-Økt sikkerhet i det å møtes!

FLYMAGASINET PÅ NLFs FAGSEMINAR

AVINOR: Runway Incursion er et aktuelt tema. Foto: Per Julius Helweg

Etter over et og et halvt år med pandemi og strenge regler for sosiale sammenkomster, har endelig samfunnet våknet igjen. Norges Luftsportsforbund (NLF) var da også raske med å samle sine flyklubber og støttespillere til seminar med fokus på flysikkerhet.

-Det er så utrolig hyggelig å møtes igjen! utbrøt én etter én i pausene. Pauser som ikke skjelden gikk litt over tiden nettopp på grunn av alle samtalene og «renewal of friendsship-rating» [sitat seminaret 24.11].

Flymagasinet.no var der som eneste media.

LIVLIG: Det var usedvanlig livlig og vennskapelig på Gardermoen. Foto: Per Julius Helweg

Kjevik i sør til Tromsø i nord

Nærmere 80 deltagere av begge kjønn og med den yngste på 20 år, ble plassert som riddere av de(t) runde bord. Litt amerikansk, kunne man glise – men fagkontakt for NLFs motorflyseksjon Stian D. Kultorp hadde ikke overraskende en nøye gjennomtenkt plan med de ti runde bordene:

Det var nesten så jeg ikke slapp til med det jeg skulle si nå, ropte han ut og klappet til ro i salen. Med et smil understreket han:

-Men det var akkurat det vi håpet. At dere skulle prate og bli kjent igjen.

SIKKERT: Det er sikkert trygt å fly, men ikke ta det for sikkert… Foto: Per Julius Helweg

Opplegget til NLF bestod i tre moduler der Flytjenesten under ny leder John-Eivind Skogøy hadde noen seanser alene, men for alle var hovedtemaet Flysikkerhet.

Myndighetene var godt representert gjennom hele helgen med Thomas Hytten (GA-seksjonen, Luftfartstilsynet), Kari Anne Soltvedt (sjef sikkerhet og kvalitet, Avinor) og Trond Joranger (kvalitet og kjernefag, Avinor). Alle tre tydelig svært engasjerte fra hver sine plattformer.

Blant de mange temaene innen sikkerhet, er stikkord som TEM (Threat Element Management), Runway Incursion (RI), PFT, Flysikkerhetsleder, Just Culture, OBSREG og ikke minst MyPPR.

Sistnevnte app var gjenstand for en lengre diskusjon, da NLF og Avinor mener MyPPR bør inn som en fjerde barriere før flyging til en stengt såkalt PFLY-flyplass.

Kommunikasjon er vesentlig

Diskusjoner og foredrag om sikkerhet kan lett bli preget av systemsnakk, trender og ikke minst visjoner. Men i det daglige vil ofte den enkleste og billigste metodikken være god og gammeldags kommunikasjon mellom alle parter i en flyoperasjon:

Pilot, klubb, lufttrafikktjenesten, naboforhold, vær- og NOTAM-tjeneste og andre.

Kommunikasjon i form av en enkel telefon kan ofte avklare og bekrefte sikkerhetskritiske detaljer som ellers vil kunne være nærmest skjult i all den informasjonsvelde som finnes.

Dermed forklares også ikke bare gleden av det å samles fysisk, men også viktigheten. Kommunikasjon. Og ettersom vi jo vitterlig er i luftfartsmiljøet, må vi huske på at slik samlinger og konferanser jo nettopp er en årsak til at vi mennesker reiser med fly…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s