En flyklubbs vei ut av pandemien – del 2

Skrevet av Tom André Paltto

Det er selvfølgelig flere grunner til at man har opplevd økt interesse for klubbflyging, og mye kan nok skyldes denne pandemien.

Hvorfor oppsøke flyklubb og klubbflyging?

En tid der arbeidsmulighetene for nyutdannede piloter har blitt sterkt begrenset. For elever er det med andre ord ingen hast å bli fort ferdig, og for utdannede piloter er det nødvendig å holde flygingen ved like for å kunne være relevant for fremtidige jobbmuligheter.

Kanskje får også mange en aha-opplevelse, der de innser at det ikke trenger å være store passasjerfly – for at flyging er gøy, givende og utfordrende. Det har også blitt mange nye relasjoner, og et større samlet flymiljø, grunnet nye medlemmer som ønsker å drive med luftfart både som jobb og privatperson. En av de mer spennende opplevelsene fra i fjor var to medlemmer som dro på tur sammen for å oppleve Norge, fra sør til nord!

TURMULIGHET: Flyinstruktør Paltto er ivrig på at turflyging er viktig. Foto: Ronald Griffin

Selv hvor interessert man er i noe, så er lokasjonen en drivende faktor for at man kan realisere interessen.

Tom André Paltto

Dette har inspirert andre, og det har allerede vært snakk om flere «kompis-turer». Noe sånt ville neppe skjedd andre steder, enn nettopp i en flyklubb. For det er noe med friheten, opplevelsen og miljøet man har i en flyklubb. Mye handler om hva man gjør det til selv. Det er godt å se at gleden for å fly er der, uansett hvilken bakgrunn man har. I klubben har alle like mye man skulle sagt, og alle utgjør en like viktig del av miljøet.

Lokasjon er alfa-omega

Selv hvor interessert man er i noe, så er lokasjonen en drivende faktor for at man kan realisere interessen. Oslo Flyveklubb, som ligger på Kjeller, er i sammenligning med andre flyklubber på Østlandet – bare et steinkast unna hovedstaden. For Lillestrøm burde det være svært positivt at så mange kan møtes på Kjeller, for å drive med en utdanning, hobby eller næring.

KJELLER: En unik base for flyklubb og idrett. Foto: Per Julius Helweg

Flyplassen er et levende museum, og et unikt kultursenter for flyging. Her kan man ivareta sine ferdigheter, og sosialere seg.

Ryktet går…

En faktor for mye flyaktivitet hos Oslo flyveklubb er definitivt prisene og flyenes tilgjengelighet, men det oppleves også at mange kommer til klubben på grunn av rykter og anbefalinger. Enten fordi noen har hatt en god opplevelse fra enten sin egen utdanning eller medlemskap per dags dato. Det er også instruktører i klubben som definitivt anbefaler klubben, fordi man oppriktig har troen på det Oslo flyveklubb gjør, og hva den kan tilby.

SKOLEFLY: Både LAPL og PPL-A på samme fly. Foto: Per Julius Helweg

At klubben tilbyr gavekortturer og introduksjonsturer, samt muligheten og fleksibiliteten til å gi både klubbutsjekk og påbegynne PPL/LAPL/SEP (Land) fortløpende, gjør at det er lett å la seg bli fristet, fordi man så gjerne ønsker å komme i gang fortløpende.

En god kultur

Oslo Flyveklubb har et miljø med bred og variert erfaring, det skapes gode relasjoner og har et miljø som tør å si ifra. Klubben tar umiddelbart tak i det som blir sagt også. De strekker seg langt for å være tilbøyelig for sine medlemmer, og selv enkeltindivider sine saker blir tatt opp og håndtert på en ordentlig måte. Lufter man et forslag, eller ide, så lytter som oftest både styret og medlemmene.

Vi spiller hverandre gode! Selv om vi bare er en flyklubb, så har vi i stor grad en just culture.

SJØFLYHISTORIE: Klubben på Fornebu sprang ut fra Oslo flyveklubb. Foto: Per Julius Helweg

Selv om vi har hatt en pandemi, så har styret og medlemmene likevel håndtert de siste årene imponerende bra. Det har vært god kommunikasjon gjennom hele pandemien, vi har hatt gode tiltak, og vi har hatt medlemmer som til tross for stor iver på å fly, heller har valgt å være hjemme når de har vært i tvil – eller har hatt karantene.

Dette er forhåpentligvis en holdning man kan ta med seg videre.

Hvorfor har det gått så bra med Oslo Flyveklubb?

Avslutningsvis kan man jo alltids stille seg spørsmålet «hvorfor har det gått så bra med Oslo Flyveklubb

Er det flyene man har? Antall medlemmer? Antall timer fløyet? Ingen ulykker? God atmosfære og et læringsvillig miljø?

Det vil nok være veldig individuelt hva man definerer som gode år for en flyklubb, men for styret er nok flyaktivitet og sikkerhet det som står øverst på listen når det gjelder en form for suksess. Så er det jo naturlig at det en voksende medlemsbase er positivt økonomisk, som bidrar til at man kan ha de flyene og timesprisene man har.

Dette resulterer jo gjerne i fornøyde medlemmer, ergo en god atmosfære og forhåpentligvis en kultur hvor vi tør å si ifra – for å gjøre klubben best mulig for alle parter.

For medlemmene vil det være at klubben responderer på tilbakemeldinger og forslag, klubben tilbyr gode priser og fly, lokasjonen er nært, og det er et trivelig miljø å omgås med.

Uten det gode miljøet klubben har, hvor de fleste aktive flygerne i klubben er engasjerte, hjelpsomme og trivelig, hadde det ikke vært en klubb. Her tør man å tenke «hva kan vi gjøre bedre for oss?» og det har gjort at klubben opplever det som oppleves i dag. Dette er en klubb som ikke bare gir medlemmene nydelige opplevelser og mestringsfølelse, men også tilhørighet, relasjoner, samhold og glød for at klubben drives så godt den kan.

Man kan trygt si det er kunsten å se fremover, og ikke la seg skremme av endringer. Oslo Flyveklubb er mer enn bare en flyklubb, og denne flyklubben har klart seg siden 1936 fordi man har klart å tilpasse seg utfordringer etter utfordringer.

Uten lidenskapen til medlemmene, instruktørene og styret, hadde historien om klubben utvilsomt vært en annen. Så hva skal man si til slutt? Klubben ser frem til neste utfordring som måtte vente rundt neste sving. Det er de som gjøre oss bedre enn vi var i går.

FLYGLEDE: Flyglede skapes i de fleste flyklubber. Foto: Per Julius Helweg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s