Er norsk GA for usynlig?

Av Per Julius Helweg

Slalåm. Fjelltur. Motorbåter. MC. Golf. Tennis. Fotball. Råning. Skyting.

Norsk fritidsliv nærmest renner over av gode og spennende aktiviteter. I ulik grad får de ulik dekning i TV- og annen media.

TRIST: Det er jo ikke rart vi blir ansett som «sære». Fotoill: Flymagasinet.no

Mange vil si at fotball og ski får mest plass i media av ren sport. Kanskje ikke så rart siden det er mange som driver med disse to syslene.

I tillegg trenger de fleste store tilrettelagte anlegg og flere av dem enten har sin form for støy eller synlighet overfor naboer og lokalmiljø.

Hvor står vårt miljø – flyging med små motorfly og sjøfly samt helikopter?

Vi er nærmes usynlige.

Fordelen med å være lite synlig?

Jeg erfarer at det er den voksne og eldre generasjonen i samfunnet som har en nærmest fastfryst holdning om at «fly bråker». Nå lever vi heldigvis i en tid der motorene våre blir mer og mer stillegående og på de fleste flyplasser forsvinner vår lyd når en tyngre lastebil eller MC buldrer forbi.

Når flyet endelig dukker opp på himmelen, går den for noen (få) inn i regimet «visuell støy». Vi må erkjenne at noen er enten misunnelig eller av en annen grunn nærmest hater oss. I sommer fløy jeg noen naboer i god høyde over nabolaget i en bydel i Oslo der E6 går forbi med 70.000 biler i døgnet.
Ingen klager på lyd fra et småfly i ny og ned – 1000 fot over bakken.

Men når passasjeren senere legger ut bilder på sosiale medier, da dukket et par ordentlig sinte kommentarer opp. Et utslag av Janteloven, kanskje..?

STILLE: Moderne småfly er svært stillegående. Foto: Per Julius Helweg

Vi valgte å ikke svare på dem.

I nesten alle år siden flyets barndom, har en kombinasjon av vårt eget flymiljø og samfunnet lagt ned forbud mot eksempel flyging fra en flystripe under kirketiden – eller på andre tider av døgnet. Tanken var sikkert god den gang med fri eksos og infernalsk brak fra svære 12-sylindrede motorer.

Men i dag burde slike restriksjoner være fjernet.

Ja – for er det forbudt å kjøre forbi en gudstjeneste med alt fra én til et dusin Harley-Davidson-sykler?

Jeg tørr påstå at flymiljøet i Norge og kanskje Sverige har ilagt seg selv så store bånd og «unnskyld-oss» at vi nærmest ikke eksisterer for samfunnet. Et samfunn der mange drømmer om våre gleder og muligheter; frihet, teknologi, trygg reise og ikke minst et sunt miljø.

I Danmark og England er det litt mer «lov» å ha en slik form for annerledes hobby. Og her er det ikke uvanlig at den lokale flystripen er der den lokale kafeen eller puben ligger. Der er det gjerne åpent landskap med parkering og ikke minst; naboer kan sitte og drømme litt.

Men kan det være noen fordeler å være så usynlig i forhold til andre aktiviteter og formål?

Jeg finner kun én – nemlig at usynlighet kan føre til en viss form for «overlevelse for de sære». Stygt sammenlignet med «out-of-sight – out-of-mind». Men jeg tror det er å pisse i buksa.

Fordeler med å være synlig i samfunnet

Her er det så mange fordeler.

Delaktighet og fornuftige krav til eksistens er avgjørende.

En flyklubb som deltar i naboskap rundt flyplassen eller til og med har kontakter og forgreninger til lokaldemokratiet og kommunale avgjørelser, blir jo en del av «familien».

NABO: Slipp inn naboene – som på Flydagen på Kjeller. Foto: Per Julius Helweg

«If you can`t beat them – join them”.

Hvorfor skal vi la oss ilegge for eksempel forbud mot landingsrunder selv på dagtid når naboene normalt er på jobb? Skal vi la sikkerheten og treningen vår legges ned i skuffen? Hva slags signal er det til samfunnet?

Hvorfor skal vi ha portlås (Kjeller) og «adgang forbudt» -skilt (Flesland) ved våre kjære aktiviteter? [Se artikkel i Flymagasinet https://flymagasinet.com/2021/07/02/syv-tips-til-a-bedre-forholdet-til-naboen-del-1/ ].

Skal vi virkelig stenge majoriteten av folket der mange drømmer om å lære å fly ute fordi vi frykter en eller to tyver?

Hvorfor skal vi sitte på krakken ved stripa når vi diskuterer flyplassens fremtid og medgi at «nei, det er vel ikke mange som vil hjelpe oss». Skal vi virkelig la DIN og MIN fantastiske hobby bli nedlagt til fordel for Gokart-bane eller andre fritidsinteresser?

Synlighet betyr også «rett til eksistens». Synlighet skaper adskillig mer interesse enn hat. Synlighet skaper til og med behov.

Vi har heldigvis et generasjonsskifte innen flymiljøet; ikke menneskelig – men materielt. Nye og moderne stillegående fly med glasscockpit og langt mindre utslipp kommer. De flyklubbene som har investert i slikt materiell opplever nå en boom – blant unge.

Til slutt vil noen av oss sutre over kakken på stripa og si:

Nå skal jo alt være miljøvennlig og ingen utslipp. Flyene har ikke en sjanse.

SIDELINJEN: Framsnakk – ikke nedsnakk – GA-miljøet. Ill.foto: Per Julius Helweg.

Feil! Det er nettopp nå luftfarten har alle fordeler: vi blir mer og mer elektrifisert (om en dog tregt), vi bruker minimalt med natur og er den tryggeste reisemetoden.

Så reise deg opp fra krakken – vær synlig – og fremsnakk GA både på og utenfor flyplassen. Da får du flere venner og nye medlemmer som bonus.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s