Skjebnedag for Kjeller – og norsk GA

Tankevekker ved Per Julius Helweg

LIVET: Som en motpol til et passivt inneliv eller skrått gateliv, byr flyging på en sunn og vital livsførsel.
Foto: Per Julius Helweg

Du våknet i dag til en uhyre spennende dag.

Riktignok ligger regnet tungt over Norges største allmennflybase (GA), men la oss ikke håpe det er tårer. Kjeller-miljøet består av nesten 20 virksomheter (firmaer, verksteder, klubber og foreninger), nesten 1500 mennesker er tilknyttet den sivile småflydelen og omlag 110 flymaskiner er basert her.

Fredrik Sterner er en av mange som både bor i Lillestrøm og trives med flyplassen. Han sier til Flymagasinet:

Lillestrøm skiller seg ut fra resten av Norges byer, på en helt spesiell måte, ved at Kjeller flyplass gir et helt unikt innhold til byen. Noen ingen andre byer har

Ja, hvorfor skal myndighetene kun tenke boligmaskiner?

-Hva med selve livet?

FLYVENNLIG: Fredrik Sterner bor i Lillestrøm og vil ha
flyplassen i fremtiden. Foto: Privat

Så, med de enorme planene til utbyggerne, er det liten tvil om at Lillestrømfolket både får tusenvis av flere mennesker som skal gjennom den samme trange Storgaten, tusenvis av mer trafikk og støy i form av lyd og det visuelle.

Forskning.no skrev i fjor:

-I alle de store byene planlegger myndighetene å fortette og bygge boliger sentralt og ved trafikknutepunkt. Men dette er ikke nødvendigvis på linje med hva mange av innbyggerne ønsker seg, ifølge professor Terje Wessel.

-Men hva med selve tilstedeværelsen?

Ja, nå skal alle bo oppå hverandre i Lillestrøm. Kunnskapsbyen vil heller presse inn flere byggeklosser på et areal som i dag gir byen et grønt rom. Rom for aktivitet for de menneskene som allerede bor i området. Et område der 6 av 10 ikke vil fylle inn bomaskiner.

Men hva med ungdommen?

Svære boligmaskiner over hele Kjeller flyplass – vil det gi ungdommen et bedre liv i Lillestrøm?

Ungdom og voksne som heller må leve i skyggen fra kapitalsultne utbyggere. Innbyggere som mister en stor grønn arena for utfoldelse og utvikling. Blir de lykkeligere og friskere av femten-tjue høyblokker borte i Storgaten og langs Fetveien?

VISJONER: Kjeller gir unge og voksne visjoner. Foto: Per Julius Helweg

-Hva med håpet?

Når en nysgjerrig ung Lillestrømværing står ved grinden til den åpne flyplassen, kan det hende at nettopp DET miljøet frister han. Luftfart som siden Kjellers fødsel har utviklet seg fra livsfarlige monstre til trygge og stillegående elektriske luftfartøy.

Et miljø den unge (og voksne..) kan starte sin karrière . Eller få struktur og en sunn interesse som blir livet ut. Et miljø og en arena som allerede i dag benyttes til andre utendørsaktiviteter enn luftfart. Her møtes folk og håper på inspirasjon i verksteder, opplevelse på fly-in kino, skoleklasser får sine livs største forhåpninger til fremtiden.

POLITIKERE: De med makt har i dag mulighet til å stemme for et Lillestrøm med variasjon, vitalitet og visjoner. Her ved FrP Bård Hoksrud for noen år siden. Foto: Per Julius Helweg

-Hva med flyplassen?

Lillestrøm har en stor fotballstadion med flere baneanlegg, men ikke alle løper etter en lærkule.

Kjeller – den grønne parken som gir Lillestrøm både frisk luft og den solen byen trenger. Flyplassen som i fremtiden kan innebære historisk flyarv og forhåpentligvis bærekraftig reiseliv i form av fremtidens grønne fly.

Mange mener Lillestrøm blir fattigere og nærmest en kroppsdel fattigere om de bygger om flyplassen til en boligmaskin.

Flyplassen handler i bunn og grunn om mennesker. Ikke bare flymaskinene.

Så hva sier politikerne i dag?

FLYMAGASINET KOMMER MED UTFALLET STRAKS KLART.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s