Syv tips til å bedre forholdet til naboen – del 2

Av Per Julius Helweg

Før ferien drøftet vi rundt dette med hvordan småflymiljøet – fra sjø og land – kan oppfattes av utenforstående. Og da særlig naboen.

Kommunikasjonsrådgiver og sjøflyger Jan Lilleby (32) fungerer som rådgiver for Norges Luftsportforbund i anleggsaker. Han tok flysertifikat som 17-åring og teller i dag mer enn 1.000 timer i luften fra inn- og utland.

– Samfunnsbidraget til luftsporten er vesentlig og er en ønsket aktivitet fra myndighetene. Det er også slik at de aller fleste synes det er spennende og fascinerende med fly i luften. Å fly selv gir en enorm frihet, men innebærer også et stort ansvar.

Lilleby har fem råd til flymiljøer som ønsker å styrke relasjonen til omgivelsene og sørge for et godt naboskap som kan vare over tid.

NÆRHET: Nabolaget kan ha god nytte av rask transport. Foto: Per Julius Helweg

Gjør flyplassen til et positivt bidrag for lokalsamfunnet

– Flyplassen må være en plass for flere enn kun flymiljøet. Dette handler om å gjennomføre aktiviteter som også er til fordel for omgivelsene. Det kan være å organisere rundturer, gjennomføre arrangementer som er åpne for publikum og ivareta kulturhistoriske verdier, sier Lilleby, som trekker frem seilflymiljøet på Hokksund flyplass og veteranflymiljøet på Kjeller som gode eksempler.

KOMBI: Flyplassen i Valle gir rom både for motor-, kultur- og flyliv. Foto: Per Julius Helweg

Utvis hensyn og gjør avbøtende tiltak når det kreves

– Som piloter kan vi gjøre en rekke tiltak som ivaretar omgivelsene. Det handler om inn- og utflyginger, motorsettinger og når på døgnet vi velger å ta av. En rekke småflyplasser har restriksjoner, men det beste er ikke å ha dem. Det er ikke behov for myndighetspålagte restriksjoner dersom vi har en kultur for ikke å være mer til sjenanse enn nødvendig.

OLAV HOVET: Flyplassledelsen må ha en god dialog med alle, som her på Valle. Foto: Per Julius Helweg

Ha en god og kontinuerlig dialog med kommunen

– De fleste småflyplasser er avhengig av oppslutning blant kommunenes folkevalgte. Det gjelder regulering av areal til flyplass, men også når Luftfartstilsynet skal gi konsesjon. Det er alltid en fordel å ha god og åpen dialog med kommunepolitikere. Aller helst bør det lokale flymiljøet ha en egen utøver som er med i politikken, sier Lilleby

PROSEDYRER: Sørg for gode og korrekte prosedyrer rundt flyplassen. Ill: Google/SKyDemon

Korriger feilinformasjon når det er nødvendig

– Noen ganger kan en debatt eller uenighet være basert på feil faktagrunnlag. Det kan oppstå en rekke misforståelser om regelverk, støynivå, inn- og utflyging, manøvrer i luften og treningsflyging. Da er det viktig å være raskt ute med en faktabasert kommunikasjon, samtidig som man viser forståelse for de følelsesmessige argumentene til eventuelle motstandere, sier Lilleby.

IKKE SVAR: Dersom sure meninger kommer i sosiale medier, så ikke svar. Da blir det bare konflikt.

Bruk tiden på de som lytter og de som har innflytelse

– Noen vil alltid være motstandere . Vi lever i et samfunn der det er og vil fortsette å være interessekonflikter. Det kan være naboer som uansett har bestemt seg for å være motstandere av aktiviteten uansett hva man gjør og sier. Ved uenighet er det viktig å bruke energien på å finne løsninger med de som ønsker det samme, ikke grave seg ned i en uendelig diskusjon som ikke fører noen vei, sier Lilleby.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s