IPPC med bedre visualisering

Av Per Julius Helweg

Neste år “fyller” den internasjonale NOTAM-tjenesten (Notice To Airmen) 75 år. Men mange vil nok påstå med et smil at «lite has skjedd siden 1947». 

Som pilot klarer du tolke lange TAFer, takle sidevindslandinger, krevende VFR navigasjon opp til Svalbard og beregne landingsdistanse på flystripen på Gossen en regnværsdag.  

Men å sette seg inn og ikke minst forstå NOTAM, har siden dag 1 vært spire til irritasjon og i verste fall ulykker.  

Fagsjefen kontaktet Flymagasinet

Fra AIS/NOTAM-kontoret på Gardermoen flyplass, kaller Morten Hennvall på Flymagasinet. Han er fagsjef her og kunne denne uken endelig slippe siste versjon av Avinors pilot-briefing system IPPC, som nå inkluderer visualisering av NOTAM.  

FARGER: Litt mer farger gjør seg. Foto: Per Julius Helweg

Hennvall sier til Flymagasinet.no: 

-I denne versjonen får vi dessverre ikke tegnet områder som polygoner, men som en senterkoordinat med sirkel rundt. Uansett gir dette en raskere oversikt enn kun tekstbriefing. Vi vil fortsette å utvikle visningen, men valgte å legge ut denne versjonen da den vil være til hjelp for flere aktører.  

Fagsjefen avslutte: 

– Merk at vi har brukt fargekoder på ulike typer NOTAM. Dette vises også på hurtigvisningen når man henter opp en liste på en flyplass. 

Gjør IPPC noe lettere å bruke

Eksempelvis fant vi et blått symbol ved Stavanger, som betyr «En route»-NOTAM. Når vi klikker på denne, kan vi lese direkte den viktige NOTAM`en, som innebærer at all VFR må levere ATC Flighplan dersom de planlegger flyging inn i TMA og kontrollsonen (CTR) til Sola.  

Selve NOTAM`en gjelder fra april og til 20.august.  

ÅPEN: Er flyplassen (her Førde) åpen..? Foto: Per Julius Helweg

Nederst i dialogen vises «radius 48 NM». Til disse sier Morten Hennvall ved NOTAM-kontoret; 

-Ringen er av interesse fordi den viser omfanget av for eksempel et fareområde. Når vi får tegnet disse som polygon i en senere versjon, vil de være adskillig mer presise. 

Flere NOTAM på ett sted

I nord ser vi eksempelvis ute i havet på øya Røst, at det er en grå markering. Dette betyr «flere NOTAM på stedet».  

Klikker vi på symbolet, finner vi fire ulike NOTAM som gjelder AFIS, hindring og et par punkter til. Disse klarte imidlertid ikke Flymagasinet åpne enkeltvis.  

Da kunne Hennvall forklare at det gjøres ved å først klikke på det grå symbolet, se at det finnes flere NOTAM på stedet, for så å klikke på ny på det grå symbolet – og så scrolle nedover.  

FLERE: Slik vises flere NOTAM på et sted. Foto: Per Julius Helweg

Alt i alt et langt mer brukervennlig system for brukerne.

FM: Men – når vil vi kunne se luftrom og eventuelt WIP-områder (områder med anleggsarbeider) på en rullebane tegnet opp nøyaktig?  

-Vi jobber for øvrig med å få vist ulike typer luftrom, men særlig detaljerte inntegninger som WIP på en rullebane vil ikke bli aktuell før eventuelt Digital NOTAM kommer om flere år, avslutter Morten Hennvall.  

https://www.ippc.no/ Dette er linken til IPPC:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s