Av Per Julius Helweg
-30.000 forespørsler har gått gjennom nettsiden MyPPR disse fire årene, sier pilot Vegard Slettene i Skien.

En rekke småflyplasser krever såkalt PPR (Prior Permission Request). Egentlig en forhåndstillatelse ettersom plassen mest sannsynlig har et maksimalt antall bevegelser (landing eller avgang) godkjent av Luftfartstilsynet.
Startet med en flyrute som ble nedlagt
Før var det slik at man måtte ringe til flyplasseier og få et (helst) «ja». Men oftest var tillatelsen nærmest gitt seg selv på forhånd; kanskje var du ofte innom plassen og/eller trafikken dit var langt mindre enn tillatt.
Nettsiden MyPPR er utviklet av Vegard Slettene, Jim Flatin og Tommy Borgen. Det hele startet i 2016.
Da Widerøes la ned ruten til Skien lufthavn i 2015, gikk det kort tid og man la ned også lufthavndriften. Da ville Grenland luftsportssenter overta driften, og det måtte på plass en ny konsesjon. Luftfartstilsynet var veldig klare på at Grenland Luftsportssenter måtte kunne dokumentere hvilke fly som til enhver tid benytter plassen samt antall bevegelser.
–Vi kom derfor med en idé om at vi kunne lage et nettbasert system der pilotene selv søker om PPR i et webskjema, og i ettertid registrerer antall bevegelser, sier Slettene til Flymagasinet.
Systemet ble utviklet basert på følgende hovedkriterier:
• Det skal ikke ta lenger tid å be om PPR via dette systemet enn å ringe flyplassen og be om PPR.
• Det skal være enkelt å godkjenne PPR-forespørsler for flyplassjefene, og de skal kunne gjøres når som helst og hvor som helst.
• Det skal være enkelt å publisere viktig operativ informasjon til pilotene.
• Pilot skal gi en erklæring på at de vil følge de reglene som gjelder ved flyplassen.

Flyplassjefen skal få god oversikt over all trafikk både fremover og bakover i tid. Det ble fort klart at flere flyplasser ble interessert i prosjektet:
-Vi utviklet derfor en plattform som kunne tas i bruk av de flyplassene som ønsket det. Det er flyplassene selv som er ansvarlig for å oppdatere informasjonen på sidene, velge hva slags godkjenningspolicy som skal gjelde, og godkjenne eller avslå PPR-forespørsler.
-Vi vil blander oss ikke inn i hvordan de velger å gjøre dette, påpeker han og fortsetter:
-Kort fortalt fungerer systemet ved at piloten logger seg på myppr.no og velger destinasjon. Deretter vises operativ informasjon ved den aktuelle flyplassen, i tillegg til selve PPR-skjemaet.
–Det innebærer at du nå som pilot bare behøver ANGI at du planlegger å bruke flyplassen. Du kan nemlig raskt og enkelt fjerne «requesten» dersom du kansellerer turen enten før du drar eller nær sagt på finalen.
Da vil flyplassjef eller en annen ansvarlig for en e-post der han/hun kan enkelt godkjenne eller avvise deg med.
Du får en e-post med svaret. Etter flyging skal du få en e-post der du fyller ut hvorvidt du fløy og i så fall antall landinger.
80 prosent automatikk
Av de 30.000 forespørslene om PPR som har gått gjennom systemet, har over 22.000 av dem blitt godkjent automatisk. Det vil si at over 22.000 telefonsamtaler er unngått. Like mange ganger har piloten sluppet å lete opp et telefonnummer på diverse hjemmesider for å komme frem til riktig person. I tillegg bidrar det til en forenklet rapportering av bevegelser til Luftfartstilsynet for hver enkel flyplass.

En PPR kan for mange føles som en hindring for fri flyging med rette. På den andre siden kan et PPR-regime for en del spesielle flyplasser bidra til å sluse viktig informasjon og briefing direkte til piloten.
FM: Hva om piloten har søkt om PPR og reiser. Men på veien må han/hun snu og fly et annet sted. Hvordan slipper han/hun å betale for landingen som ikke fant sted?
Vegard Slettene er mer enn villig til å forklare:
-Dette fanges opp ved rapportering. Ved rapportering av bevegelser kan man melde at flygningen ble kansellert, og følgelig vil man ikke måtte betale noen startavgift.
FM: Tror du pilotene husker på at de fortsatt bør (må) ringe eller på annen måte kontakte flyplassen for å sjekke at rullebanen er åpen og i god forfatning?
-Flyplassjefene er veldig raskt ute med å legge ut info om operative forhold, og eventuelt kansellere «requester» dersom det ikke er mulig å benytte banen. Den store fordelen med systemet er at flyplassjefen kan endre godkjenningsregel selv, og eventuelt avvise forespørsler dersom banen for eksempel ikke er brøytet eller det er ventet snø. Det er også publisert kontaktinfo ved alle plassene som tar dette i bruk, slik at man også har mulighet til å ringe til flyplassen om det er behov for det.
FM: Er dette en nettside du har kopiert etter andre?
-Nei, dette er absolutt en helnorsk «oppfinnelse», og kjører på norske servere i Norge. Vegard Slettene
FM: Hvordan finansierer nettsiden og bruken?
-Det skjer ved at de flyplassene som ønsker å benytte MyPPR inngår en avtale og betaler en månedlig abonnementsavgift. For pilotene er det ingen kostnader.
FM: Er det noen planer for en betalingsmulighet for landingsavgift også?
-Ja, vi har en egen betalingsmodul i systemet som er tatt i bruk av flere flyplasser, blant annet Geiteryggen, Kjeller, Notodden og Rakkestad, og flere er på vei til å ta i bruk betalingsmodulen. De som ikke har årskort gjør opp for seg umiddelbart etter rapportering av bevegelser.
Dessuten opplyser de tre at man kan benytte Vipps, Visa og Mastercard. Alt dette forenkler arbeidet betydelig for flyplassene.
Masse operativ informasjon på ett sted
En bieffekt av nettsiden er at piloten nå kan finne mye operativ informasjon på ett sted. Slettene forklarer:
-Noe av utfordringen for de mindre plassene som ikke benytter de offisielle kanalene er at informasjonen ligger spredt rundt om på diverse hjemmesider, Facebook og til og med Twitter i enkelte tilfeller. Av egen erfaring vet jeg at det ikke nødvendigvis er så lett å finne ut av hvor den riktige informasjonen for disse flyplassene finnes, om den er oppdatert, og om den i det hele tatt er publisert på internett.
-Vi mener derfor at en fornuftig løsning på denne utfordringen er å ha en enkel publiserings-plattform som man kan velge å benytte, alternativt henvise og linke til offisiell AIP og NOTAM dersom man har det.
En del av de mindre flyplassene har flyttet den operative informasjonen inn til MyPPR, slik at de bare har en plass å oppdatere.
Dermed er din neste tur kanskje bare ETT KLIKK unna…? www.myppr.no
