Born to fly!

Tekst: Per Julius Helweg Foto: Solrun Krane

Espen Henriksen fra flybyen Bodø er bare 17 år, men har rukket å gjøre det selv 50-åringer drømmer om: han har fløyet en flymaskin helt alene.

KLAR: Espen Henriksen (17) refueler flymaskinen klar for å oppleve Nordland fra luften.

7. juni fikk han nemlig en flaske Solo ettersom han i Bodø flyklubb passerte milepælen i sin PPL-utdannelse med soloflyging. Da var han 16 år.

Men det er ingenting som er så spennende som å fly på ekte

Flymagasinet tok en prat med den kommende piloten. Unge Henriksen er klinkende klar på hvorfor han begynte å lære å fly:

-Jeg vil se ting fra et annet perspektiv.

Når vi spør han om hva som er mest fascinerende med flyging – for eksempel landingen kontra takeoff, er han også her helt tydelig:

-Hele flygingen er artig!

Dette forklarer han slik:

-Jeg ble bitt av basillen da bestefar viste meg Flight Simulator X (FSX). Det var fascinerende å forstå hvordan flyet egentlig fungerer.

SOLO: Kald Solo er et must for alle som har fløyet sitt første fly – solo!

Mange var redd for at flysimulator skulle ta bort interessen for å fly på ordentlig. Dette har tydeligvis ført til det tvert motsatte i Bodø:

-Men det er ingenting som er så spennende som å fly på ekte.

Hva tenker du om fremtiden din med tanke på flyging, spør Flymagasinet.

-Jeg har jo lyst til å bli kommersiell pilot. Enten gjennom Forsvaret eller en kommersiell utdannelse, sier han ivrig. Det blir fristende å teste 17-åringens vilje:

-Hvor lyst har du av en skala opp til 10? Espen Henriksen svarer kontant «10».  

For tiden trener han i Bodø flyklubb. Han var svært tidlig interessert i å lære å fly, allerede for seks år siden. Klubben tok han svært godt imot, men måtte medgi at «kom tilbake når du blir 15 år – så får du en introduksjonstur». Etter teorien fikk han tidlig tildelt flyinstruktør Thomas Hytten som har trives svært godt med. Hytten er ingen hvem som helst, ettersom han er leder av Luftfartstilsynets GA-seksjon.

Det er betimelig å høre om den flykeane ungdommen er redd for dagens Covid-effekt?

-Ja, en er jo litt bekymret, men håper og tror det kan bli jobber for det.

KARRIÈRE: Det blir spennende å se om Espen Henriksen går videre innen flyging. Nettopp Widerøe lokker mange.

På trening flyr Bodøværingen flyklubbens tøffe franske Robin-maskin med kallesignal LN-RED. Denne R2160 er en 26 år gammel 160-hester toseter:

-Jeg har liksom ikke fått noe favorittfly eller drømmefly ennå. Men «RED` n» som vi kaller maskinen, er svært morsom å fly, smiler han og påpeker: -Men jeg drømmer faktisk om å fly en Twin Otter, altså. Har prøvd å være med Cessna 172 med glasscockpit, men var nesten litt kjedelig det.

Innen utgangen av 2020 håper han og «fly opp» og få sitt PPL-A. Han ler og avslutter med å skryte av å ha logget tre svært forskjellige flyplasser i løpet av året:

-Jeg har fløyet på Bodø, Mo i Rana og Engeløya flyplass hittil. Engeløya er en veldig grei gressbane, ja en skikkelig kortbane.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s