Leserbrev fra julenissen

Flymagasinets egen julenisse har forlengst byttet ut reinsdyr med mindre enmotors flymaskiner.
Julehistorien er om få dager nøyaktig 200 år – uten at reinsdyrene ser ut til å huske dette. Det ligger vel en forventning om at Elon Musk snart også tar over julenissens operasjoner som han har begitt seg inn i rommet med SpaceX.
Høyt oppe i et GA-fly med 260 knop mot Oslo synes himmelen å være tom. Piloten er dansk og huser kanskje hovedstadens største julenisse. Når vi descender jevnt inn mot Kjeller sees nissen som er like høy som huset.

-Julenissen ser deg! er moralen. Men en observant pilot som nok lå lavere enn 1000 små julenisseføtter så at ikke hadde han munnbind..?
GA-året 2020 mener mange har vist en gryende oppsving – kanskje en start på bedre tider. Når julenissen ikke kan lande i røde soner selv med munnbind, blir det viktig å ha god rekkevidde.
Derfor er det i år ekstra viktig med god og nok energi til å holde seg flygende. Julenissen håper hans nye drivkraft kan inspirere deg til å planlegge 2021 som «langturåret med munnbind». Tenke positivt, med andre ord.
Det blir helt sikkert lov. Og helt sikkert trygt.

GA-julenissen anno 2020 både lar dyra og naturen være i fred. Ikke legger man heller beslag på noe særlig terreng, i og med at GA-fly verken beiter, tramper eller trenger mer enn 600 meters grusbane for å reise for eksempel 600 eller for den saks skyld 1200 kilometer.
Hvordan var det før brødrene Wright skapte konkurranse overfor reinsdyrene?
Første flightplan der reinsdyr er meldt inn som Julenissens slede, finner vi i Old Santeclaus with Much Delight, et illustrert barnedikt puvlieret i 1821 i New York.
Navnene på de opprinnelige åtte reinsdyrene, Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner og Blitzen, kommer fra diktet A Visit from St. Nicholas (vanligvis tilskrevet Clement Clarke Moore, 1823), som gjorde at reinsdyr ble julesymboler i amerikansk kultur.

En stund var det også rykter om at julenissen hadde gått over til jet, men dette ble avslørt i 2012 som et gimmick omlag 3316 kilometer fra Nordpolen; på Gardermoen. Muntre nisser fra Forsvarets Flysamling ante muligens pandemien og kledde både seg selv og ZK-Z inn i nisseklær.
Bare så usigelig håpløst at Forsvarets Museer stengte hele bygningen så fort koronaen overtok muligheten til både oppleve flyhistorie og julefeiring. På spørsmål fra undertegnede svarte Forsvaret:
-Din henvendelse er mottatt og registrert med saksnummer 2020025084.
Heldigvis ble sak 2020025084 besvart etter hvert, dog med en relativt overaskende uttalelse:
-Forsvaret har i forlengelsen av dette [pandemien] har valgt å holde noen av våre museer stengt ut året for å kraftsamle små ressurser til et felles løft for å videreutvikle våre museer. Flysamlingen på Gardermoen er i denne sammenheng definert som visningsmagasin…
-Javel, undret nissen – uten å skjønne hva det skulle bety.

Så i år får ikke Lier Rotary Klubb skapt glede siden Forsvaret la seg i skyttergravene og skalket alle sjul. Blir jo litt stress, av slikt?
Mange mener at stresset rundt julefeiringen skyldes amerikansk påvirkning. Uansett kan vi vel nettopp pakke inn en takk og sende amerikanerne nettopp for hjelp til å i det hele tatt muliggjøre en fri jul.
North American F-86K Sabre ZK-Z bak nissen her er jo også en slags julegave i 1961:
Da F-84G Thunderjet skulle erstattes, tilbød amerikanske myndigheter det norske luftforsvaret tre skvadroner F-86F Sabre levert vederlagsfritt som del av våpenhjelpprogrammet.

C-130 Hercules «Tor» har siden 1960-tallet vært julenissens største konkurrent så lenge det var akseptert at nissen kom grønn. Fra Jan Mayen og Svalbard i nord til Sør-Afrika i sør. Nærmere polene kommer man ikke om man har; ja – ski på sleden.
Da de gamle Herculesene ble satt på bakken i 2008, hadde de samlet vært i luften i over 133665 timer og fløyet en distanse som tilsvarer jorden rundt 1713 ganger. Slå den du, julenisse..!
Lier Rotary Klubb snek seg også ombord i «Tor» og møtte her en levende Tor i form av crew. Møtet var hjertelig, og lite ante de at julenissens lille hjelper (rødt) hadde inntatt 2P-setet i full gang med oppstarts-prosedyrene.
Ja, nettopp bak i en Hercules hengende i de røde stroppene i det glødene lysskinnet er kanskje der luftfart er på sitt mest julete?

Dr. William Whitney Christmas konstruerte denne Christmas Bullett (senere kalt Cantilever Aero Bullet) i 1918. Den var syv meter lang og ble bygget av tre og stål. Det ble dog en trist jul i 1919, da vingene knakk under jomfruturen og piloten omkom når flyet krasjet.
Uff, ja – hva ble så moralen i dette lille julebrevet?
Det må være å ha nok energi (fuel foreløpig), tro på GA som fremtidens transportmiddel og planlegge en skikkelig langtur til sommeren. Og aller helst burde bygninger der man viser frem det edleste av nissens konkurrerende fartøy vært åpent – selv i år.
Så – med eller uten munnbind under treet i morgen; Flymagasinet ønsker alle sine lesere en riktig god jul.
