Flydrivstoff billigere – men gebyr skremmer

Tekst: Per Julius Helweg

Ettersom Covid-19 har ført til lavere etterspørsel etter olje, sank også drivstoffprisene i løpet av de siste månedene.

Ettersom ingen drivstoffpumper på norske flyplasser har prisen synlig, er det interessant å vokte selskapene. Ved forespørsel til AFSN (Aviation Fuelling Services Norway) – som eies av Shell & ST 1 – ble det opplyst at prisen på Avgas 100LL for Trondheim Værnes flyplass hadde falt fra (listepris) 14.65 kroner til 13.75 kroner siden utbruddet.

Dette er bare en krone.

Flymagasinet fikk så tips før nettavisen var klar til første publisering, om et skremmende høyt gebyr på Molde flyplass i juni. 900 kroner . Derfor tok vi kontakt med leverandøren AFSN.

Drivstoffleverandør AFSN om prisene

Flemming Sindberg er CEO / Sales manager i AFSN og sier at prisen i dag ligger på omlag 13,70 kroner per liter uten skatt:

-AFSN er ikke representert på Kjeller og jeg har ikke kjennskap til Avgas-prisen der. Med hensyn til Trondheim Værnes, er følgende AFSN’s listepriser denne våren (2020):

MånedListepris
jan.2014.95 NOK / lt
feb.2014.70 NOK / lt
mar.2014.65 NOK / lt
apr.2013.75 NOK / lt
mai.20blir 13.05 NOK / lt
VÅREN: Prisene for AFSN Avgas-fuel 2020. Kilde: AFSN

Sindberg sier videre:

-Som ekstra informasjon ber jeg deg vennligst om å være oppmerksom på blant annet den norske krones triste utvikling. Oljeprodukter (deriblant Avgas) kjøpes og prisfastsettes i USD (dollar), mens salgsprisen lokalt i Norge er i NOK. Det betyr at nedgangen i oljenoteringer (som først begynte for alvor den andre uken i mars) hjelper den ene vei, mens verdiforringelsen i valuta får prisen i NOK til å gå den andre vei. Videre er det en rekke forsyningsomkostninger for Avgas som er faste per m3 samt i USD og hvor oljenoteringens utvikling heller ikke har noen innflytelse.

Om man ser på prisene i 2019, var de faktisk enda lavere over en måneds tid (stadig Værnes som eksempel), helt nede i 12.95 NOK per liter (mars-april).

Nå i sommer har prisene holdt seg relativt lavt – i tråd med bilbensin. 1 liter Avgas fra AFSN på Værnes koster i dag cirka 13.65 kroner (uten skatt) og 18.67 kroner (inklusive skatter og moms).

Når da Flymagasinet fikk tips om 900 kroner i gebyr på Molde, ble det reagert. AFSN ved Account Manager Marema Withers svarer slik:

-AFSN bekrefter at det fra 13. mai er innført et såkalt «Service fee» på avgas på 900 kroner for Avgas tankninger på Molde. Dette grunner seg dels i servicen som ligger bak en Avgas tankning på Molde, hvor en designert Avgas bil (som den eneste i Norge) kjører ut og med bemanning personlig betjener de kunder som måtte ønske Avgas. Men også at Avgas markedet på Molde er ikke lenger er slik det en gang i tiden var.

Dette merker man naturligvis i markedet generelt, også hos AFSN hvor vi kan se at Avgas salget suksessivt har gått ned de siste årene. Vi har derfor naturligvis vært nødt til å se på hvordan vi kan få økonomien i dette til å henge sammen. Og resultatet har derfor blitt at vi nå har valgt å innføre dette service fee på på de Avgas tankninger som gjøres på Molde.

Hva koster det hos konkurrenten til AFSN – nemlig AirBP? Sammenligner vi Trondheim Værnes også her, tar de mer enn kronen høyere. Så det lønner seg å bruke riktig Carnet-kort når du skal fylle tanken.

Til informasjon er Jet A-1 under halvparten av prisen…

(Artikkel oppdatert 20.7.20 kl. 1705)

I TAKT: Flymagasinet sammenligner prisene for fly kontra bil. Foto: Lars Haaland

3 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s