I dag snur sola – VFR natt går mot dag

Av Per Julius Helweg

VFR dag varer i dag kun en drøy time der sola ligger så vidt over horisonten like sør for Bodø, mens den på Lista er nesten seks og en halv time oppe. Men det er heldigvis «på tur til å snu».

VFR: Bjørnar Øverland knipset dette lekre bilder under en ettermiddagstur i høst.

Ja, for i dag klokken 1102 snur sola.

Eller sagt på en annen måte: det er ikke sola som snur – egentlig er det den nordlige enden av jordaksen som begynner å tippe tilbake mot sola Jorden snurrer rundt en gang i døgnet, litt på skrå i forhold til den banen den følger rundt sola

Vintersolverv er den dagen én gang i året når jorda er i det punktet av sin bane rundt sola hvor vår nordlige halvkule heller lengst bort fra sola. Dagen dette inntreffer er den med kortest daglengde. Når sola står i sør midt på dagen, har den sin årlig laveste døgnmaksimumshøyde over horisonten (dette gjelder nord for ekvator og sør for polarirkelen).

DAG: VFR Natt er tiden sola ligger lavere enn 6 grader under horisonten. Ill: Timeanddate.no

Du har kunnet fly VFR i dagslys med mindre og mindre spillerom de siste ukene.
Men fra i dag går det mot lysere tider. Bokstavelig talt.

Først sakte.

Så øker det på. Ser du på grafen (nedenunder) vil du få bekreftet at tussmørkekurven blir brattere utover våren. Reglen for å fly i dagslys tilsier at du kan være i luften bare så lenge sola er høyere enn seks grader under horisonten.

SMALT: Her ser du det smale rom av dagslys i Bodø i dag (streken til høyre). Ill: Timeanddate.no

Første dagene er knapt noen sekunder lengere dagslys, før det i mars øker med nesten titalls minutter hver dag.

Riktignok kan du med PPL-A eller -H uten NR (VFR Natt-utsjekk) fly et stykke etter at sola går ned bak horisonten. Men husk at dersom du ligger i 3- 4000 fot over Gudbrandsalen og ser sola gå ned over fjellet, så er det minst to faktorer du MÅ huske på:

-Sola har mest sannsynlig passert «horisonten» i følge tabellen, siden du er høyt. Har du ikke VFR Natt og flyplassen din heller ikke har rullebanelys, ja så har du dårlig tid.

-Når du snart etter går ned mot flyplassen, vil det føles som mørket kommer svært raskt på, ettersom din høyde har gått ned i et typisk norsk fjellterreng.

Derfor er det en viktig regel å alltid kunne se flyplassen i det sola går ned i horisonten – altså null grader. De siste seks gradene går fortere enn du tror.

Men nå går det fortere mot sommeren enn du aner.

SOL: Det går mot lysere tider, dere. Foto: Per Julius Helweg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s