Pilatus 12 NG – nokså foxy!

Av Per Julius Helweg

I disse streiketider gjør folk nærmest gjør hva som helst for en tur til nye kulturer, strender og opplevelser. Det er bare én av grunnene til at den «foxy» og lekre Pilatus-turboprop maskinen til A-Tec Aviation nærmest fløyet konstant.

Flymagasinet.no traff fly og pilot Endre Antonsen på Kjeller i dag.

-Den er flott å fly – og det veldig gøy og riktig å kunne bruke plasser som Kjeller, Rakkestad – når man skal til metropoler som Stockholm, London og Split for den saks skyld.

PILOTEN: Endre Antonsen kjenner allerede «sin» LN-FOX ut og inn. Særlig den store fraktluken er god å ha. Foto: Per Julius Helweg

Antonsen er foruten pilot med instruktør-rating (FI) også medlem av Flyklubben Øst med fem års fartstid i SAS.

Pilatus er etter manges mening «verdens best single» (enmotors flymaskin). Den gjør en sann marsjfart (TAS) på 280 knop. Der drikker den knapt 200 liter drivstoff i timen.

LN-FOX har «bare» fem seter i kabinen mot ni som er mulig. Dermed blir det ekstra god komfort, ja rene bizzjet`en. Selv en passasjer på nesten 1.80 cm kan gå «svakt krum» i kabinen som er nesten en og en halv meter høy.

I cockpiten som er ganske liten, finner du nesten bare «glass»; Honeywell Primus Apex avionikk med Primary Flight Displays (PFDs), Multi-Function Displays (MFDs), SmartView systems og naturlig 3D tegning av terrenget.

Eieren holder til ved Oslofjorden på Rygge-siden; Anders Eckhoff Johansen i A-Tec Aviation AS. Antonsen forteller at derfor er Rakkestad base for flyet. Men uten IFR-mulighet. Det var årsaken til at flyet forleden måtte gjøre sky-gjennomgang (IMC) hjem fra Trondheim mot Gardermoen for derfra å fly visuelt i lav høyde helt ned til Rakkestad. Den dagen var nemlig Rygge stengt.

Flotte fly har det ikke så lett i Norge…

Seks år gamle FOX ble overtatt av eieren i fjor – og Endre ble sjekket ut nå i juni.

GOD: Bra med benplass og grei høyde i den «foxy» kabinen til A-Tec Aviation. Foto: Per Julius Helweg

LN-FOX var i «gamle dager» navnet på en tomotors Piper PA-23-250 Aztec.

I dag er det bygget hele 1700 Pilatus PC-12-fly. Av disse er det «kun» 22 fatale ulykker (Kilde: Aviation Safety Network).

Motoren til Pratt & Whitney er populær og brukes blant annet på helikopteret Agusta Westland AW139, men mest kjent på Beech King Air, Super King Air, Cessna 208 Caravan og de Havilland Canada DHC-6 Twin Otter.

Endre Antonsen tok av fra Kjeller med en jevn lav dur vi knapt hørte, ettersom en Harley Davidson på Fetveien spraket «over hele Skedsmo».

FOXY: Rene passasjerflyet på Holding point på Kjeller i går. Foto: Per Julius Helweg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s