Halvåret med PPL: -Enorm frihetsfølelse!

VI MØTER THOMAS FREDRIKSEN IGJEN

ENDELIG: Med kjæresten som passasjerer har man rett til å være stolt. Foto: Privat

Av Per Julius Helweg

Husker du serien om Thomas som lærte å fly på Karmøy i Haugesund i høst? På rekordtid ble han ferdig. Hva gjør han i dag og hvordan går det med flygingen? Vi bad han fortelle:

-Siden skill testen har jeg prøvd å fly så mye som mulig, starter han og fortsetter:

ISBRE: Over villmarken og fjellet med kurs Fagernes. Foto: Thomas Fredriksen

-Åpningstidene på flyplassen er fortsatt halvdårlige, men de er vesentlig bedre enn de var i fjor høst. Så det er i hovedsak været som setter begrensningene nå. Jeg har allikevel klart å komme meg i lufta relativt ofte, selv om jeg ikke har kunnet fly så langt vekk som jeg ønsker.

-Det gir en følelse av frihet som vanskelig kan sammenlignes med noe annet.

Thomas Fredriksen (PPL-pilot)

-Trener eller koser du deg?

Fredriksen sier:

Selv om jeg har en papirlapp som sier jeg har lov til å fly alene, betyr ikke det at jeg er utlært. Langt i fra. Så jeg har brukt en del timer på å øve på landingsrunder, spesielt i sidevind. Husker de første gangene i sidevind var skummelt og stressende. Fikk en kommentar fra høyresetet om at jeg kom til å syns det var gøy etter hvert, noe jeg overhode ikke hadde noen tro på. Der tok jeg feil.

FAGERNES: Total frihet – ingen ATC, ingen rutefly – bare sol og natur. Foto: Privat

Det beskriver han slik:

-Det er fortsatt litt nervepirrende, men det er også overraskende gøy!

-Flyr du alene eller har du med deg noen?

-Å ta med min bedre halvdel på tur har jeg selvfølgelig også gjort flere ganger, smiler han og fortsetter:

-Det gir en følelse av frihet som vanskelig kan sammenlignes med noe annet. For et par måneder siden var det «Severe CAVOK» (som instruktøren min kalte det) over stort sett hele Sør-Norge, noe vi bare måtte utnytte. Da ble det flytur over fjellet til Fagernes for kaffebesøk. Første tur over fjell uten instruktør ved siden av meg, første tur til en ukjent flyplass uten instruktør, første landing på ukontrollert flyplass, og første gang jeg måtte bruke MyPPR.

EGET: Med ditt eget fly til nye mål. Foto: Thomas Fredriksen

-Det var noe nervepirrende å sitte der og vite at det var en time igjen til andre siden, og jeg var eneste ombord som kunne få oss dit. Nå var det opp til meg, og bare meg. Med litt hjelp fra Polaris i form av trafikkinformasjon. Nå var det absolutt ingen trafikk i nærheten av oss, så det var ikke så mye informasjon å få.

Men på et vis var det litt kjekt å høre andre stemmer på radioen i det minste.

-Blir det kun landingsrunder eller nye steder?

Her ligger kanskje kjernen i hobbyen. Friheten. Thomas forklarer:

17MAI: Nasjonaldagen feiret i 2000 fot. Foto: Thomas Fredriksen

-Å lande på en fremmed flyplass etter nesten to timer i lufta, på andre siden av fjellet, ga en enorm mestringsfølelse! Og så var dette første gangen jeg faktisk fløy til noe (kaffebesøk hos mamma). Når været tillater det, blir det definitivt langtur igjen. En tur til Sogndal, via Florø, Sandane, og Førde står høyt på lista.

-Det er gøy å fly alene, men det er langt kjekkere å fly sammen med noen. Heldigvis har jeg klart å lokke folk med meg, både familie, kollegaer, og andre flyinteresserte. Så det har blitt noen turer til Lysefjorden og Preikestolen, og annen sightseeing i nærområdet, inkl. en luftetur på 17. mai.

-Når jeg ser tilbake på alt jeg har fått til i løpet av et år (det er ennå noen dager igjen til det er et år siden introturen), er det egentlig ganske utrolig – og sinnsykt kult! Må innrømme at jeg er en smule stolt av meg selv også, avslutter karen fra Haugesund.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s