Av Per Julius Helweg
Før ferien drøftet vi rundt dette med hvordan småflymiljøet – fra sjø og land – kan oppfattes av utenforstående. Og da særlig naboen.

Kommunikasjonsrådgiver og sjøflyger Jan Lilleby (32) fungerer som rådgiver for Norges Luftsportforbund i anleggsaker. Han tok flysertifikat som 17-åring og teller i dag mer enn 1.000 timer i luften fra inn- og utland.
– Samfunnsbidraget til luftsporten er vesentlig og er en ønsket aktivitet fra myndighetene. Det er også slik at de aller fleste synes det er spennende og fascinerende med fly i luften. Å fly selv gir en enorm frihet, men innebærer også et stort ansvar.
Lilleby har fem råd til flymiljøer som ønsker å styrke relasjonen til omgivelsene og sørge for et godt naboskap som kan vare over tid.

Gjør flyplassen til et positivt bidrag for lokalsamfunnet
– Flyplassen må være en plass for flere enn kun flymiljøet. Dette handler om å gjennomføre aktiviteter som også er til fordel for omgivelsene. Det kan være å organisere rundturer, gjennomføre arrangementer som er åpne for publikum og ivareta kulturhistoriske verdier, sier Lilleby, som trekker frem seilflymiljøet på Hokksund flyplass og veteranflymiljøet på Kjeller som gode eksempler.

Utvis hensyn og gjør avbøtende tiltak når det kreves
– Som piloter kan vi gjøre en rekke tiltak som ivaretar omgivelsene. Det handler om inn- og utflyginger, motorsettinger og når på døgnet vi velger å ta av. En rekke småflyplasser har restriksjoner, men det beste er ikke å ha dem. Det er ikke behov for myndighetspålagte restriksjoner dersom vi har en kultur for ikke å være mer til sjenanse enn nødvendig.

Ha en god og kontinuerlig dialog med kommunen
– De fleste småflyplasser er avhengig av oppslutning blant kommunenes folkevalgte. Det gjelder regulering av areal til flyplass, men også når Luftfartstilsynet skal gi konsesjon. Det er alltid en fordel å ha god og åpen dialog med kommunepolitikere. Aller helst bør det lokale flymiljøet ha en egen utøver som er med i politikken, sier Lilleby

Korriger feilinformasjon når det er nødvendig
– Noen ganger kan en debatt eller uenighet være basert på feil faktagrunnlag. Det kan oppstå en rekke misforståelser om regelverk, støynivå, inn- og utflyging, manøvrer i luften og treningsflyging. Da er det viktig å være raskt ute med en faktabasert kommunikasjon, samtidig som man viser forståelse for de følelsesmessige argumentene til eventuelle motstandere, sier Lilleby.

Bruk tiden på de som lytter og de som har innflytelse
– Noen vil alltid være motstandere . Vi lever i et samfunn der det er og vil fortsette å være interessekonflikter. Det kan være naboer som uansett har bestemt seg for å være motstandere av aktiviteten uansett hva man gjør og sier. Ved uenighet er det viktig å bruke energien på å finne løsninger med de som ønsker det samme, ikke grave seg ned i en uendelig diskusjon som ikke fører noen vei, sier Lilleby.