Av Per Julius Helweg
Gardermoen er landets største og mest travle flyplass. Ikke bare sett med flypassasjerers øyne, men også piloter og til og med landets kanskje mest avanserte GA-miljø.

Likevel har det i mange år vært savnet et formelt landingssted for helikoptertrafikken. I dag kommer disse i all hovedsak visuelt inn mot plassen via VFR-rutene, men ikke uvanlig får de «krype low and slow» mot GA-plattingen i det nordvestre hjørnet.
Men det er når helikopteret nærmer seg det området i lav høyde at moroa starter – sett med pilotens øyne. For tårnet derimot har nok dette vært sett på som litt ustrukturert.
Dette vil bli bedre når man om noen måneder etablerer et såkalt FATO – Final Approach and Takeoff-area.

Avinor ved Oslo Lufthavn vil derfor noe forsinket åpne FATO til sommeren.
Primært er det GA-selskapene Norsk Luftambulanse (NLA) og Pegasus som lander på området med helikopter, men også en del private maskiner.
Etter å ha fløyet inn mot helipad fra syd eller nord, vil helikopteret enten lande på helipad og så taues til parkering, eller hovetaxi innover i den såkalte enklaven. Avinor sier til Flymagasinet.no at «...fra 14. juli blir det pliktig å fly inn/ut til helipaden. Så må man eventuelt airtakse derfra. Det blir ikke innflygingslys, kun rundt pad en«.

De nøyaktige tallene og kartene kommer senere, men etter alt å dømme vil innflyging- og utflyging fra helipaden kalles 01 og 19 i samsvar med rullebanestrukturen på resten av flyplassen.
SLIK VIL DU FLY HELIKOPTERET INN – OG UT

Og slik vil selve helipad markeres:
