HARRY-TUR MED SMÅFLY

Flymagasinet tester

Av Per Julius Helweg

Kan du få en pizza fra takeaway i Sverige til Norge med fly på under 60 minutter?

Med utgangspunkt i Osloområdet er det naturligvis mye lettere enn fra mer vestlige landsdeler. 

TORSBY: Byen ligger like sør for enden av rullebanen. Foto: Ove Yttergård

Vi booket et småfly og satt kursen fra Kjeller til Torsby flyplass (ESST) i Värmland i Sverige. En slik knapp halvtimes internasjonal flyging kan bli hektisk selv med to piloter foran. Frekvenser, åpne flightplan, navigasjon, grensepassering, briefing til ny flyplass og litt urolig sommerluft gjør at 20 minutter på cruise går fort unna. Men det er jo moro!

KORT: Det er en kort og enkel rute fra Oslo. Ill: Skyvector

Bruk av AFIS utenom åpningstid uten PFLY…


I motsetning til Norge har svenskene et langt mer brukervennlig system for å bruke AFIS-flyplasser utenom åpningstid. Ingen PPR og prosedyre om «overflyging av banen før landing» holder i massevis.

Det vil si; Jeppesens landingskart sier «When ATS is closed, a visual check of the RWY shall be conducted before TKOF.…» og samme for landing. TIZ (Traffic Information Zone) blir da en RMZ (Radio Mandatory Zone).

4 TIMER: Norsk tollvesen har et upraktisk lang tidskrav med hele 4 timers varsel. Pilot Yttergård her på Torsby må derfor file returen før vi begir oss på Harry-handel. Foto: Per Julius Helweg

Vi gjorde en sjekk av vind og bane og landet trygt på bane 16. Vel inne på oppstillingsplassen foran det lille tårnet kan man shutte ned motoren og nyte stillheten og fuglesang. Navigatør Ove Yttergård fortsatte jobben også nede på Moder Jord ved å kikke på SkyDemon; det går en vei inn de to kilometerne til sentrum. Et skilt på terminalveggen inne på flyplassen forklarte det enkle og trygge systemet med ut- og innpassering.

Trykk på knappen og porten åpnes. 

SOLID: En solid stor porsjon ble servert oss. Foto: Ove Yttergård

Trivelig, men stille by


Vi rusler mot Torsby og merker en god stemning langs de trygge gangveiene. 

Nede i hovedgaten møter vi på Pizzeria Ararat i Järnvägsgatan, og sulten styrer oss rett inn uten de normale «kvalitets- og konkurrent-sjekkene». Her blir vi tatt imot med to blide svensker som bare har smil og «ja» i sin munn.

HJEM: Flymagasinets utsendte etter atten minutters gange fra pizzeriaen. Foto: Ove Yttergård

Etterpå rusler vi to kvartaler ned og gjør en liten Harry-handel; glutenfri varer og godteri til den unge «flyvertinnen» vår. Vi prøver liksom å ikke stikke oss ut med «privatfly og norske oljepenger», men det holdt ikke lenge. For i den lille svenske byen møter vi naturligvis kjentfolk fra flybransjen i Norge.

Verden er liten.

FLYFRAKT: Pizza, matpose og svenske markblomster er dagens flyfrakt. Foto: Ove Yttergård

Tjue minutter etterpå er vi ved grinden til flyplassen igjen. Vi har tatt bilde av koden og smetter ombord i kveldssolen. Kun ett annet sportsfly med Rotax-motor suser av gårde utenom oss. Nøyaktig som på Kjeller gjør vi et godt overblikk og tydelig radiooppkall før vi taxer ut på rullebanen.


Jo, vi himler litt med øynene over det norske byråkratiet med PFLY-kort, søknader og papirarbeid – når sikkerheten utmerket tas var på her.  

GLOMMA: Tilbake under et travelt Oslo TMA suser vi mot Kjeller. Foto: Per Julius Helweg

Takeoff rullebane 16 i svak motbakke og litt bumpy utflyging i sommerkvelden før vi i 2500 fot lå stødig og komfortabelt. Kurs rett mot Kjeller og med åpen flightplan. 

Romerike ligger badet i kveldssolen og 35 minutter etter oppstart er vi på bakken. Da har vi vært borte fra flyklubben like lenge som en bil bruker bare for å komme seg over grensen.

LUNKEN: Ove Yttergård med svensk takeaway på norske Kjeller. Foto: Per Julius Helweg

Ja, det er altså mulig å få en pizza fra Sverige til Norge med småfly på under 60 minutter. 

Det må sies at vi sjekket Pizzeria Ararat etterpå, og det er tydeligvis populært med flere stjerner på Tripadvisor.


Prøv du også!

Én kommentar

  1. Morsom lesning. Som innehaver av et ferskt PPL(A), så er jo drømmen å fly mye, men det er fortsatt litt skummelt å fly uten en «voksen» ved sin side…

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s