider og endurance, ellers var jo det meste helt likt.

DEKNING: Flightplan sendt! Foto: Kjartan Sævre.

De dagene da de skulle sende inn flere flightplaner, så hadde han på forhånd laget en «mal» for hvert legg som han bare kunne plukke opp og endre avgangstid på. Så det fungerer. Men han synes kanskje det kunne vært gjort litt annerledes og ikke minst sørge for at det var tilpasset alle plattformer og alle nettlesere.

Norvik avslutter:

-Noen plasseringer av knapper er så teite at hvis du er litt rask på labben, kan du risikere å trykke OK og miste hele planen og alle endringene du har gjort.

Morten Hennvall ved NOTAM svarer slik:

-Når det gjelder tilpasning til ulike plattformer gjorde vi i fjor en større jobb med å få en skalerbar versjon på plass. Denne tilpasses til henholdsvis PC, nettbrett og mobil. Dette ble testet på iOs og android med de vanligste nettleserne (Safari, Chrome og Edge). Vi tar gjerne imot innspill på brukeropplevelser, som eksempel plassering av knapper, men veldig fint om dette konkretiseres.

Til slutt ønsker Hennvall å informere om det som kommer:

Met.no

-Vi har et samarbeide med met.no og håper å få på plass vind, ising, skyer, bølgehøyder og annet på kartløsningen vår etter hvert. Dette testes for tiden ut.

Visualisering NOTAM

-Det jobbes også med å få visualisert NOTAM på kartløsningen. Det samme gjelder NAV AIDS og WAYPOINTS.

Tommy Norvik vil gjerne understreke at den personlige kontakten med NOTAM per telefon var helt upåklagelig og med topp service. Terningkast 5: -Det synes jeg det er viktig å påpeke, slik at ikke folk blir redde for å ringe.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s