Dette må du vite om landingsavgiften

Av Per Julius Helweg

Landingsavgift eller startavgift?

Vel – du skal vel forhåpentligvis utføre begge bevegelser, så «kjært barn har mange navn». Likevel hersker det litt ulike tolkninger av både hva man betaler og hva den gjelder, samt hvor mye og ikke minst hvordan man betaler.

Avinor-plassene betales på Avinor.no

Når man snakker om «Avinor-plassene», så menes Statens flyplasser eid og driftet av Avinor. Listen over disse

Flymagasinet.no snakket med Regnskapskonsulent regnskap og økonomistøtte i Avinor, Benedikte Sand Sletvold. Hun sier følgende om betaling av avgiften:

-All GA-trafikk skal i utgangspunktet betale før avgang. Dette gjøres ved å kjøpe årskort, ukekort eller enkeltavgangsavgift. Dette gjøres på vår nettside: https://avinor.no/en/corporate/services/takeoff-charge-and-plane-parking/ . Her kan du også betale for enkeltavganger.

HER: Lander du på en betjent Avinor-plass, så bruk denne siden.

Blir ikke dette gjort, blir avgangen fakturert til den registrerte eieren av flyet. Om enn så lenge slipper du fakturagebyr, men flyets eier (om det ikke er deg selv) vil jo slippe mye jobb med å ettergå loggen.

Flystriper

Norge har ganske mange flystriper som enten er private eller mer eller mindre allmenne. Her kan flyplasseier ta betalt etter eget ønske, men heldigvis ser det ut som at de fleste ligger på nivåer som står i stil til landet forøvrig.

Rakkestad er verstingen med hele 300 kroner for landingen (enmotors fly under 2000 kg) kontra Gardermoen og all dens fasiliteter til «kun» 276 kroner.

100: For hundrelappen har du tilgang til denne flotte rullebanen på Frya. Foto: Per Julius Helweg

De fleste ligger på mellom 50 og 150 kroner for en landing – og de fleste tilbyr VIPPS som betalingsform. Du finner mye om dette på MyPPR.no. Ellers er det flere som tviholder på «kassa si»; en postkasse på klubbhytta der du kan legge pengene.

Det kan være lett å glemme denne «hundrelappen», men husk at den ikke sjelden betyr mer her ute på gressbanen enn blant store Boeing og Airbus på lufthavnene.

Private flyplasser

Så finnes det en rekke private lufthavner og flyplasser som tilbyr tjenester på lik linje med Statens; eksempel Gullknapp, Stord og Oppdal. Diss kan ha andre priser, men ligger normalt på lik linje med de andre.

Men de kan ha andre betalingsformer.

Hva går avgiften til?

Tenk deg en rullebane som gror igjen? Ikke bra.
Tenk deg en flystripe der vindpølsen er hullete og ikke viser rett? Farlig.

Avgiftene brukes nettopp til å fylle diesel på traktoren som klipper og brøyter. Flyklubben kan videre bytte ut markører i hver ende av banen. For de store lufthavnene dekker avgiften også bruken av vær- og NOTAM-tjenesten (AIS) samt bruken av kontrolltårnet.

Men siden ikke GA i VFR-trafikk er avhengig av kontrollert luftrom og flykontrollen i TMA og FIR generelt, så er den fritatt for navigasjonsavgift.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s