Hvem – hva – hvor?

Tekst Per Julius Helweg Fotos: det store mysteriet

Flymagasinet har mottatt en liten eske med unike fargebilder fra småflyets barndom slik vi kjenner den i Norge.

GENERASJONER: Et fantastisk motiv, som Flymagasinet gjerne skulle vite hvem som har knipset.

Hvem har tatt bildene?

Hva er det vi ser?

Hvor er flyene?

ISBANE: Er dette på Mjøsa, tro?

Blant bildene ser vi kjente skikkelser som Gunnar «Dirrek-tør`n» Bakke, seilfly på konkurranse (Tyskland?) og seil- og Tiger Moth-fly på isen (Mjøsa?).

Bakke var en av de mest kjente personene i flymiljøet på gamle Fornebu flyplass. Han var medlem av Oslo flyklubb som den gang var delt inn i sjø-, seil- og motorflygrupper. Flere av den gangens lykkelige PPL-A-elever «måtte» ut i Kilen til sjøflygruppens lokaler og by han på pølse som en slags «solo-dåp».

DIRREK-TØR`N: Gunnar Bakke (t.h) hadde et tydelig kallenavn. Her har han mest sannsynlig landet en Tiger Moth på isen (Mjøsa?) og muligens truffet noen nysgjerrige naboer.

Ser man på bildene er det nærliggende å tenke seg til 1960-tallet, mulig nær 1970.

Denne kjekke karen i cockpit på et seilfly er også et lite mysterium. Mest sannsynlig en nordmann. Kjenner du han – eller er det deg?

READY: Beltene festes før start. Men HVEM starter…?

Disse seilflyene virker å være av to generasjoner – nærmest en eldre norsk konstruksjon i aluminium og en nyere i bakgrunnen. LN-GBM har vært dekorert på flere forskjellige seilfly opp gjennom årene.

VARMT: Er det DU som husker varmen og dermed hvor og når dette bildet er tatt?

Har du kjennskap til eieren av bildene, så kontakt gjerne Flymagasinet.

4 kommentarer

 1. Tror bestemt seilflyet LN-BGM er Birger Bulukins Antonov A-15. Aner ikke hvor bildet kan være tatt, ser ut som en konkurranse et sted. Neppe i Norge. Med et etternavn som Bulukin burde det være mulig å spore opp gammer’n selv, eller slektninger.
  Isflygingen KAN også være på Tyrifjorden, tror spesielt seilflygruppen til Oslo flyklubb brukte å ha tilhold der vinterstid. Men jeg er slett ikke sikker.

  Liker

 2. LN-BDM Tiger Moth øverst.Oslo flyklubbs slepefly.Bilde fra Notodden flyplass(før asfalt) ca 1963-65 tror jeg.

  To bilder med seilflyging på islagt Steinsfjord,tror jeg.Siden Gunnar sleper, antaglig 1959-62(BDM hadde rød underside pr.63)

  Person i cocpit må være velkjent seilflyger(og SAS-pilot) Tor Johannessen.Det røde flyet Vasama LN-GGB.
  TJ med GGB og Svein Thorstensen (med Antonov An-15 LN-GBM) deltok i seifly-VM Polen 1968.(konkuransenummer 49 på GBM stemmer).Dessuten deltok Birger Bulukin med Standard Austria LN-GBL.

  Liker

 3. Bedre sent enn aldri, her kommer et sent innspill, har ikke sett dette før nå så det er mulig at alt er oppklart for lengst:

  LN-GBM er helt riktig en russisk A-15. Bildet er tatt under VM i 1968 i Lezno i Polen. Flyet ble der fløyet av en nordmann den gang bosatt i Belgia (husker ikke navnet hans). Flyet ble tatt med hjem til Norge og overtatt av Birger Bulukin sammen med noen andre.

  Beltene festes før start….Piloten er Tor Johannessen. Flyet er en Pik-16 Vasama og bildet kan også være tatt under VM i Lezno, men jeg er ikke sikker. Tor fløy i allefall Vasama’en der.

  Flygingen på isen er vel Steinsfjorden med Tiger Moth LN-BDM og seilfly av typen enten Schweizer SGU 2-22 (LN-GBP) eller SGU 1-19 (LN-GBR). De ble kalt henholdsvis «Storebalja» og «Lillebalja». Klarer ikke å se hele registreringen.

  Bildet av Tiger Moth’en er også LN-BDM men nå rød og hvit, tatt på Notodden, muligens i 1963. Vet ikke av hvem.

  Med hilsen Andreas Mourud

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s