El-GA går vest

Av Per Julius Helweg

Luftfartslandet Norge kan lett bli oppfattet som «OSL, Kjeller og Bjørvika». Men heldigvis så er det nesten mer som skjer «rett vest» enn på Østlandet nå om dagen.

I sommer deltok fylkesordfører Jon Askeland sammen med en rekke «viktigperer» i flymiljøet, som lufthavndirektør, direktør for kraftselskapet BKK og Avinor-sjef Dag Falk-Petersen på et samarbeidsmøte om elfly i fremtidens Vestland.

EL: -Vi skal gjere Vestlandet til den fremste regionen i verda for elfly, sier fylkesordfører Jon Askeland (t.v) og fylkesvaraordfører Natalia Golis. Foto: Bjarte Brask Eriksen.

Samlingen fant sted i selveste Bergen Aero Klubbs (BAK) store blå hangar på Flesland flyplass. Det var ikke tilfeldig, ettersom både GA-miljøet (småflybransjen) i vest allerede har elektriske prosjekter godt i gang, i en landsdel som er preget av nettopp produksjon av så vel sort som grønn energi. Oljenæringens mekka ligger rett utenfor våre høye fosser og et bokstavelig hav av vindkraftpotensiale.

Her ble det diskutert rundt planer om elektriske flyruter, taxiflyging og ikke minst den fremtidige GA-flåten.

–Vi skal gjere Vestlandet til den fremste regionen i verda for elfly, sier Vestlands fylkesordfører Jon Askeland.

De svevende planene til Næringsforeningen i Stavanger om en kommersiell ruteflyging mellom Bergen og Stavanger med elfly allerede fra 2023, er ganske spenstige. Derimot er mulighetene for grønn drift av sjøfly fra Sandviken sjøflybase i Bergen adskillig mer jordnære. I Flymagasinet.no for to uker siden https://wordpress.com/post/flymagasinet.com/1607 beskrev vi noen av planene som Erik Lithun også har innen elfly med sin bestilling av 18 Bye Aersospace eflyers.

NÆRINGSPRAT: Eric Lithun i Elfly AS (t.v) i prat med Atle Kvamme i Bergens Næringsråd. Foto: Bjarte Brask Eriksen.

Selskapet Scandinavian Skies, er et lite norsk GA-selskap i samarbeid med selskapet Saltenfly (beskrevet tidligere i Flymagasinet.no). Disse har seriøse planer om å å gå på vingene med elektriske sjøfly fra Bergen om drøye to år. Daniel Boden stiftet selskapet og ser for seg rundturer og taxiflyging fra den historiske sjøflybryggen Sandviken.

Boden sa til tilhørerne (gjengitt i http://www.vestlandsfylke.no) i sommer:

– Vi har drive med sjøfly i tre år og ønskjer å gå over til elektriske fly. Flya og teknologien finst i dag. Dette er fly med plass til inntil 10 personar. Planen er å kome i gang innan to til tre år. Det er stor marknad for slik flyging, både innan taxi og rundturar for turistar og andre. Flytida tek til dømes berre 12 minutt mellom Bergen og Rosendal. Vi kan bli dei første i Noreg som driv kommersielt med elfly.

IDYLL: Foruten idyll innebærer også sjøfly på Vestlandet tidsbesparelser. Foto: Scandinavian Skies

Dette vil bli en ny æra innen GA.

Eric Lithun i selskapet Elfly AS sa til media under samlingen:

– Vi er fem millionar menneske i dette landet, men vi flyr som om vi var 50 millionar. Vi ventar oss mykje av satsinga på elfly. I framtida blir flya mindre, men dei flyg oftare. Vi må få lading og solceller på hangarane. Det blir ein revolusjon i bransjen.

GA-HANGAR: Konserndirektør Dag Falk-Petersen i Avinor (t.v.), her med lufthavndirektør Helge Eidsnes og konserndirektør i BKK, Jannicke Hilland, som vil bygge infrastruktur for lading av fly. Foto: Bjarte Brask Eriksen.

Dag Falk-Petersen som er avtroppende sjef i Avinor har gått all-in for det grønne skiftet i norsk luftfart helt siden 2007, og sa i hangaren til Bergen Aero Klubb:

– Vi har jobbet med å finne erstatning for fossilt drivstoff til fly siden 2007. Biodrivstoff var det første steget, men det blir litt mer krevende med fly som bare skal gå på strøm. Vi kan ikke ha elfly med 180 seter. Et 9-seters elektrisk fly i USA er testet. Det fungerer utmerket. Det er mange utviklingsprosjekt på gang.

-Den nye teknologien blir mye lettere og enklere, og flyene vil bli mindre og få større rutefrekvens. Ingen greier denne satsingen alene. Vi er avhengige av at noen går foran og tar initiativ. Vestland ligger i verdstoppen på satsing på elektrisk energi. Vi skal sammen finne de beste løsningene og nå målet innen 2030, avslutter konserndirektør i Avinor, Dag Falk-Petersen.

BERGEN: Avinor Flesland setter stor pris på GA allerede i dag, men kanskje enda mer med elflyene. Ill.: Avinor

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s