-Derfor begynte jeg å fly IR

Av Christian Mikalsen

Kult at det blir satt fokus på IR-flyging for oss PPL-piloter. Jeg tror mange i GA-miljøet vil finne glede i å mestre flyging under instrument-reglene, selv om det krever mer innsats enn å holde seg til VFR.

IFR: Christian Mikalsen trives med å fly på instrument. Foto: Privat

-I tillegg til at CB-IR åpner opp for en del flere langturer merker jeg for min egen del at jeg har blitt en bedre pilot av selve IFR-programmet, og har fått en mye større forståelse for hvordan «systemet» henger sammen.

For min del hjalp det nok også med en store dose stor nysgjerrighet og et ønske om å lære mest mulig om hobbyen min.

Hvordan bør man skape en læringsplattform for en slik utdannelse? 

Jeg tok teorien som selvstudium hos CATS Aviation over tre måneder sommeren 2019. Opplegget til CATS fungerte fint, og i kombinasjon med spørsmålsbanken Aviation Exam bestod jeg alle syv fagene på første forsøk.

Ideelt sett burde teoristoffet vært formidlet på en mer pedagogisk måte, og burde hatt mer fokus på å ting som faktisk er nyttige, enn å legge opp til å måtte pugge store mengder detaljspørsmål som er mer eller mindre unyttige.

Det virker imidlertid som utviklingen går i riktig retning, selv om man nok må innfinne seg på å pugge mye for å komme gjennom eksamen, og heller lære det man trenger til den virkelige flygingen i tillegg. Det finnes heldigvis veldig mange gode læringsvideoer på Youtube, som er veldig nyttige for å forstå stoffet, selv om mye er tilpasset prosedyrene i USA.

HAMBURG: ILS-innflyging til Hamburg fra Norge. Foto: Per Julius Helweg

Hvordan kunne man konstruere en god ATO for dette opplegget? 

For oss som flyr som hobby med full jobb ved siden av, er en av de viktigste aspektene å kunne ta opplegget modulært. Selv fant jeg en god løsning med å fly hoveddelen av programmet med en frilans-instruktør på Kjeller, og tok de siste 10 timene og skilltest ved en ATO i Danmark (Aeropole i Aalborg).

Vi snakket nok med over ti ATO`er for å finne en løsning, ettersom de fleste enten ikke tilbød noe som helst modulært, ikke hadde moderne fly med G1000, eller ikke kunne sette opp et tilpasset program med intensiv nok flyging til å forsvare reisen frem og tilbake.

Det hadde vært fantastisk med en løsning hvor en av klubbene på Østlandet hadde fått ATO-godkjenning, og kunne fått etablert et samarbeid med instrument-instruktører i flyklubbene rundt omkring.

SOLID: IMC-flyging krever solid konsentrasjon. Foto: Per Julius Helweg.

Vil en DTO være en trygg og god CB-IR-plattform? 

Jeg tror absolutt det — selv fløy vi det meste av programmet med en veldig god instruktør (Thomas Kibuuka) utenfor ATO, og fikk tilbakemeldinger om at vi fløy på skilltest-nivå da vi fløy evalueringsturen med ATO`en.

Det avgjørende er at man flyr programmet med en god instruktør som lærer bort gode og strukturerte prosedyrer, og som kan kombinere både det teoretiske med «real world» instrument-flyging. Jeg tror absolutt det er gjørbart også utenfor en ATO.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s