Norsk elsjøfly avduket!

STOR INTERESSE I ARENDAL

Av Per Julius Helweg

Det var to stolte og fornøyde karer – Eric Lithun og Tomas Brødreskift – som under starten av Arendalsuka kunne avduke en dronemodell av flyet.

MODELL: En lekker smakebit på prosjektet Byfly i form av en modell. Foto: Elfly Gruppen

Tenk deg at du skal fra Bergen til Odda, men istedenfor å kjøre de 140 kilometerne (men knappe 41 nautiske milene i luftlinje) i tre timer med bil, border du et elsjøfly i sentrum med plass til ni passasjerer og ankommer bygda 20 minutter senere.

Det er dette som er grunntanken til gründerne i det bergensbaserte selskapet Elfly Group.

– Vi har lyst til å gjøre noe som er bra for luftfarten, bra for planeten, og bra for utviklingen av næringslivet i Norge, sier administrerende direktør Eric Lithun og beskriver prosjektet Byfly slik:

FM: Hvordan var responsen på avdukingen i Arendal?

-Det var en meget god respons, alt av topper fra norsk luftfartsbransje var til stede og fikk se droneutgaven av flyet. Vi viste video av tester gjort med den.

ENGASJERT: Eric Lithun jobber hardt for norske elfly. Foto: via TV2

FM: Ble flyet vist frem til politikerne?

-Det var mange ulike politikere, og flere var fra de potensielle kommune kundene våre langs vestlandskysten. Det var også de meste av toppfolkene fra luftfart i Norge.

FM: Hvorfor var det flyforbud over byen?

Siden det var partilederdebatt den kvelden og det er Arendalsuken med det meste av toppfolk i Norge samlet på ett sted, hadde politiet gjort en sikkerhetsvurdering og laget flyforbud 1 nautisk mil ut fra sentrum av Arendal. Arrangementet var inne i den sirkelen, men 0,5 nautiske mil fra sentrum. Så vår søknad ble blankt avslått på tross av alle papirer i orden. Jeg synes politiet kunne vært mer fleksibel, sier Lithun.

FM: Hvordan er fremdriften i prosjektet?

-Nå begynner et løp med å finne det beste designet for en «flyingboat». Låsing av design gjennom forskning og utvikling i løpet av de neste månedene. Så her er det mye å gjøre og travelt.

DEKNING: God PR-jobb er gjort av Elfly Gruppen. Foto: via TV2

FM: Når vil flyet kunne endelig fly med pilot ombord?

-Det skal vi vente litt med til før vi lover, men en eksperimentell utgave er i planen vår. I 2030 er visjonen å ha 15-20 sertifiserte fly i trafikk langs Vestlandskysten. Om noen spør pent og markedet er der også langs Oslofjorden mot Sørlandet, sier han og smiler – og fortsetter: -Vi skal følge business-casen og penger, men visjonen er tydelig sertifiserte elsjøfly skal i passasjertrafikk. 

FM: Hva slags batteriteknologi brukes?

Det gjenstår og se, men for praktiske formål legger vi oss i beregningene kun på eksisterende teknologi vi kan sende inn en bestilling på i dag om vi ønsker.

Siden 2018 har selskapet jobbet med et konsept for miljøvennlige og hel-elektriske sjøfly på kortdistanse. Tanken er at flykonseptet skal ligne mer på Uber eller et hurtigtog, enn et tradisjonelt flytilbud.

–Vi skal da kunne fly mellom de forskjellige tettstedene i 250 km/t, og gjøre unna turene på under en time, sier Lithun og sier til riksmedia at han merker stor internasjonal interesse for elfly. De to gründerne har ett fortrinn som han mener gir dem bedre sjanser til å lykkes:

TV: Norskprodusert elsjøfly (dog som modell) er sjelden vare på TV. Foto: via TV2

– Den satte industrien ser på hva de har i dag, og forsøker å lage fly med 100 seter som skal fly lange strekk. Jeg tror heller man må starte i det små, slik man gjorde med elbilene Think og Buddy. Deretter kan man vokse.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s