Finansavisen tok pulsen på GA

Tekst: Per Julius Helweg

Ettersom flyselskapene har lagt ned et stort antall flyruter under COVID-19-krisen, har transportmulighetene blitt færre og billettprisene høyere. Dermed har særlig kommersiell GA fått mer fart under vingene. Det ønsket Finansavisen og beskrive.

FORSIDEN: Ikke hver dag norsk General Aviation (GA) er på forsiden av Finansavisen.

Svært mange mennesker som nødvendigvis må reise. Enten kritisk jobb, helse eller personlige markeringer som bryllup, dåp og begravelser. Ja, livet må jo gå videre.


Det fikk norsk GA-bransje merke. GA er som kjent allmennflyging og på sett og vis «all den luftfart befolkningen ikke kjenner til». Småfly, flyskoler, samfunnsnyttig luftambulanse og politihelikopter, helikopter i privat- og jobbregi – og ikke minst kommersielle små jet- og turbopropfly.

Småfly og jetfly i skjønn forening

Sist uke besøkte Finansavisen Oslo flyveklubb på Kjeller nysgjerrig på «fenomenet GA» og bruken av GA-terminalen på Gardermoen ettersom det har vært en formidabel økning i våres. Pilot Bjørnar Øverland tok utfordringen med å fly avisen en tur med fireseter DA40NG nettopp til Gardermoen inkludert en ILS til landing og vise de GA-terminalen.

Tilfeldighetene ville det til at en Cessna Citation 680 Sovereign fra Airwing var der og dermed fikk avisen dekket GA på en bred måte; småfly og jetfly.

Saken kom på trykk over hele forsiden av lørdagsutgaven av Finansavisen 4. juli og finnes på http://www.finansavisen.no.

FAKSIMILE: Fra artikkelen der også mindre GA fikk sin omtale.

Sterk vekst

GA er altså er et supplement til den kommersielle tunge luftfarten, men opplever nå delvis Klondyke kontra konkurs.

Mari Nøvik er journalist i Finansavisen som lagde hele saken og sier til Flymagasinet at «GA er fascinerende». I juni har det vært hele 126 besøkende GA-fly på GA-terminalen på Gardermoen, som er nesten 20 % mer enn i fjor.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s