Av Per Julius Helweg
–Skien lufthavn Geiteryggen er har vært – er – og en synlig institusjon og næringslivsaktør i Skien og Telemark, sa ordfører Hedda Foss Five i 2012.

Norsk Hydro som er i dag – som den gang i 1928 – en suveren stor industrigigant i Telemark. Det var nettopp de som sammen med NTH (i dag NTNU) tegnet en flyplass oppe på platået ovenfor byen.
Flere år senere stilte Luftforsvaret opp med 30.000 kroner og i 1952 kunne flystripen av grus på 560 meter åpnes. Grenland flyklubb var stiftet allerede og fikk fort fotfeste på ENSN (Skien ICAO-kode).
Blant de mange personlighetene må Snorre Kjetilson sies å være en uhyre viktig primus motor de første årene.
Rullebanen de første årene lå også nord-syd, men litt lenger øst enn dagens flott asfaltbane.
Litt på lykke og fromme har hele 16 større og mindre flyselskaper forsøkt å feste seg til plassen, men det har dessverre blitt med forsøkene. Fra de første ut (Fjellfly) til Guardair, Golden Air, Vilanden, Norving, DAT, Widerøes og andre. Til og med Boeing 737-300 har fløyet herfra i charter-øyemed.

Hva gikk feil? Sandefjord / Torp ble nok en vel etablert konkurrent med et større passasjergrunnlag i nærheten, og noe bedre fasiliteter. Samtidig har Notodden ligget litt nærmere Vestlandet med noe beskjeden turbopropp-ruter. Geiteryggen har liksom ikke helt «funnet sin egen kommersielle hylle». Men det er dugnadsånden som har bygget, driftet og stått for flyplassen.
I dag er det MSG Aviation som bruker plassen kommersielt ved sin full skala vaskehall for fly, med en Boeing 737 som er grounded.

Grenland flyklubb, Grenland fallskjermklubb og Russian Warbirds of Norway drifter flyplassen i dag gjennom det felles Grenlands luftsportssenter.
Magnus Birkeli-Dahl er styreleder i luftsportssenteret og ble intervjuet i kontrolltårnet av NRK i beste sendetid i går og roste dugnadsånden høyt:
-Det er veldig mange mennesker som her bruker mange timer dag, kveld og natt på denne dugnaden. Men også Sven Hermanssen er en sentral personlighet i miljøet.
Det var i 2015 at plassen fikk radikale endringer som resultat av dårlig økonomi, men likevel lever plassen i beste velgående og tilbyr både deg som pilot og nysgjerrige flyinteresserte på besøk et fantastisk luftfartseventyr; sivile jagerfly, småfly, veteranfly og fallskjermhopping.
–Gutta gjorde en kjempe innsats i forkant!
Steinar Kaalstad, GFK
Grenland flyklubb er i dag en aktiv klubb med flyginger til inn- og utland, med flyskole og en godt drevet base.

Steinar Kaalstad er en kjent og engasjert nøkkelperson på flyplassen også, og sier til Flymagasinet.no:
-Gutta gjorde en kjempe innsats i forkant. God reklame for fly miljøet!
Ja, for dugnad er mer enn å vaske fly og rydde. Det er alt fra å spre gode nyheter om flyet og plassen til å bruke den. Som på Geiteryggen gjennom hele 70 år…

Så Flymagasinet for første gang, som jeg syntes var meget interessant. Jeg har riktelig med bilder og historier fra luftfarten i Telemark. Du må bare kontakt hvis jeg kan bidra med noe? Hilsen Bjørn Olsen.
LikerLiker