-Hvem har vel ikke lyst til å fly?

Av Per Julius Helweg

Ordene faller fra Michelle Stefansen i Hamar.

PILOT: Endelig ble «flyfilla» Michelle Stefansen pilot sist måned, her med Geir Magne Andersen. Foto: Hallvard Hatlestad.

Hun tok flylappen på sportsfly etter seks strøkne landinger på Hamar og Elverum forrige måned. Etter ni tidig trening med sin skolesjef på sportsfly Øivind Habberstad i Innlandet Flyklubb og Flyskole; Geir Magne Andersen er instruktør IK1 E. Flytypen er en Dynamic WT-9.

Stefansen sier til Flymagasinet:

-Det er egentlig ganske tilfeldig at jeg ble med i klubben og begynte å fly, sier hun når vi ringer og spør om hvordan interessen for småfly dukket opp. Hun fortsetter:

-Det var under en åpen dag på flyplassen at jeg tok med barna for å se på flyene og spise en pølse. Da møtte jeg en gammel venninne som var der på dugnad for flyklubben. Det virket jo veldig morsomt å kunne fly sitt eget fly.

Flyfillene startet egen forening

Og dermed besvares neste spørmål vi har – dette med drømmen om flygingen og målet:

-Dra hvor man vil og fly hvor man vil selv. Jeg hadde aldri vurdert det som et reelt alternativ.

Som hun utbryter:

-Hvem har vel ikke lyst til å fly?

FLYFILLEJULEBORDET: Gode ideer klekkes ut i godt lag. Michelle Stefansen t.h. Foto: Privat.

-En stund var vi tre jenter som fløy jevnlig på Hamar. En av oss; June, begynte å referere til oss som flyfillene. Det var litt gøyalt så da begynte vi å gjøre det også – så i 2019 var vi semioffisielt en liten forening, og da tok vi julebord sammen.

Godt miljø på Hamar

Hamar flyplass kalles Stafsberg og ligger på toppen av høyden bak byen. Således kan de her oppe summe godt over bebyggelsen, selv om småhusene for lengst har grodd nærmere og nærmere stripa. Hun skryter av det sosiale miljøet:

-Det var sportsfly og motorfly de hadde på Hamar, så etter litt råd og veiledning gikk jeg for sportsfly. Jeg er jo glad i fart. Miljøet på Hamar er veldig inkluderende, så jeg ble tatt rett inn i varmen selv om jeg nok ikke er den vanligste profilen å se der. Det er stort sett hyggelige folk på plassen til enhver tid hvis man har spørsmål eller vil ta en kaffe.

FM: Har du rukket å finne din favorittplass eller en versting?

-Jeg har bare hatt lappen en par uker så har kun vært på Fagernes. Det var en fin tur, smiler Hamarjenta og har planen klar:

HAMARMILJØET: Det er en unik historie som tas godt vare på høyt over Hamar. Foto: Hallvard Hatlestad.

-Har fått mange gode tips om hvor jeg kan fly, så jeg har en god liste jeg skal jobbe meg nedover utover våren. De skumleste turene har jeg nok hatt her på Hamar i sterk sidevind og downdraft med en lærer som ikke er redd for noe.

-Det har jo vært en fin trygghet.

Hun har begge bena plantet på jorda selv om det er ruskete og sier lurt:

-Så lærte man å lande i sterk vind også.

Jentekampanjer er ikke nødvendigvis en løsning

-Jeg er jo verken rik eller ingeniør og hadde nok en feilaktig oppfattelse at man måtte oppfylle et av de to kravene for å kunne drive med fly. Så fort det ble avkreftet var jeg egentlig solgt og fikk avtalt en time med en av instruktørene.

I en rekke mannsyrker og bransjer dukker det avogtil opp store «Jentekampanjer». Men er dette nødvendigvis løsningen – eller kan det faktisk være til hinder ettersom det gjør jenter «mer spesielle»; kanskje det er lettere om dere er «mer naturlig» akseptert…?

DYNAMIC: To sportsfly gleder seg til sommer og flyging på Hamar. Foto: Hallvard Hatlestad.

FM: Hva synes du om «jentekampanjer» i flymiljøet for å få med jenter?

-Jeg er i prinsippet litt imot eksklusive jenteklubber. Men jeg er på ingen måte imot å bruke jenter som rollemodeller og eksempler for å promotere noe som bare er bra. Jeg tror ikke jenter velger å ikke fly fordi de synes det er rart. Jeg tror det er fordi de tror de ikke kan eller får det til.

Derfor får vi håpe at de relativt få jentene som foreløpig er i miljøet tar utfordringen med å få med flere. For som hun sier:

-Jeg trengte jo selv en kvinnelig promotør.

Bergen er bare 90 minutter fra Hamar med småfly

Hun forklarer det slik:

-For meg virket det helt usannsynlig at en vanlig familiemor med vanlig jobb kunne ta seg flysertifikat og ta en impulstur til Bodø.

Men tilbake til alle flyplanene – hun har helt klart mange turer foran seg:

-Eller oppleve Bergen en soldag. Det er det absolutt ikke. Tar man seg litt god tid kan man fint klare det med et vanlig budsjett. Dessuten er det like hyggelig å fly med instruktør så det er ikke noe å stresse med heller, avslutter Michelle Stepansen rolig.

Ja – og bare vent. Enda har hun ikke oppdaget gleden ved VFR til utenlandet heller. Så her er det mye å oppleve.

Spørsmålet hennes -Hvem har vel ikke lyst til å fly? kan nok best besvares som:

Alle….

LANDING: Fine forhold på Stafsberg flyplass (ENHA) – for piloter av begge kjønn. Foto: Hallvard Hatlestad.

Sist oppdatert 6.4.21 kl. 20.36.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s