Kjeller ble omfavnet av 2000 mennesker

Av Per Julius Helweg

Søndag var nok flymiljøet svært spente på «hvor mange» som ville dukke opp og slå ring om flyplassen Kjeller.

SYNLIG: Både på Kjeller og i media har aksjonen vært synlig. Faksimile: Finansavisen

Da solen dukket opp var tvilen feid til siden.

2000 mennesker dukket opp – unge og gamle, kvinner og menn – flyfolk og «vanlige folk». Alle ville de vise et synlig og sterkt bilde av at «Lillestrøm trenger flyplassen». Naturlig nok spilte initiativtagerne mest på det historiske; nemlig å bevare Kjeller som et levende museum. Men også fremtidig teknologiske fremskritt for luftfarten passer inn her, sammen med den rollen som flyplassen har som en sunn og god fritidsarena for ungdom og voksne.

Gjennom flyklubbene og NLF har jo Norges Idrettsforbund (NIF) interesse av at anlegget blir bevart.

VANLIGE: Alle så ut til å komme ut til Lillestrøms «flypark». Foto: Per Julius Helweg

Så selv om arrangementet nok var ment å primært belyse det kulturelle, stod hele det store flymiljøet samlet ved å spre budskapet til naboer og byen og ikke minst ved å gjøre området fint til dagen.

Tidligere sjef for Luftforsvaret, Nils Erik Hodneland sa det bra i sin appell:

-En by trenger også en visjon og opplevelser – visjon om noe mer enn bare skatteinntekter og næring. Lillestrøm har i dag bibliotek, kulturkvartal og Åråsen som de store kulturplattformene. Men vi vil gjerne ha mer. Lillestrøm står overfor en historisk beslutning. Men også muligheter.

Med dette understreket han viktigheten av at byens mennesker skal trives og leve, ikke bare overleve. Når de aller fleste av innbyggerne i byen flere ganger tydelig har gitt sitt JA til Kjeller, så bør boliger og næring kunne bygges andre steder enn på historisk kulturarv og matjord.

LINE-UP: Nesten en kilometer med småfly var oppstilt nedover Norges eldste rullebane. Foto: Per Julius Helweg

Etter god guiding fra arrangementskomiteen strakk folkemengden seg mer enn 1000 meter nedover rullebanen på begge sider. Langs senterlinjen skinte mer enn 60 flymaskiner i alle kategorier.

«Ingen nevnt, ingen glemt» heter det, men i all beskjedenhet må Finn Terje Skyrud og Tor Nørstegård nevnes for helhjertet innsats – i samarbeid med NLF og KFK.

Neste korsvei blir Lillestrøm kommunes avgjørelser til høsten.

TUSENVIS: Stemningen var til å ta og føle på sist søndag. Foto: Per Julius Helweg

Legg igjen en kommentar