Flyvertinne gav gutta sightseeing på Lista

«17.mai-frokost-flyet» har gjort unna 550 nautiske mil ved å fly hele kysten rundt Sør-Norge opp til Ålesund. 

Ekspedisjonsleder Ronald Griffin rapporterte fra Vigra flyplass sent i går kveld: 

-Vi fløy i dag fra Oslo – med landinger på Skien – Kjevik – Lista – og til Stavanger, hvor vi parkerte med hjelp av Sola Flyklubb på Apron 13.

MOTTAGELSE: Hyggelig å bli møtt på Sola av Kjetil Føyen (t.h) første kvelden. Videre Raja og Griffin. Foto: Michael Lanham.

Oslo – Stavanger problemfritt

FM: Gikk starten som dere hadde planlagt? 

-Vi hadde en del forsinkelse, Faisal hadde noen GPS-problemer og vi måtte pakke forsiktig da vi har en god del utstyr. Bak i vår DA40 er det nå en «mediastasjon» med laptop, harddisker, GoPros og mye annet, sier Griffin og forklarer:

Det var en del rigging vi måtte bli ferdig med på Kjeller som vi ikke hadde tenkt på. Vi hadde to kvelder på å preppe til turen, men det var fortsatt ikke nok! Når vi kom oss avgårde så har egentlig alt gått helt strålende. Været har klaffet, og vi kom oss inn til alle plassene vi hadde planlagt. 

FM: Hva ble avreisedagens vakreste syn? 

-Gleden av å se Ferdesnes Fyr fra luften var kanskje det som ga den største mestringsfølelsen, for det er vårt første delmål. Det var også utrolig vakkert å fly siste leg fra Lista til Stavanger. Faisal tok noen orbits over Preikestolen, og vi ble møtt av nydelig solnedgang inn mot Stavanger. 

ROGALAND: Vakrest fra småflyhøyde. Foto: Ronald Griffin

FM: Traff dere folk underveis?

-Ja! Vårt høydepunkt var å treffe Cecilie, en kabinansatt i Norwegian. Vi fikk hennes kontaktinformasjon fra Ragnvald Brobakken på Lista. Hun møtte opp, og ga oss «The Grand Tour» av Lista sentrum. Så var hun så snill at hun kjørte oss helt ut til Lindesnes Fyr for å ta en titt på fyret fra bakken.

Når vi landet på Stavanger flyplass, så hadde en av mailene jeg sendte ut til Sola Flyklubb ført til at vi ble møtt av Kjetil Føyen, som var utrolig hyggelig og ga oss marshalling inn på Apron 13. Han hjalp oss med parkering, komme oss gjennom porten, og kjørte oss til hotellet vårt!

FM: Hvor mange timer ble det logget i dag og kom dere så langt dere håpet? 

-I dag har vi logget totalt 3.7 timer. Vi hadde ambisjoner om å komme oss opp til Bergen, men av noe litt spesielle PPR grunner i Sola TMA og begrenset åpningstid på fuel tanking så rakk vi kun Stavanger i dag. Vi får startet litt tidligere i morgen, så forhåpentligvis kommer vi oss lengre.

FM: Gikk alt som planlagt – eller noen hiccups? 

-For å være ærlig, så gikk alt på skinner første dagen. Været klaffet på en utrolig måte. 

Stavanger – Ålesund utfordrende

Etter en natt i Stavanger, tittet Faisal ut vinduet og møtte IMC. Scattered 300 fot og overcast i 800 fot og masse mist. Mist er en tynnere form for tåke.

Gutta planlegger dagen som egentlig skulle være Stavanger – Bergen – Florø – Sandanes – Ålesund – Rørvik.
Det ble ikke helt slikt.

Tilbake hos Sola flyklubb for å vente i forhåpning om forbedringer i været, blir de møtt av Espen Revheim fra homecockpitbuilders. De holder til på flysiden på Sola og hadde kaffen klar.

Da de forsøkte å fuele Jet-A1, skulle det vise seg å være svært tungvint.

De forklarer at de står på plass 13 og trenger Jet-A1. Selskapet spør hvilket kort de har. Da de svarer Visa og Mastercard, kommer det nei. Han sier at man må ha et spesielt type kort.

BERGEN: Været løsnet og en 360 over Bergen ble det tid til. Ill. FR24.com

-Greit nok, vi legger på og ringer eier av flyet. Etter cirka en time, og en ny runde med telefon til fueling som hadde ventetid på 20 minutter, fikk vi tak i en tankbil som kom med Jet-A1. 535 kroner i hookup-fee senere, og med et swipe av et SHELL fuel kort så fikk vi fylt på 71 liter, sier Griffin.

-Utfordringen var fortsatt været, og vi justerte stadig forventningene. Det gikk fra håp om Rørvik, til håp om Ålesund, til håp om Bergen da klokken ble stadig senere og senere. Vi satt i klubbhytta med Espen og Kjetil Føyen. Vi diskuterte videre, og jeg tenkte det var lurt å ringe MET-office i Bergen. Fyren sier at været blir bare mer og mer dårlig utover, og at det blir enda verre i morgen.

-Vi fikk anbefalt av de lokale til å høre med Supervisor som sitter i tårnet. Med en rask telefon, så hører vi med tårnet rundt klokken 19. Kan vi få Special VFR? Kan vi ta bane 36, og fly rett mot Rennesøy med en rett-in retur på 18 om vi ser sikten er dårlig?

Svaret er ja. Ronald Griffin forklarer:

RULLEBANEN: Til høyre i bildet ligger endelig Vigra og venter. Foto: Michael Lanham

-Været blir stadig litt og litt bedre, og vi finner vår sjanse. Vi hiver oss rundt, og ser at vi såvidt rekker Ålesund før solnedgang og VFR Dag. Vi kaller opp tårnet, og før vi vet det, så er vi i 500 fot og nærmer oss et tett lag med skyer. Til høyre finner vi en større åpning, og ber om å fly mot Stavanger kontra Rennesøy. Vi kommer «ontop» og været er nydelig. Forbi Haugesund er det langt bedre forhold, og vi takker vår utrolig hjelp som vi fikk på Sola samt av tårnet. 

Det var et stort spørsmål om det skulle komme tåke på Ålesund på fredagskvelden. Gutta håpet på det beste, og hadde Bergen som alternativ. Den eneste utfordringen var at været fort tettet seg, og solen var på vei ned. METAR så bra ut for Ålesund når de passerte Bergen, så de bestemte seg for å satse. For nordover måtte de komme. 

-Vi landet etter en utrolig fin tur på FL100 og en flott innflyvning cirka klokken 22.40 lokaltid i Ålesund. For en dag…

KVELD:; Endelig Ålesund. Fv. Ronald Griffin og Faisal Raja. Foto: Michael Lanham

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s