NLA åpner base nummer 13 i Kirkenes

Av Per Julius Helweg

Så ble lenken av gule luftambulanser fra Arendal i syd til Kirkenes i nord formelt strukket helt ut. Det ble for noen dager siden kjent at HF Luftambulansetjenesten (som har det overordnede operative driftsansvaret) inngikk kontrakt med Norsk Luftambulanse (NLA) om å drifte den nå permanente ambulansehelikopterbasen i Kirkenes.

GULE: Da har de gule hjelperne i form av Airbus-helikoptre fått ny base. Foto: Per Julius Helweg.

Utfordrende tid for ambulanseflyene

Det var i våres særlig aktuelt ettersom det over lenger tid var utfordringer med den såkalte fixed-wing luftambulansetjenesten (de såkalte ambulanseflyene) etter at Lufttransport mistet kontrakten til fordel for Babcock Scandinavian AirAmbulance.

Helseministerens siste hodepine før pandemien var nettopp beredskapen i landets nordøstre hjørne. Han valgte da å stasjonere et av Forsvarets Bell 214-helikoptre på Kirkenes flyplass som en midlertidig. Dette hadde både ambulanseinnredning og var bemannet med paramedic og anestesilege. Mannskapet kunne gi akuttmedisinsk behandling på samme nivå som i luftambulansetjenestens helikoptre.

Så ble ønske om en fast luftambulansebase på Varanger satt ut i livet gjennom anbud, og NLA sikret seg dette formelt sist uke etter å ha drevet operasjonen her siden i sommer. Kontrakten gjelder til 2024.

Et ambulansehelikopter av typen Airbus H145 med kapasitet for 1900 kilos nyttelast er nå stasjonert permanent på den nye ambulansehelikopterbasen i Kirkenes.

Avansert avionikk og teknologi gjør operasjonene enda sikrere, og fører til mindre belastning for piloten under kompliserte operasjoner, for eksempel redningsaksjoner i fjellet.

Dermed er kjeden av baser for NLA fullendt – fra Sørlandet i syd til base nummer 13 i Finnmark i nord.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s