Samferdselsministeren på Kjeller-befaring

Av Per Julius Helweg

Mørke skyer hang bokstavelig talt tungt over Kjeller flyplass utenfor Lillestrøm i dag. Men NLF (Norges Luftsportsforbund) hadde snudd seg fort rundt da Samferdselsministeren for få dager siden fant ledig tid i kalenderen til å befare Kjeller.

MINISTER: Prominent co-pilot for anledningen; Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) med pilot Tom André Paltto. Foto: Per Julius Helweg

Sammen med statssekretær og journalister fra VG og Romerike Blad, kunne Kjeller by på sin sedvanlige fantastiske variasjon; flymuseum, elfly, veteranfly og flyklubb med moderne småfly.

NLF var vertskap

Gjestene fikk hver sin low-level flytur i Pipistrel LN-ELB som eies av Avinor og NLF.

Han har jo tross alt 20 minutter flytid og mangler bare 44 timer og 40 minutter igjen til PPL.

Pilot Tom Andrè Paltto om turen med Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård

Etter en god gjennomgang av utfordringene Kjeller står foran, kom følge over til Oslo flyveklubb der to instruktører Tom André Paltto og Josef Moberg stod klare. Selv om mange på Kjeller sikkert skulle ønske han kunne komme inn i hver eneste hangar, ombord i hver eneste genuine flymaskin og ikke minst treffe de over tusen ildsjelene i miljøet, så har han nok fått et lite vindu til GA-saken (GA – General Aviation).

FULLBOOKET: Flyklubbens «avgangsskjerm» bevitner den gode aktiviteten. Foto: Per Julius Helweg

Pilot og instruktør Tom André Paltto likte godt å ha ministeren som «elev»:

-Det gikk bra! Noe lavt og redusert sikt, men hyggelig selskap likevel. Han var rolig, godt humør og tok oss både på alvor og med et smil, sa han til Flymagasinet.no.

Vertskap for ministeren med følge var Torkel Sætervadet og Jan Lilleby – som begge har jobbet iherdig med saken fra NLFs side gjennom flere år.

Selv om varmfronten representerte fremtiden med krevende vær, viste de to instruktørene at det fungerte. Og småflymiljøet er jo ikke bare Cub og koseflyging, noe skogbrannslukking-helikoptrene til Helitrans og en seksseter som landet fra Trondheim denne formiddagen beviste.

ELFLY: Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård får brief på elflyet, bevitnet av Helge Storflor (t.h.) som flyr så vel elektrisk som veteran. Foto: Per Julius Helweg

20 minutter GA-sak fra luften

Etter en kjapp ombordstigning under dystre cumulusskyer, tok flyklubben av med to Diamond DA40NG-maskiner. Dermed fikk både ministeren og sekretæren prøvefløyet. Og det hele tett fulgt av en veteran; Max Holste MH.1521 Broussard som fotofly foruten raust med kameraer ombord.

SØSTERFLY: Diamond nummer to med pilot Josef Moberg (i midten) gjør seg klar til å vise GA-saken fra luften. Foto: Per Julius Helweg

I sammenheng med turen over Lillestrøm i noe utfordrende vær, avslutter Tom Andre Paltto med å smile til Flymagasinet.no:

-Jeg skulle gjerne vist mer av det aktive flymiljøet vi har, og latt de få introdusert seg selv. Men han er alltids velkommen flere ganger. Han har jo tross alt [nå] 20 minutter flytid, og mangler bare 44 timer og 40 minutter igjen til PPL.

Formålet med befaringen var å fortelle og vise ministeren Kjeller – men også de andre alternativene som finnes; Sørum-prosjektet, Eggemoen og Rygge.

AIRBORNE: Så var minister, VG og Oslo flyveklubb vel i luften. Foto: Per Julius Helweg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s