OSLO – BERLIN

Av Per Julius Helweg

Høst og snø på toppene rundt Oslo er ingen hindring for småfly, så lenge regler og prosedyrer følges. Og pilot Bjørnar Øverland er så glad i nettopp prosedyrer at han da også bruker flyet til instrumentflyging (IFR). For få dager siden kom han tilbake etter en flyging til Berlin – og selveste Brandeburg lufthavn (ICAO-kode EDDB).

Ja, Europas nyeste storflyplass.

Flymagasinet (FM) tok kontakt med Øverland som villig deler sine opplevelser og erfaringer med flymaskinen av typen Diamond DA40NG.

FM: Hva var bakgrunnen for at du nylig fløy småfly Norge – Tyskland? 

-Vi hadde et fagseminar på jobben, og siden værmeldingene var gode, bestemte jeg meg for å fly ned selv.

BERLIN: …then we take Berlin! Foto: Bjørnar Øverland

FM: Fløy du VFR, IFR – alene som pilot eller med flere?

-Vi fløy IFR. Jeg var eneste pilot, men hadde med meg to passasjerer.

FM: Hvordan går du frem når du planlegger en småfly-reise på værutsatte høsten? 

-Høsten byr ofte på dårligere vær og lavt skydekke. Så lenge man flyr IFR, har man større muligheter, men siden SEP-maskiner ofte mangler deice-kapabiliteter, er det kombinasjonen skydekke og 0-isotermen som er den største barrieren, sier han og forklarer:

Både Danmark og Tyskland er flatt, så om 0-isotermen ligger et stykke over bakken, går det som regel greit. Før en tur bruker jeg verktøy som Windy og de innebygde værtjenestene i Foreflight for å se de store linjene, mens SIGWX-kart er essensielle på reisedagen for å få oversikt over frontsystemer og lignende.

FM: Hva var turens beste opplevelse? 

-Å gi «chocks on»-håndsignaler til bakkemannskapet i Berlin. Det er sjelden en PPL-innehaver får oppleve det.

TYSK GA: Både store og små GA-maskiner på Berlins flyplass. Foto: Bjørnar Øverland

FM: Hva gikk galt (om noe)?

-Denne turen gikk faktisk helt etter planen. Det største avviket var at vi tok av to minutter etter planlagt takeoff-tid fra Roskilde, og da kan man ikke klage. På Kjeller fikk jeg en tilfeldig tollkontroll som gikk helt fint – og jeg benyttet anledningen til å vise tollerne alle «hemmelige rom» i en DA40NG, så vet de hvor de skal sjekke neste gang, smiler han.

FM: Hvilke ATC av Norge, Sverige, Danmark og Tyskland ville du rangere høyest når det gjelder service til deg som GA på denne turen? 

-Jeg synes de alle gjør en utmerket jobb, jeg har ikke opplevd noen større forskjeller mellom dem.

FM: Hvordan var det å lande på EDDB…? 

HJEM: Tydelighet er tyskernes varemerke. Foto: Bjørnar Øverland

-Selve landingen og taxingen er som på en hvilken som helst annen flyplass, bortsett fra at rullebanen er 4000 meter lang. Det er ganske mye mer trafikk, og en del flere radiofrekvenser på vei inn. For eksempel har de to såkalte Directors-frekvenser til final. Du må også forholde deg til slot-tider, og disse er ikke veiledende. Eurocontrol genererer også automatiske CTOT-tider (Calculated takeoff time) som må følges innenfor et avvik på +5 og -10 minutter.

-Du må med andre ord sørge for å ha en strikt plan på forhånd. Flyplassavgiftene er veldig høye, så jeg tror nok jeg velger en annen flyplass neste gang, avslutter pilot Bjørnar Øverland til Flymagasinet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s