Hamar – full fart !

Av Per Julius Helweg

Fra å være en ruteflyplass med ruter til og fra både Oslo, Trondheim, Skien og Bergen – har Hamar de siste årene blitt en viktig base for GA-miljøet (General Aviation).

Flymagasinet.no tok temperaturen på plassen forleden, etter en sommer med energiske tiltak blant annet for å skaffe nytt asfaltdekke.

Nytt redningshelikopter avhengig av Hamar

Forsvaret skryter av «raskere, høyere og lengre» med sin nye AW101 SAR Queen, og fint er det. Men som kjent medfører dette økt behov for bedre start- og landingsplattform. Årsaken er hele tre General Electric-motorer med til sammen 7600 hestekrefter og fem store rotorblad.

Men med en rullebane som på Hamar, kan helikopteret gjøre en normal innflyging og lande med mindre kraft.

SAR QUEEN: Den nye arbeidshesten til Hovedredningssentralen. Foto: Forsvaret

Økt aktivitet i flyklubben

Innlandet flyklubb (tidligere Hedmark flyklubb) har fløyet over 1000 timer i år, og nytt fuel-anlegg er på plass.

LEDER: Hallvard Hatlestad er leder og primus motor på Hamar. Foto: Privat

Leder Hallvard Hatlestad i flyklubben sier til Flymagasinet.no at det gjenstår en større pengesum før ny asfalt er på plass. Han er en primus motor i flymiljøet på Hamar og bekrefter at det er mye å gjøre om dagen, ettersom «…tyverier av flymotorer krever mye oppfølging».

Flyklubben har historie helt tilbake fra 1935 og har i dag nærmere 120 medlemmer.

De nyter godt av flyplass som både er akseptert av naboer og byen. Har du lyst til å besøke de, så sjekk både flykart (for eksempel Jeppesen) og ikke minst https://hamarlufthavn.no/ som har mye informasjon. Men i hovedsak er plassen tilgjengelig i dagslys og mørke, ved å melde deg til MyPPR.

VIKTIG: Hamar flyplass er en viktig base for GA – inkludert luftambulanse. Foto: Per Julius Helweg

-Vi trenger ny asfalt!

Kommunen har via flere kanaler signalisert at de vil starte omregulering av området til boliger i tråd med arealplan. Reguleringsplaner, konsekvensutredning og områderegulering tar tid. Men vi har fått med oss mange politiske partier på viktigheten av flyplass og til neste kommunevalg håper vi å ha med alle, sier Hatlestad optimistisk og forklarer:

-Vårt håp er at prosessen tar såpass tid, tilstrekkelig til å kunne få et nytt kommunestyre som kan endre gjeldende plan. Spesielt med tanke på kommende elfly-utvikling. Så kan jo folk si hva de vil om elfly og tidsaspekt og funksjonalitet, men argumentasjonsmessig for å beholde bynære rullebaner er det nok blant våre beste kort.

FLYSKOLE: Høy aktivitet på flyskolen til klubben. Foto: Hallvard Hatlestad

Det er varslet tilsyn på rullebanen for 2022. Det er et problem for oss siden dekket er mer slitt enn sist. I ytterste konsekvens kan vi måtte gi fra oss muligheten for å drive kommersielt på plassen om vi ikke klarer å tilfredsstille luftfartstilsynet sine krav, sier han og påpeker:

-Hovedprosjektet her er jo å få på plass ny asfalt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s