Av Per Julius Helweg
Polaris Control?
Ja, selv trodde Flymagasinet at julenissen nå allerede hadde forlatt sin hvite koronafri sone nær Svalbard.
Saken er nok ikke så luftig.
Jesper Krogh ved Avinor Flysikring AS sier til Flymagasinet:
–Etter nye krav fra ICAO var det ikke mulig for Norge å benytte seg av landets navn for såkalt «ACC» (Area Control Centre). På bakgrunn av dette ble Polaris det nye navnet som ble vedtatt og implementert tidligere i høst. Hva angår Sverige og Danmark har vi ikke oversikt over hva som eventulet skjer med deres navn.

Dermed fikk norsk luftrom nytt navn: Polaris FIR og da kallesignal «Polaris Control». ICAO-koden ENOR, vil ikke endres.
Før var landet riktignok delt inn i flere mindre FIR (Flight Information Regions); Oslo Control, Stavanger Control, Trondheim Control og Bodø Control og til slutt et eget Bodø Oceanic Control.
Men da Avinor slo sammen alle enhetene til en felles norsk FIR (og da i praksis ATC), ble det «Norway Control». Riktignok sitter de fordelt på tre sentraler (Røyken, Sola og Bodø).

Espen Skaar er kaptein på Airbus A320 i SAS og har allerede «testet» det nye navnet:
-«Norway» er best i mine ører. Det er norsk og vi er stolt av det. «Polaris» er ikke bare norsk og jeg synes ikke det var et bedre valg. Terningkast 2. I Sverige heter de «Sweden» og i Danmark «Copenhagen» . Hadde blitt bråk å kalle alt «Oslo Control», smiler kapteinen og uttaler:
-Po-la-ris kontra Nor-way.
Utbrukt, men godt navn på norsk luftrom
Polaris er Nordstjernen (Polarstjernen – Stella Polaris) – er den synlige stjernen som står nærmest himmelens nordpol. Fordi den viser hvor nord er, er den blitt en av himmelens mest kjente stjerner, selv om den sett fra jorden ikke er av de mest lys sterke.
For oss GA-piloter i lavere luftrom, blir det tilnærmet litt fjernt for de fleste. Kun dersom du ønsker Flight Information mellom flyplassene på litt lengre turer og er i VHF-rekkevidde mellom TMA`ene, kommer du i kontakt med en ACC som da nå anropes «Polaris Control».

Men for de som tar en GA-maskin kjapt over 10.000 fot, blir man nå fort vant til det nye navnet. Det er dessuten fonetisk godt ettersom ordet har et markert «trykk» med en P som start, kontra N i Norway der man gjerne hørte «…way» i det mikrofonen ble åpnet.
Dermed får over 40 frekvenser mellom Skagerak og Nordsjøen i syd til Finnmarksvidda i nord nye kallesignaler.
Bodø OCA-enhet som kontrollerer flytrafikken ute over havet og ikke minst i hele Arktis inkludert Svalbard, beholder navnet sitt «Bodø Oceanic Control». Dette er et av seks spesielle ATC på denne siden av jorden der man inntil nylig kun hadde prosedyrekontroll og hjelpe seg med. Ingen tradisjonell radar fra fastland kan se særlig lenger ut enn 150 NM. Men med ADS-B og satellitt har man mer oversikt enn før.

Julenisse eller ei; en GA-pilot på høy marsjhøyde fremover vil nok kikke litt ekstra ut mot nord på nattehimmelen når han eller hun kaller opp «Polaris…».
For mer informasjon, se https://avinor.no/globalassets/_microsite/ais-portal/aip-sup/en_sup_a_2020_015_en.pdf