Buckle up – pull up!

Av Per Julius Helweg

En Go-around er som kjent landingen du ikke tok sjansen på.

Hva er en go-around?

Hvorvidt du avbryter rett før landing eller lenger ut på innflygingen, så har manøveren mange og kjære navn: Aborted landing, pull-up, go-around eller missed approach.

Men for å sikre at vi er i samme prosedyre; dersom du avbryter landingen etter touchdown, så er det ikke en go-around, men en «Balked landing».

Store passasjerfly opererer tydelig med et konsept eller en rutine som kalles Stabilized approach. En innflyging som er – ja – helt stabil og etter boka:

-riktig hastighet

-riktig vinkel (glidebane) mot rullebanen

-på finalen

-flaps og understell

KLAR: Er du klar eller ikke klar? Foto: Per Julius Helweg

Har de ikke alt dette på stell i 1000 fot over flyplasshøyden, må de «buckle-up and pull-up». Småfly i GA-regimet har ikke noe krav til at man på et visst punkt på finalen bekrefter «stabilized». Men dette kan være en god regel, dog i en lavere høyde ettersom vi flyr saktere.

La oss si 500 fot. Noen sier også at et slikt vindu kan «stå» i 200 fot som er ganske mye nærmere banen. Jeg anbefaler 500 fot.

Hvorfor må man av og til gå rundt?

Andre årsaker til at du må avbryte innflygingen eller selve landingen, kan være downdraughts og såkalt vindskjær, plutselig kraftig vindkast som du er usikker på om du takler – eller trafikk på banen og ikke minst at tårnet BER deg om å «gå rundt».

Gitt at du flyr en Piper Arrow som har en approach hastighet på 78 knop og for en kortbanelanding skal ha full flaps (og naturligvis hjulene ute). Foran deg dukker bane 11 på Klanten frem fra svingen fra base-leggen.

VINDU: Forestill deg at du skal gjennom et vindu. Foto: Per Julius Helweg

Et triks er å forestille seg et virtuelt vindu i 500 fot eksakt på finalen i riktig (cirka 3 grader) vinkel ned mot banen. Du skal suse gjennom den – med følgende verdier oppfylt:

Planlegge en go-around:

Ja, man kan og BØR absolutt planlegge å IKKE gjennomføre landingen… Det innebærer både at du vurderer HVORDAN du skal avbryte og FØLGE «Landing-sjekklisten».

Hvordan?

Når du vet hvilken rullebane du skal lande på, så sjekk utflygingsforholdene:

Hindringer? Vind? Trafikk?

Normalt vil en go-around alltid gjøres RETT FREM inntil sikker flyhøyde (minst 500 fot). Ha en formening om hvor du flyr ut om du avbryter, før du ute på finalen leser Landing-sjekklisten.

TRYGT: Fly trygt – ikke «som-det-passer-tilskuerene». Foto: Per Julius Helweg

Avhengig av flytypen din, innebærer dette gjerne eventuell fuel-pumpe satt på, eventuelt mixture-håndtak full frem, propeller-håndtak full RPM og til slutt må du ta et valg rundt eventuelt karburator-varme. Trim, flaps og understell settes.

Gjør dette før 500 fot, slik at du da kan «rope ut» (callout) «500 – stabilized».

På denne måten får du RO nok til å konsentrere deg om hvor du skal gjøre touchdown og eventuelt vindforhold.

Håndverket – slik gjøres det:

Når du kommer ned i 500 fot og forhåpentligvis treffer «vinduet», må dette være i orden:

Trim er vesentlig. Siktepunkt som blir stående på samme sted – du skal selvsagt flare derfra.

Bakgrunnen med å ha så disse oppfylt på et gitt punkt før landing er å redusere så mange variabler som mulig.

En sikker go-around utføres ved å gi full motorkraft samtidig som du stopper synk. Mange napper stikka til seg og vil stige, men du må la hastigheten bygge seg opp de cirka ti knop som kan trengs til stigningen. Dog går dette relativt raskt.

Idet du ser at synk stopper og hastigheten øke, kan du heve flaps til takeoff-stilling. Deretter feller du inn understellet, om dette er inntrekkbart.

Vær obs på om det er andre fly som tar av fra banen foran deg – slik at du ikke flyr inn i dette nå.

Hva om dersom-atte?

Tenk deg at du kommer 300 fot for høyt inn på finalen og har med deg 30 knop for mye hastighet. Da bruker du mye tankegang på hvordan du skal kvitte deg med høyde og fart.

PLAN: Ha en plan i 500 fot. Foto: Jan Nielsen

Hva gjør du om du suser inn i regnvær og har latt autopiloten styre flyet på finalen? Da gjelder det å kjapt sjalte den ut (ofte en rød knapp) og samtidig gi full motorkraft. Ikke uvanlig for en GA-pilot kan det være noen sekunders famling der man glemmer at automatikken styrer.

Er det flaut å gå rundt?

-NEI NEI NEI.

Gjør det heller allerede i dag. Som trening. Enten om du har med deg en i høyresetet eller er alene. Planlegg å avbryte i 100 fot. En høyde du normalt har bare få sekunder før baneenden.

Selvsagt kan de sitte noen i solveggen i flyklubben og enten grine på nesen av en som «tilsynelatende» leker seg – eller noen kan tro «noe er galt». Ikke tenk på disse.

Du plikter å holde deg trent og klar, og derfor er en go-around som trening absolutt tillatt.

Dersom du ikke klarer å sette ned flymaskinen før du har brukt 1/3 av banen, må du avbryte. Så lenge du er i luften, er det fortsatt en go-around. Prosedyren er den samme; bare det at du nå er adskillig nærmere bakken og hindringer enn på finalen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s