Italiensk GA: vakkert, men tynget

Av Per Julius Helweg

GA: En forretningsjet Embraer EMB 500 Phenom 100 står klar til å fly kunden. Foto: Per Julius Helweg

Ser du på Europa-kartet, vil mange fristes til å reise sydover til Italia på ferie. Likevel blir Spania og Hellas oftere valgt. De er liksom litt mer moderne og tilgjengelig.

Deilige og gjestfrie Italia

TYPISK: Italiensk infrastruktur bærer nesten overalt preg av slitasje. Foto: Per Julius Helweg

Dette er også kontrastene til Italiensk GA – allmenflyging.

Gjennom flere år på ferie i store deler av vinlandet, samt VFR-turer fra nord til sør gjennom «støvelen», har Flymagasinet fått et godt inntrykk av Italia som GA-land. Men som sagt; de mange nabolandene er jo mer moderne og veldrevne.

Så her får du konklusjonen – og dermed anbefalingen!

Med Italia som ramme, får du en utrolig varm gjestfrihet med mye svært god mat og drikke – foruten naturen som er både pittoresk og vakker.

I nord finner du den mer europeiske tilnærmingen – og dermed også GA.

Sør for Roma er det helt andre kontraster.

Tipset er å fly småfly til steder som Venezia, Toscana og Rivieraen. I luften fungerer det ganske normalt, bortsett fra noe dårligere engelsk og litt mer «clutter» på kartene med diverse soner og områder. Men så lenge du har flightplan og snakker med ATC, fungerer det helt fint.

På bakken må du ha god tid. Og sørg for all del å ha sertifikat og ID på deg, gul vest og gjerne AOPA CrewCard.

Flyklubbene

Med over 300 gressbaner og over hundre flyplasser med korte og lengre asfaltbaner, har de 7000 GA-pilotene gode muligheter til å reise over hele landet. Et land som er bare noe kortere enn Norge.

Italienere er kjent for å være sosiale og familiekjære. Mange av flyklubbene bærer preg av dette, ved at barna og slekt gjerne spiser middag på langbord – i klubben.

FLYKLUBB: Savona flyklubb på Albenga flyplass i morgensolen. Foto: Per Julius Helweg

Likevel er det lett å merke italienerens utfordringer på vedlikeholdssiden. Ettersom de ikke har snø (i alle fall sør for Milano) og nærmest bare to årstider, trenger ikke deres infrastruktur om det så er stål eller betong like mye tilsyn som hos oss i værharde Norge.

Faren er da at ingenting eller lite gjøres. Rustne gjerder, gjengrodde terrasser og falmede husfasader er mer normalen. Likevel ansees dette som sjarmerende for oss nordboere.

GA kontra myndighetene

Flymagasinet snakket med enkelte piloter i miljøet i Italia som klager på at myndighetene prioriter svært skjevt forholdet mellom kommersiell luftfart kontra allmenflyging.

Videre er ENAC (det italienske Luftfartstilsynet) såpass tungrodd at flere og flere italienere har registrert sine fly i utlandet.

VIP: Kort vei fra Porschen og gjennom GA-terminalen til eget fly. Foto: Per Julius Helweg

Ultralight løsningen for et kneblet GA

Italias styreform er av mange tidvis omtalt som noe «kommunistisk» og byråkratisk.

Ser man rundt seg i samfunnet her, er forbudt-skilt, gjerder og ofte en militær tilstedeværelse svært synlig. Bare ta værmeldingen på Italiensk riks-TV; den presenteres av en general i full uniform fra Luftforsvaret. Likevel er dette et land der «regler er til for å brytes».

Hvordan preges dagens GA av dette?

Sterke restriksjoner på luftrom og lave maksimal-høyder plager småfly-delen såpass mye at utviklingen her nærmest har stått stille i flere tiår. Hele 20.000 italienere flyr de langt mer farlige og sårbare ultralight, mens «kun» en tredjedel flyr vanlige småfly.

På «India-callsign» (I-) finnes i dag kun 600 jetfly, småfly og helikoptre, mens det er over 15.000 ultralights. Ultralights er i realiteten nærmest en hangglider med motor.

Ulike: Vi har besøkt tre svært ulike flyplasser i Italia. Ill: Flymagasinet/Skyvector

Det er dermed nesten litt trist for en utenforstående å se Italia som selv bygger lekre GA-maskiner som Agusta, Piaggio, SIAI, Tecnam og Vulcanair ikke får til en bedre drift. Men det er myndighetene som etter sigende sitter med nøkkelen.

GA er også livredning.

Brannslukning, politi, søk- og redning – og ikke minst luftambulanse.

LUFTAMBULANSE: Italia bruker samme Airbus H145 som norsk luftambulanse;

Senest i sommer utvidet man med flere luftambulansebaser langs den italienske Riveria; som i Albenga der man har minst ett oppdrag daglig. Dessuten er GA-miljøets brannslukningsfly et livsviktig innslag i Middelhavsområdet.

Luftrommet utilgjengelig

AOPA Italia har – som i Norge – lenge påpekt de uhensiktsmessig store TMA- og luftromklasse C som i praksis stenger GA ute. Dette tvinger VFR-flygere lavt over bakken og i farlige situasjoner i fjellområdene.

GENOVA: En heit sommerdag da Genova flyklubb gjør klar til flyging. Foto: Per Julius Helweg

Italia har en ekstra skatt på alle flymaskiner nyere enn 40 år, noe som ikke bidrar til fornyelse. I tillegg klager GA-miljøet også på tungvinte og komplisert regelverk (EASA).

-Man mistenker jo at reglene er så komplisert for å nettopp hindre luften å fylles med fly, knurret en flyklubbmedlem i Toscana for noen år siden.

Men de kule GA-gutta har det godt

LEKKER: En Embraer ERJ-135BJ Legacy 650 suser inn på Sardinia. Foto: Per Julius Helweg

Under besøket på Olbias flyplass på øya Sardinia i 2019 oppdaget vi en enorm flåte av forretningsjetfly parkert i solsteken. Stadig strømmet det inn nye; alt fra en Cayman øyene-registrert Legacy 650 med arabisk eier, til Tom Cruise nonstop fra USA på ferie.

En flyplass med fem-seks charter- og rutefly fra de store selskapene, samt et titalls enmotors GA-småfly. Likevel talte vi over femti (…) kule store og små forretingsjet (eller biz jet) ved VIP-terminalen.

Olbia: Bombardier, Falcons og Cessnaer – over 50 privatjet på ett italiensk brett. Foto: Per Julius Helweg

Så – Italias GA-miljø er nok for de rikeste – og for alle andre er det en kamp mot myndighetene. Dessverre ikke ulikt samfunnet i landet ellers.

Uansett; du er mer en velkommen til å sette kurs hit med ditt småfly.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s