Av Per Julius Helweg

Du har garantert irritert deg over det. Og du kan utmerket ha stått på bakken på grunn av det. Papirhaugen til luftfartsmyndighetene.
Den er kolossal – om vi sammenligner oss med andre naturlige bransjer. Norske flygere bærer på mer enn 40 kilo papir bare for å bekrefte at de kan fly.
PPL-A-sertifikatet
I dag må du som småflyger (PPL-A) både ha et Flygebesetningssertifikat, et Rettighetsbevis og en Legeattest.
Selve sertifikatet (eller Flygebesetningssertifikatet som det så fint heter), består av et utbrettspapir der kontrollanten (instruktøren) med penn må skrive inn rettighet, gyldighetsdatoer og så videre. Det er dette du må ha med deg når du flyr og ikke minst når du annet hvert år møter en kontrollant som må sjekke flytimene dine og signere – ja, på papir.

Legeattesten får du av flylegen, som både må stemple og signere i god 80-talls stil. Dette A4-arket brettes ned tre ganger og klemmes ned i en plastlomme.
Til slutt har du den gode gamle flygetidsboken eller flygeloggen. Her må du logge alle timene dine på ære og samvittighet, slik at de kan presenteres kontrollanten ved tilsyn og fornyelser.
Ja, glemte jeg noe da?
Jo – ID-papirer. For PPL-A-papirbunken er ikke verd noe særlig uten gyldig ID.
Hva sier Luftfartstilsynet?

FM: Erkjenner Luftfartstilsynet at flysertifikatet i dagens form er tungvint og lite praktisk?
-Tja, det er vel litt hvordan man ser det, svarer Thomas Hytten. Han er fagansvarlig allmenfly og selv PPL-A-pilot.
FM: Jobbes det med en bedre løsning her?
-Ja, det jobbes med en ny løsning. Dette har vært under testing en god stund nå. For å få på plass en europeisk løsninger er vi avhengig av arbeidet som foregår hos ICAO og EASA tilknyttet digital licence for aviation pilots. Du kan lese mer om dette i neste versjon av European Plan for Aviation Safety for 2022-2026. Dette er tilknyttet RMT.0737.
Mens du tygger på dette, er det interessant å merke seg at privatbilistene i lengre tid har kunne kjøre bil UTEN det vesle førerkortet. Det finnes nå nemlig som Digitalt førerkort og kan åpnes i telefonen når du trenger det.

FM: Hva slags løsning og når (eventuelt) kan denne være i bruk?
-Vi har digital løsninger under testing for både for luftfartøyregisteret og for flysertifikater/medisinske attester. Disse er dessverre ikke helt i mål som godkjent dokumentasjon. Vi er også avhengig av at dette kan aksepteres internasjonalt for å få en fullverdig løsning, men vi utforsker forskjellige mellomløsninger. Jeg jobber med å utarbeide et notat med konsekvensanalyse.
Flymagasinet.no kommer til å følge opp dette – så følg med på GA-Norges viktigste nettavis.
Avslutningsvis sier Hytten til Flymagasinet.no at «..når det gjelder personlig loggbok og reisejournal, så er det ingenting i veien for at disse kan være i digitalt format, men de må møte kravene i regelverket».
Det er dyrere og mer problematisk for eldre å skulle anskaffe ny/moderne telefon for å ha sertifikatet der! (Jeg har en grei/enkel mobiltelefon som jeg lader for 500 – 600 kroner i året, og det holder.)
LikerLiker