Jeppesen la ned Norge-manualen: Nå ligger alt under Norden

Av Per Julius Helweg

Helt siden 1960-tallet har småflygerne i Norge gledet seg over en egen kartmanual for visuell flyging (VFR).

KRITISK: Ha rett kart til rett tid – kritisk for sikkerheten som her på Reinsvoll. Foto: Aage Ensrud

Lenge het den «Norsk Aero Klubb, Airfield Manual Norway», med enkle kart og skisser over norske flyplasser og det var NAK (i dag NLF) som hadde ansvaret med å utgi denne. Senere endret den navn til Jeppesen Bottlang Airfield Manual, før den ble helt overført til Jeppesen i 2008.

1990-TALLET: God gammeldags skinnperm med karter. Foto: Per Julius Helweg

Da ble VFR-kartene gjort om til den vanlige «Jeppesen-standarden» lik IFR-kartene.

Men i dag – når nær sagt alle bruker digitale løsninger på brett og/eller i cockpiten – blir det mindre bruk for papirkart. Men noen av oss tviholder på en godt gammeldags kartmanual som vi kan bla gjennom og drømme oss bort – eller planlegge årets flytur.

BLA: Mange liker ennå å bla fysisk i en kartmanual. Foto: Per Julius Helweg

Fra nyttår utgis derfor ikke lenger den norske VFR-manualen i papir. Ønsker du fortsatt å lese PÅ selve kartet i hånden og ikke være redd for «low battery», så må du nå abonnere på «VFR Manual Denmark – Finland – Norway – Sweden».

Seks centimeter tykk kartmanual

Som før inneholder denne viktig og lettlest informasjon som:

NORDEN: Hele Norden (unntatt Island) under ett er helt OK. Foto: Per Julius Helweg

NOTAM for kartene, Generell informasjon (alt fra solnedgang, toll, lover- og regler, tegnforklaring til kartene, meteorologi, nødprosedyrer, og ikke minst «Airfield Directory» med de viktigste opplysninger om alle flyplassene i manualen (telefon, rullebane, overflate, restriksjoner og så videre).

Kartene utgjør mest plass – og de omhandler foruten rulle- og taxebanerutforming, også parkeringsområder og innflygingskart for småfly og helikopter.

Danmark omtrent 65 flyplasser, Finland 80 flyplasser, Norge 85 flyplasser og Sverige med nesten 130 flyplasser. Til sammen over 360 flyplasser fra små gressbaner til de største lufthavnene.

Svenskene har samtidig sine gode VFR-kart utgitt av det Svenske KSAB (KSAB) som tilsvarer NLF i Norge. «KSAB Svenska Flygfält» har vært tilgjengelig også siden 1960-tallet (da som SPAF flygplatsguide).

DIGITAL: I dag er det lett å zoome inn på detaljer med iPad-løsninger. Foto: Per Julius Helweg

Noe av det viktigste før en flyging er nettopp å vite så mye som mulig om rullebanen for avgang og på din destinasjon: lengde, overflate, hindringer, hjelpemidler og så videre.

Har du ikke Jeppesen-manualen, er også rene flightplannings-programmer som SkyDemon, Rocketroute, GARMIN, Foreflight og flere inneholdende en enkel skisse over flyplassen.  

Men den helnorske og hendige «Norway VFR-manual» er altså nå innlemmet i Nordens karter, og dermed øker kanskje reiselysten for deg med eget flysertifikat?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s