Vafler smaker best – på Lista

Av Ronald Griffin

Været var nydelig, og det var på tide å ta en liten tur ned til Lista (ENLI) flyplass helt sør i Norge. Årsaken?

DIAMOND: Med «eget» fly til Sørlandet er en fantastisk opplevelse. Foto: Ronald Griffin

Vel, for litt vafler og pølser. Men også det faktum at det var organisert Fly-in på Lista, Jeg skulle fly som fartøysjef (PIC) ned, mens Gunnar L. Brevig skulle fly tilbake til Kjeller.

Klokken 13.45 tok vi over Diamond DA40NG med kallesignal LN-FTM og utførte preflight-sjekk av maskinen.

Trøbbel med ATC flightplan

Vi hadde sendt inn en ATC flightplan via IPPC.no på forhånd med en-route tid på rundt 1 time og 40 minutter. Vi tok av cirka 14.15 og klatret ut av Kjeller.

Over Maridalsvannet kontaktet vi Oslo Approach med airborne tid fra Kjeller og spurte om åpning av flightplan mot Lista. Fem sekunder med stillhet, og beskjed deretter at flightplan ikke kunne finnes. Flygelederen var ekstremt behjelpelig og spurte om han skulle åpne en for oss, eller om vi ville prøve på nytt.

Vi fikk squawk kode, Gardermoen QNH og «…cleared to 6000 feet«.

Innen kort tid var det på tide å sjekke inn med Farris, og på dette tidspunktet besluttet vi at vi fortsetter uten FPL mot Lista. Farris fikk høre “Negative flightplan, VFR southwest toward Lista”.

SYDOVER: Oslo – Farsund korteste vei.

Det å sende inn ny plan via IPPC.no mens vi var i luften var litt utfordrende med dekning, og vi bestemte å fortsette med «negative flightplan».

Innen kort tid var det på tide å sjekke inn med Farris, På dette tidspunktet besluttet vi at vi fortsetter uten flightplan mot Lista og sa; “Negative flightplan, VFR southwest toward Lista”.

Vi fløy ganske så direkte. Først rett mot Skien, deretter forbi Gullknapp og Kjevik.

156 knop mot vaflene

Vi bestemte oss rundt Gullknapp at flygenivå (FL) 080 var en god ny cruisehøyde for siste del av turen, både grunnet terreng, men også vind.

Her oppnådde vi en bakkefart på 156 knop nedover forbi Kjevik og landet etter kun 90 minutter på det som var Farsund lufthavn før.

Raskere går det ikke an å reise fra Oslo til Farsund.  

SPORTSFLY: Lista har et godt miljø for sportsflyene. Foto: Ronald Griffin

På Lista var det mange på bakken, og god stemning. Det var cola, kaffe, vafler og pølser! En utrolig trivelig dag og mange gode samtaler.

Jeg kan anbefale alle å benytte fine dager som denne til å fly ut på langtur. Gleden av å lande, snakke med andre, og fly tilbake er stor og gir mye energi. Høydepunktet av dagen var å ankomme en flyplass der mange like folk hadde flydd inn for å bare henge, spise god mat og snakke.

Vi deler en utrolig hobby, og det å kunne samles på en slik flyin må bare prøves. 

Det var på tide å ta preflight og legge opp til ruten tilbake til Kjeller. Siden en direkteflyvninger var litt kjedelig, bestemte vi å fly via Skien på vei tilbake.

Vi forlot Lista, og satt kurs mot Kristiansand. Kjevik Approach var vår første kontakt, og etter en kjapp “Negative flightplan VFR towards Geiteryggen” fikk vi en squawk kode og klarering til 3000 fot VFR.

ETTERMIDDAG: «Eget fly» til Sørlandet smaker. Foto: Ronald Griffin.

Vi spurte pent om å krysse Kjevik CTR og overfly byen. Dette fikk vi av Kjevik Approach, som på denne dagen tydeligvis også kontrollerte tårnet på Kjevik da vi hørte en Widerøes bli «cleared to land«.

Ingen på Farris Approach

Vi fløy videre inn mot Farris sin TMA. På denne påskedagen var ikke Farris “staffet”, og dermed fikk vi høre tilbake:

Farris is closed, this is Polaris.

En kjapp request for å fortsette innflyvningen på 3000 fot mot Skien ble møtt med “Negative, stay below controlled airspace”. Farris sin TMA er klasse C og lå over oss fra 2500 og opp. Vi protesterte ikke, og fortsatt inn ved 2500 over Tarrang og landet på Skiens bane 01.

På Skien var det helt stille.

SKIEN: Kveldslys over Grenland og flyplassen. Foto: Ronald Griffin

Etter en liten stopp i Skien, fortsatt vi opp mot Oslo og Oslofjorden. Denne gangen var det litt mer kritisk å få tillatelse til å klatre, og da vi møtte samme fyren på Polaris spurte vi bare pent;

-Polaris, LN-FTM, just departed Skien on a VFR flight toward Kjeller. Negative flightplan, request to enter the Farris controlzone at or below 4000 feet. 

Denne gangen traff vi tydeligvis riktig, for vi fikk klarering opp til 4000 og kunne fortsette mot Oslo i denne høyden. Over til en veldig hyggelig Oslo Approach når vi nærmet oss Drøbak som vi var med helt fram til vi forlot han for Kjeller trafikk når vi kom til Haukåsen.

FINALE: Sørlandsturen er over – landing på bane 30 på Kjeller. Foto: Ronald Griffin

En helt nydelig tur, som jeg hadde anbefalt til alle! ATC er en stor hjelpemiddel, og aldri glem at de er der for å hjelpe deg og gjøre flyvningen trygg og effektiv.

Vi sparte mye tid, og fikk stort sett alltid det vi spurte om med unntak av innflyvningen mot Skien. Likevel er dette noe uvanlig, og sannsynligvis skjedde grunnet en flygeleder som satt på Polaris og begrenset påske kapasitet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s