DETTE MÅ DU VITE OM PROSEDYRENE PÅ KJELLER

Tekst og fotos Per Julius Helweg

Kjeller har like mye trafikk som Haugesund lufthavn. Ja, og mye mer enn Bardufoss flyplass. Og det uten kontrolltårn eller radarovervåkning. Slik har det fungert i en årrekke uten direkte ulykker eller uhell forårsaket av det.

Men plassen er helt prisgitt at det ikke skjer!

Flymagasinet gir deg her en oversikt over hvordan fly inn og ut fra Kjeller. Prosedyrene er utarbeidet av Kjeller Aero Senter (KAS) og ble fornyet i 2013.

Stikkordet er to MOTORVEIER!

NYTT: Etter at Flymagasinet påpekte feil i Jeppesen-kartene, kommer de ut i ny revisjon i løpet av kort tid. Dette inkluderer et helt nytt landingsrunde-kart der du tydelig ser at baselegg primært skal flys «på hver sin» motorvei på hver side av flyplassen.

Generelt

Kommer du fra Oslofjorden under TMA melder du på Oslo Traffic 122,000 som dekker hele Oslo.
Kommer du fra Hadeland og Hakadal vil det være lurt å lytte på Gardermoen Tower 118,300.

Kommer du fra Glomma og Aurskog vil det være lurt å lytte på 123,500.

Kommer du fra Øyeren bør du lytte på Oslo Approach 118,475 siden trafikk kan komme fra Airwork-områdene.

Utfordringen er når man skifter fra en frekvens til en annen. Da kan man misse hverandre i radiobyttet. Løsningen er å skifte så geografisk presis som mulig; det vil si kanskje bare tretti sekunder før du passerer punktet. Dessuten må du være rask til å kalle opp ny frekvens.

Inn mot Kjeller
Gi en kort melding på frekvensen du skal forlate;

«Oslo, L-BC approaching Haukåsen 1800 feet inbound for Kjeller, leaving the frequency».

Deretter sjalter du over til Kjeller og lytter et par sekunder før du kaller opp:

«Kjeller traffic, LN-ABC Haukåsen 1800 feet inbound Kjeller for landing».

Uansett; selv om man liker å benevne Kjellerområdet som «Kjeller-sonen», så er det i realiteten kun et stort åpent G-luftrom under 2500/3000 fot. Skal man likevel benevne området som en «sone», så tenker vi oss 4-6 nautisk mil (NM) ring rundt plassen. Innenfor denne skal man bruke radio (119,100).

Du flyr INN litt til høyre for VFR-punktet. Husk at du ut kan fly i hvilken retning du ønsker.  

For det første må du ha «gyldig» kartinformasjon foran deg. Når du har meldt deg på frekvensen, vurderer du raskt hvilken bane du vil bruke og eventuelt innflygingsmønster. Det gjør du slik:

-Er det ingen på frekvensen, får du ingen hjelp til banevalg, men er desto friere i rutevalg. Se etter indikasjon på bakkevinden fra vimpler eller røyk, om du ikke vet at det blåser frisk i en gitt retning.

-Uten trafikk kan du fly rett til baselegg for aktuell bane. Kjellers prosedyrer sier at denne er 1 nautisk mil (NM) fra banen. Visuelt kan du gjerne tenke deg lengden til hele rullebanen som 1 NM -målebånd.

For landing 30 innebærer det at du sikter mot motorveien Rv22 fra Fetsund der den blir til en rundkjøring der elven Leira slynger seg nesten inntil veien.

I fjor hadde man et næruhell akkurat over her, da en saktegående maskin fra base til finale møtte en hurtiggående maskin på lang finale. Medvirkende var ett radiooppkall som enten gikk på feil frekvens eller ikke ble hørt.

FINALE 12: Herfra starter normalt finalen til Kjeller rullebane 12, om du svinger inn fra baselegg over E6

Er det to eller flere fly på vei inn, bør du vurdere å fly via Downwind-leggen og på den måten landingsrunden.

Landingsrunden

Her er det størst potensiale for uhell.

Kjellers landingsrunde er alltid i 1500 fot QNH, altså 1150 fot over flyplassen (AAL). Så lenge det ikke blåser mer enn 10 knop, så brukes bane 30 for avgang og landing.

Husk å holde spacing (avstand) slik at landingen foran deg enten rekker å snu og taxe tilbake på banen (backtrack) eller holde klar på taxebane C.

På en travel eller vindfull dag, må du faktisk kalkulere med en go-around i lav høyde og opp i landingsrunden igjen, og heller håpe at du gjennomfører landingen som normalt. På den måten er du mest forberedt.

Ut fra Kjeller

Bane 30 brukes så sant ikke vind og trafikk hindrer det. Stig rett frem til minst 1500 fot QNH. Uansett ikke sving før du har passert motorveien E6.

KOMMUNISER: Bruk riktig frekvens og meld posisjoner med høyde straks du hører nye fly kalle opp.

Når det gjelder høydevalg ut, sier kartet «minst 2200 fot QNH». Dette er for å sikre luft over de innkomne (firehundre fot), og samtidig holde deg med margin til Oslo TMA (trehundre fot). Derfor anbefales du å klatre så kjapt du kan direkte opp til 2200 fot.

Annen trafikk nær Kjeller

Bent Næss er basesjefsflyger ved Norsk Luftambulanse (NLA) Lørenskog. Det er disse som kaller seg «Helidoc» på radioen. Han tok kontakt i våres for å informere om NLAs IFR-ruter i Kjeller-området:

-Vi har tre innflyvninger fra forskjellige retninger til Oslo, Ullevål sykehus og to til basen på Lørenskog. Vi har flere instrument avganger fra basen på Lørenskog både nordover og sørover.

Ofte, i dårlig vær og på natt, er annen VFR trafikk sjelden noe problem for Helidoc. Men jevnlig er det vær hvor annen GA trafikk er ute og flyr VFR. Våre helikoptre kan ofte fly “on-top” eller i skyer med sky-gjennomgang ned til Oslo og Lørenskog med VFR-vær under skybasen med potensiell GA-trafikk.

Næss sier videre at det er særdeles viktig at frekvensene 122.000 og 119.100 benyttes for posisjons rapportering og at alle intensjoner og bevegelser i luftrommet annonseres på frekvensen slik at man skjønner hva annen trafikk planlegger.

-Skulle dere oppleve mangelfull rapportering fra Helidoc er det bare å si fra til oss også, ber han om og fortsetter:

-Vi har hatt noen hendelser i vårt rapporteringssystem med nærpasseringer av fly og sjøfly uten transponder. Dette er av oss ansett som en av de største risiko faktorene i Oslo og Kjeller området. Dette gjelder for alle våre VFR og IFR flyvninger.

Vi vil benytte anledningen til å oppfordre ALLE fly med transponder til å ha denne på til enhver tid, uansett hvilket luftrom dere opererer i. Vi vil med TCAS transponder i våre helikoptre se mulig conflicting traffic på våre systemer. Dette vil være en av de største risikoreduserende tiltakene dere kan gjøre, avslutter Næss som mener å ha sett en bedring i transponder bruk.

IFR: NLA har IFR-ruter både ut (som her) og inn til Lørenskogbasen ved Ahus. Dermed ligger det enkelte IFR-punkter som LON04 og INSUV som VFR ikke nødvendigvis forholder seg til. Ill: NLA

Mange Kjeller-piloter har også erfart de gule helikoptrene når de i mer eller mindre gode flyforhold setter kurs ut fra Lørenskog og derfra flyr direkte mot et ulykkessted eller kanskje et sykehus. De kan da passere gjennom landingsrunden. Så «se og bli sett».  

Gjør man det – så sikrer miljøet både seg selv og til og med kanskje tilstedeværelsen på Kjeller lettere.

Artikkel oppdatert 5.8.2020 kl. 1121.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s