-Det startet hengende på gjerdet!

INTERVJU MED DAG FALK-PETERSEN

Av Per Julius Helweg

Han har vært kaptein på Boeing 737-800 med 180 seter over Nordpolen, han har fløyet F-16 solo 2000 kilometer i timen over Lofoten og nødlandet et toseter elektrisk småfly.

NORD: Dag (t.h.) flyr klubbflyet til Bodø med vennen Ole Henrik Hjartøy. Foto: Privat

Dag Falk (også kalt Falk-P blant venner) har mer flyerfaring enn det vi GA-piloter tørr drømme om.

Ti år som sjef for Avinor

Men hvordan ser han tilbake på så vel ti år som «Avinorsjef» – samt også etter å ha fløyet mer eller mindre sammenhengende flymaskiner siden guttealder? Flymagasinet.no fikk møte den engasjerte nordlendingen akkurat når de holder på med støvsuging og samtidig med at han har et aktivt pensjonistliv. 

Etter nøyaktig ti år i sjefsstolen for Avinor der han lovet «elfly og grønne striper» for å vri om på et gamle uttrykk, har Flymagasinet.no (FM) fått møtt den karismatiske Dag med det litt flygende mellomnavnet Falk.

DAG: Dag Falk-Petersen med wingman Ole Henrik Hjartøy i sin Piper Archer LN-NPQ i 1984 over Arnøya. Foto: Privat

Fløyet modellfly, jagerfly, rutefly og småfly

Før han landet i det sivile livet og 25 år med i ulike stillinger i SAS og administrerende direktør i CHC Helikopter Service, var han 11 år i Forsvaret som jagerflypilot F-16 og før det på F-104 Starfighter.

Nå er han spesialrådgiver for organisasjonen UAS Norway som blant annet representerer så kalt RPAS (Remotely Piloted Aircraft System) i Norge og utlandet.

Les her hvordan Dag ser tilbake på tiden i Avinor – om GA (allmennflyging) og hele 50 år bak spakene.

FM: Har du fortsatt ditt PPL-A gyldig?

-Ja – det har jeg! utbryter han med et smil: Jeg har hatt gyldige flypapirer siden 1973, sivile eller militære.

-FM: Hvordan startet du med flyging i sin tid?

Det skjedde mens jeg gikk på videregående skole (gymnaset). Vi bodde like ved gjerdet rundt Bodø flyplass og jeg drev med modellfly. Så ganske raskt gjaldt det å komme seg inn på flyplassen der jeg tok mitt A-sertifikat (PPL-A) i Bodø flyklubb. Deretter gikk veien til Luftforsvaret på Rygge og jeg kom inn på flygeskolen på Værnes i 1974.

B737: Siste betalte flyging skjedde med Boeing 737. Faksimile: An.

FM: For en del år siden sa du at «..jeg skal gjøre de neste årene til de beste i GA» – ble det slik?

-Oi – har jeg sagt det?!, ler Falk-Petersen usikkert. Flymagasinet beroliger med at vi ikke har det helt svart-på-hvitt, men at uttalelsen skal ha funnet sted. Han fortsetter: -Ambisjonene mine var i alle fall at Avinors lufthavner skulle bli mer tilgjengelig for GA. Også det å kunne bruke rullebanen mer utenom åpningstiden.

Så legger han til: –Og det klarte jeg, eller det vil jo si «vi», da (Avinor).

-Men en ordentlig GA-flyplass på Østlandet, det må jeg innrømme at vi ikke har klart enda. Dette er krevende, og det ansvaret ligger ikke hos Avinor. Men det bør jo absolutt være plass og rom for dette. Jeg synes det er slitt skammelig at man ikke har klart dette, og det har ikke stått på engasjement og initiativ fra NLF og andre.

FM: Hva er det beste ved å fly et småfly?

-Jeg synes man kommer så mye nærmere det å fly. Fly dit du har lyst, du er i pakt med luften. Ja, det er veldig nært det å fly selv. Hele livet har jeg tenkt det, sier han tankefullt og forklarer: -Det å sitte i et lite fly, starte avgangen og kjenne at man faktisk er i ett med elementene, se vårt fantastiske land fra luften og føle på friheten, det er virkelig flott.

ELFLY: Dag Falk-Petersen i Avinor (t.v.), med lufthavndirektør Helge Eidsnes i hangaren til Bergen Aero Klubb i forbindelse med elfly og lading av fly. Foto: VFK

FM: Hvordan ser fremtiden ut for Kjeller flyplass?

-Oii, sier han og tonefallet synker noen fot, før han svarer litt politisk: -Jeg har vel ingen veldig sterk oppfatting av hva som er rett. Men det vil være utrolig synd om man legger ned Kjeller. Det er en historisk flyplass og burde kanskje behandles deretter. Og man må ha et tilbud for GA på Østlandet. Dette er egentlig to problemstillinger, Kjeller og GA-flyplass. Disse må ikke nødvendigvis være det sammen. Man må finne en god løsning for GA, og det må være så nært Oslo at det blir en god og praktisk løsning. 

Flymagasinet viser til denne nettavisens egne forslag om såkalte «Kombi-anlegg» der GA-flyplass kan innlemmes med andre viktige samfunnsfunksjoner (næringsliv, ungdomsanlegg, badeland, sportsanlegg og lignende). Dag Falk-Petersen svarer:

-Enhver som hører ordet «flyplass» blir jo litt skremt, akkurat som ordet er negativ ladet. Men sannheten er at en flyplass vil skape inntekt og aktivitet. Det er dette vi må fokusere på. Tanken på Norge uten flyplasser er umulig. Med våre avstander og topografi, så er flyet og flyplasser en sentral del av vår infrastruktur. Dette inkluderer selvfølgelig også GA.

FM: Er GA som da inneholder småfly, luftambulanse, politi, overvåkning, flyskoler og lignende en viktig del av norsk luftfart?

MUSEUM: LN-ELA er allerede reparert og satt på flymuseet i Bodø. Foto: Privat

-De fleste oppfatter nok oppriktig at GA er en helt sentral del av samfunnslivet, ja – like viktig som privatbil og andre transportmidler. GA dekker manges behov, interesser og ikke minst er det en sport. Ungdom får her gode miljøer å ferdes i, smiler han og skyter inn: -Hehe, personlig har jeg vanskelig å se noe negativt med luftfart. Når det gjelder småfly så blir de stadig med stillegående, og med elfly så tas dette nok et steg mot å redusere støy.

FM: Dersom jeg sier «GA-personlighet» i dag – hvem kunne være det menneske i Norge som best kunne være vårt GA-ansikt utad?

-Nei, jeg kommer egentlig ikke helt på noen om du tenker på en enkeltperson. Det er jo folk i NLF og enkeltpersoner – ja, og meg selv, skyter han inn litt spørrende [red.anm. Dag kunne absolutt være en slik person]

FM: Elfly – det har vært mye positiv skriverier og smil, men hvor står egentlig elfly-starten i Norge nå etter snart tre år med LN-ELA og nå fly nummer 2?

Oppmerksomheten rundt elfly kom litt i bakleksa med pandemien, der luftfartens fokus har vært å overleve. Elfly har kommet i skyggen. Men det foregår mye i det skjulte. Kanskje litt saktere, men det går stødig fremover. Jeg har hatt gleden av å være med Avinors Olav Mosvold Larsen på besøk til Heart Aerospace i Gøteborg. Et lovende prosjekt.

GA-JOBB: Falk-Petersen (t.h.) roser Ketil Solvik Olsen får sitt arbeid for norsk GA. Faksimile: TU.

FM: Hva ville du si til en flyklubb eller person som ønsker å bestille nye fly – hva må man satse på?

Han tenker seg litt om, men lander på et svar:

-Bestille begge deler, ville jeg nok ville si. Produktene er ikke gode nok ennå. Men en klubb som kan og trenger flere fly, bør kanskje bruke elfly til den initiale fase (landinger og airwork), mens drivstoffmotor fortsatt er løsningen for lengre turer. 

Nødlanding – uten skyld

FM: Hvordan opplevde du nødlandingen med LN-ELA – følte du en skrape i lakken?

-Nei! kommer det kontant og likevel ydmykt: -Heller tvert imot når det gjelder hvordan selve hendelsen ble håndtert. All trening jeg har hatt gjennom et langt liv i luften kom godt til nytte. Heller det motsatte. Havarikommisjonen mente jo at ulykken ikke kunne tillegges meg og pekte på noen dårlige design-løsninger og og mangelfull beskrivelse av vedlikeholdsprosedyrer. 

FM: Gratulerer med ny funksjon som rådgiver i UAS Norway – hvordan vil du anbefale at droner og bemannet luftfart vil kunne samkjøres i luftrommet?

-Takk. Det er ingen tvil om at fremtiden blir mye ubemannede luftfartøyer og må dermed tas på alvor. All honnør til den forrige regjering og Ketil-Solvik Olsen som jobbet mye med både GA og droner. Det er en industri preget av masse grundere og en stor variasjon i kompetanse. Men øverst står sikkerheten. 

Han fortsetter:
-Norge og LT var tidlig ute med prosedyrer, men nå er vel min vurdering at vi i forhold til Europa nå henger nok Norge litt etter. God luftromsorganisering, klare regler, god opplæring og god informasjon til bruker er nøkkelord her. Og når jeg sier «sikkerhet», så gjelder det ikke bare kollisjonsfare med luftfartøy,  – men også overfor mennesker på bakken. Det vil ikke være godt å få en tung drone i hodet.  

FM: Når du gav fra deg «stikka» i Avinor i fjor, hva anbefalte du overfor den nye når det gjaldt å tjene GA-bransjen i Norge?

NLF: Dag har også bidratt overfor norsk luftsport, som her på Starmoen. Foto: Liland/NLF

-Jeg sa nok at GA er en svært viktig del av luftfarten. Bransjen må få gode vilkår. Samtidig er det jo ikke min jobb og gi han råd, smiler Falk-Petersen og maner til stikkordet «samarbeid».

FM: Hvordan har det vært å slåss for GA i Avinor der kanskje majoriteten ikke kjenner segmentet og/eller mener GA kan være et «hår i suppa»?

-Det var litt kontrovers når vi åpnet for PFLY (bruk av kortbaner utenom åpningstiden). Men det har roet seg. De aller fleste i Avinor ser på GA som noe positivt. Ellers så tror jeg at den skepsisen noen har bunner i forutinntatthet og at vi ikke har klart å fortelle på en god måte hvor positivt denne aktiviteten er. 

De kommer til å få så mye glede av opplevelser, miljøet og sporten

Dag Falk-Petersen om småflysertifikatet (PPL-A)

FM: Hvordan ser du på drone-bransjen – vil den kunne legges under GA-segmentet?

For en gang skyld blir Dag litt svar fattig, men er både årlig og snartenkt: -Det har jeg ikke rukket å tenke på. Det er jo mange ulikheter og droner utgjør etter hvert en veldig avansert operasjon.

FM: Til slutt: Vil du anbefale unge og voksne i dag å «lære å fly»?

Ja – uten tvil! svarer han kontant og med veldig engasjement: -De kommer til å få så mye glede av opplevelser, miljøet og sporten – som jo rett og slett er fantastisk..!

Dermed peker han på nettopp den dagen han selv stod utenfor gjerdet på Bodø og ville inn og opp – opp i luften.

Nå er det kanskje DIN tur..?

GA-MANN: Dag Falk-Petersen kan være fornøyd med å ha satt GA på kartet i Norge for myndigheter og andre. Foto: Avinor

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s