Europas nordligste flyklubb

Av Per Julius Helweg

50 minutter fra Lakselv til forretningsmøtet i Kirkenes kontra fem timer i bil over vidda?

UNGE: Også de unge i distriktet liker å være med.
Foto: Lakselv mkroflyklubb

Med medlemskap i Europas nordligste flyklubb på 70 grader nord kan du reise rundt i hele landsdelen på under timen. Middag i Kirkenes eller badeland i Alta.

Rullebanen ligger som en strek utover Seinesmoen som er et flatland ut i fjorden. Rundt 4000 mennesker sogner direkte til plassen som på militært heter Banak, mens sivilistene sier mest Lakselv.

Er du glad i friluftsliv kombinert med mat og drikke, er stedet et perfekt utgangspunkt. Nordlys og Midnattssol. Tøffe barer og god mat basert på samisk tradisjon.

Da artikkelforfatteren tjenestegjorde på Lakselv flyplass Banak under militærtjenesten, ble kjærligheten til Nord-Norge tent.

Lakselv bruker den rosa timen

Men da jeg forsøkte å komme tilbake på en repetisjon noen år senere og «gjerne om vinteren», spurte ledelsen om jeg var blitt sprø.

-Det er jo mørkt der jo!

-Ikke helt, svarte jeg: -Det er et rosa skjær på formiddagen.

Det er denne rosa timen pilotene i Lakselv Sportsflyklubb vet å utnytte så lenge de ikke kan boltre seg H24 i sommervarmen.

Banak ble etablert som flyplass av Hærens flyvåpen i 1938 – da med en grusbane på tvers. Dette innebar finale rett inn i høye fjell, så dagens retning 16-34 er mer IFR-vennlig. Plassen er i dag base for Luftforsvarets 132 Luftving sin avdeling av Luftforsvarets 330 skvadron med redningshelikopteret SeaKing.

Klubblederen sitter også i tårnet

-Vi har en sportsflyklubb i Lakselv som ble etablert i 1993, sier sjefsflygeleder Ola Mikalsen. Han sitter som sjefsflygeleder i tårnet og er leder i flyklubben. Nå ser han at aktiviteten øker igjen:

LAKSELV: Her er ICP Savannah LN-YRH utenfor lokalene på Banak flyplass i Lakselv. Foto: Ola Mikalsen

-Akkurat kjøpt nytt klubbfly, en ICP Savannah, for å piffe opp aktiviteten litt etter noen år med en downperiode. På Banak har vi også en god sliter av en Cessna 172, samt at det er en Cessna 172 på flottører her som benyttes om sommeren. 

Aktiviteten har ligget på nesten 400 flytimer i året.

Flyplassen har en av landets lengste rullebaner og ikke uvanlig dumper verdens største flymaskin ned for å hente fisk. Banak har fortsatt Avgas 100LL og her kan man øve i landingsrunden så lenge man orker. Mikalsen utbryter:

-En perle midt i Finnmark mellom fjord og fjell!

KONDENS: Nesten en liter kondensvann fra hvert kammer på Savannahen tømmes. Foto: Magne Persen


Han fortsetter:

-Men aktiviteten går stort sett ut fra en privat hangar på flyplassen som for øyeblikket huser en Cessnaen og Savannah`en samt et tysk gyrokopter av typen AutoGyro MT-03. Klubben her har en av få gyrokopter-piloter i Norge, kanskje den mest erfarne.

Bushstriper til stor glede

I tillegg har det blitt etablert flere bushstriper i regionen.

-Vi har en liten gresstripe på 450 meter ti kilometer sør for Lakselv. Denne er ikke brøytet om vinteren. Stedet heter Garaismoen, og ligger ved en avfallsplass og dermed forstyrres ingen.

Andre ganger går turen dypere inn på vidda, til Ravnastua Fjellstue. Her stopper man flymaskinen et stenkast fra den røde hytta og kan få en kopp kaffe hos «Oscar».

SKOGANVARRE: Idylliske innlandsvann på Finnmarksvidda. Foto: Magne Persen

FM: Hvordan aktiviserer dere på vinteren?

-Vi tar turen via Nordkapp vinterstid, runden via Finnmarksvidda, se om vi ser de store reinflokkene som går der inne.

Mikalsen er også rask ute med å favorisere andre i området, og da Tana flyplass. Om sommeren er denne perfekte gressbanen et populært samlingssted for flygere fra hele fylket. ligger det en fjellstue på stedet:

-Snakka med de på Mollisjok fjellstue og de kommer nok til å brøyte en liten stripe på elveisen ut på vinteren, når sola kommer frem og dagene blir lengre. Der kan man faktisk overnatte og få servert kortreist mat.

Kanskje er flymiljøet i Lakselv en destinasjon for neste serie av «71 grader nord»?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s