Elevbrev – fra lesing til landing – del 5

Av Thomas Fredriksen

Det er fortsatt stor pågang hos Vegvesenet, så jeg har kun hatt en time til teorieksamen siden sist. Men da fikk jeg til gjengjeld gjennomført tre fag:

Luftfartslovgivning og lufttrafikktjenesteprosedyrer, Menneskelig ytelse og Operasjonelle prosedyrer.

GRÅTT: På Vestlandet lærer man fort å takle mer grått VFR-vær. Her mot finalen til Karmøy. Foto: Thomas Fredriksen.

Mange fag overlapper hverandre

Det var ingen problem å ta flere prøver på en time, selv ikke med restriksjonene som er nå (kan være nyttig for andre elever å vite). Noe av det som fortsatt overrasker meg, er hvor mye de ni teorifagene faktisk går inn i hverandre. Så på mange måter er det veldig fornuftig å øve til flere eksamener samtidig.

Høstværet her på Vestlandet er vått og trist, som gjør det vanskelig å fly så mye som jeg har lyst til. Det er lett å miste litt motet, men så kommer jeg på hvor lenge jeg egentlig har hatt lyst til det her, og hvor gøy det er de gangene jeg er i lufta.

Så tennes gnisten på nytt, og jeg blir bare enda mer gira!

Mitt råd – ikke gi opp!

Det er veldig mye å sette seg inn i, og mye som skal læres. Og da kan man miste motet til tider. Men så får man plutselig ting til, og så er det bare enda kjekkere etterpå.

Jeg har et lite råd til meg selv, og til alle andre som enten har lyst til å begynne eller har begynt: 

Bare hopp i det, og ikke gi opp! 

Jeg vil ikke tro at noen angrer på at de har begynt på flylappen, men det er nok mange som angrer på at de ikke har gjort det. Drister meg også til å dele denne siden med tips og råd til nye elever som jeg har skrevet selv)

https://www.haugalandflyklubb.no/skoleavdeling/sjekkliste-og-nyttige-tips-for-nye-elever/

Det har heldigvis også vært et par fine dager innimellom alt høstværet, så jeg har fått gjennomført tre leksjoner siden sist.

Nødprosedyrer er gøy

Enda flere landingsrunder, masse nødprosedyrer og første instruksjon i simulert IMC. Å fly med «foggles» var en helt ny opplevelse, og fryktelig uvant. En merkelig følelse å se hvordan sansene gradvis «sluttet å virke». Det kanskje mest overraskende var hvor mye konsentrasjon som krevdes.

IFR: Spesialbriller gjør at flygeren ikke kan se ut, men må stole på instrumentene. Foto: Thomas Fredriksen.

Høstværet har sine positive sider også. Det er merkbart bedre ytelse på flyet nå, og det er ganske magisk å fly over tåkedottene som ligger lavt over landskapet – så lenge tåka holder seg unna flyplassen…

Jeg prøver også å filme alle flytimene, sånn at jeg kan se på de i ettertid for å lære av egne feil.

Og når jeg får tid, så hender det jeg legger noen snutter ut på YouTube også.

Flytimene dokumenteres

Jeg er heldig og har en instruktør som både lar meg gjøre feil, slik at jeg kan lære av de og samtidig lar meg få prøve stort sett det jeg spør om så lenge det er trygt. Jeg syns det er både nyttig og lærerikt å få øve på nødprosedyrer under trygge forhold med en erfaren instruktør ved siden av meg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s