50 år med Cessna Citation

Av Per Julius Helweg

TEST: Her flyr verdens første Cessna Citation. Foto: Textron Aviation

Smak på navnet: Cessna Citation. Det liksom sklir avgårde i høy fart.

I år er det 50 år siden den populære forretningsjet en (buizjet) ble godkjent og sertifisert av amerikanske luftfartsmyndigheten FAA.

Historien startet likevel på 1960-tallet. Cessna innså at det var et gap mellom den populære tomotors turbopropp Beech King og de mindre jetflyene. Flyet var nær ved å bli hetende «Nearjet», før man likevel falt på et mer ambisiøst navn.

To år før sertifiseringen hadde Cessna Citation Fanjet 500 med registrering N500CC tatt av fra Wichita-flyplassen.

American Airlines første kunde

TRENING: Cessna ble hovedleverandør av treningsfly for American Airlines.

At et flyselskap som utelukkende den gang fløy store Boeing 747, 707 og 727, skulle bestille flyet var en overraskelse. Bakgrunnen var å bruke Citation som treningsfly for nye piloter. I løpet av de neste 14 årene solgte fabrikken nesten 700 av de populære flyene, inkludert versjonen som tillot én-pilots-bemanning (1977).

Siden har flyet vært benyttet av alt fra presidenter og konger, familier og foreninger, til en salig blanding av profesjonelle forretningsfolk til hardbarkede narkotikasmuglere i Sør-Amerika.

FØRSTE: Cessnas president Duane Wallace (andre fra venstre), og hans testpiloter samlet rundt den første Citation Model 500, etter «first-flight» 15. september 1969. Foto: Textron Aviation.

I dag byr Cessna på versjonene M2, CJ3+, CJ4, XLS+, Sovereign+, Latitude, og Longitude – som alle kan ta opptil 12 passasjerer og reise mellom 1500 og 3500 nautiske mil.

43 Citation i Norge

I Norge har det siden 1970-tallet vært operert snart 45 fly av denne typen. Blant de nyeste er den gule LN-SAA Cessna 680A Citation Latitude som Babcock Scandinavian AirAmbulance benytter.

GUL: Denne gule Citation-maskinen på LN- på OSL 50 år etter sertifisering. Foto: Per Julius Helweg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s