Danmark – et dejligt GA-land

Tekst og fotos: Per Julius Helweg

Danmark har godt over 100 flystriper å by på. Og til og med Kastrup som nordmenn flest kjenner som «CPH» ønsker VFR velkommen – ja, inkludert trening.

LÆSØ: Elbil og sykler til leie venter på LN- på Læsø flyplass.

Men hva er det som egentlig lokker småfly-Norge til Danmark? Flymagasinet tok landet under lupen i sommer etter at myndighetene gav landet «grønt lys» for reiser for nordmenn og besøkte fire flyplasser.

Det var allerede i 1943 at Flyvepladsudvalget til det danske Trafikkministeriet satt som krav at alle byer med mer enn 2000 innbyggere ikke skulle ha lenger enn tjue kilometer til nærmeste offentlige flyplass. Det har de nesten fått til.

Idylliske perler i Danmark venter på nordmenn med eget fly. FlymagasinetTV.

Ejstrupholm flyplass – veldig spiselig

Inne i en hangar på en nærmest bortgjemt flyplass midt på Jylland; Ejstrupholm – finner Flymagasinet en blid fersk pilot. Christian Myrvang Breuner.

-Jeg er ganske ny – bare fløyet ett år. Men jeg skal allerede snart fly til Norge og Tynset, smiler han. At det er litt av en eksotisk ferd, er vi skjønt enige om. Rett fra flate syd-Jylland til fjellene i Midt-Norge.

Han fortsetter:

-Dette er en fin liten plass, riktignok bare fire-fem stasjonerte flymaskiner, men det er ofte mange flere på besøk. Dessuten er det en meget populær fallskjermgruppe her.

HANGAR: Bak en maskin av typen Savannah fant vi Christian Myrvang Breuner. Han selv planlegger tur til Tynset om få dager med sin enseter.

På spørsmål om hvor i Danmark det er gode flymiljøer, slår han ut armene og sier:

-Her har vi rett mange hyggelige flystriper. Men selv liker jeg Maribo flyplass som ligger på Lolland-Falster. Lengst syd i landet. Der er alltid kaffen klar.

Er det bare LN- og høflighet som gjør flygende nordmenn så godt likt i dronningens kongerike?

Kan det også være omvendt? I flere undersøkelser sier danskene at de liker nordmenn best av sine naboer. Stammespråket er jo det samme; med QNH, stall og wings-level, men selv om danskene ikke så lett skjønner det norske mer dansende språket, åpner de alltid ørene ekstra godt når de får bekreftet at du jo er norsk.

Når du lander på en flyplass mellom danske smørbrød og ujålete piloter, er vi nærmest i familie. I tillegg er landet krydret med små og trivelige kroer der man både kan overnatte, nyte god kortreist mat og drikke lokalt øl om man ønsker.

På flyplassen der Breuner trives, er særlig restauranten Flyverskjul særdeles populær.

KOS: Danskene elsker kro og mat. På Flyverskjul får du begge deler – og flypraten. Foto: Flyverskjul.

Før vi forlater den grønne flyplassen, tipser Christian om sin mest brukte «GA-link» for danske flystriper – i google (se nederst i artikkelen).

-Her finner du det meste av det du trenger. Også telefonnummer til flyplassene. Ja – så må du nå spise noe godt i vår restaurant.

Korsør flyplass – litt Amerika

Ute på de enorme åpne landbrukslandskapet snaue 40 nautiske mil vest for København der vinden leker med kornet, kan man lett drømme seg over til Amerika der det finnes en «låvehangar» i hvert forblåste kryss.

GRESS: Lang og fin gressbane – men med utfordringer i østlig ende.

På kartet er det avmerket en privat «flyveplads» nettopp her i nærheten. Vi starter jakten. Ingen skilt. Man spør noen hyggelige naboer som heldigvis smiler når en nordmann spør etter «flyvepladsen».

Inn oppkjørselen til en familiegård på Sjælland, møtes vi først av en amerikansk postkasse. Her må det da være noen som liker amerikanske fly?

Gjennom alléen finner vi nemlig en svært bortgjemt, men idyllisk gressbane. Stedet har rom for «duvende landinger», ettersom banen ligger svakt buet. Innehaver og pilot Ivan Svendsen sier til Flymagasinet:

-Hit er man velkommen, etter en telefon på forhånd. Litt liten plass å parkere på, men det er plass.

Han har hatt sitt PPL-flysertifikat siden 1979, selv om han de siste 13 årene selv har fløyet sitt nye helikopter. Han er eier av et revisorfirma og er aktiv i flymiljøet i regionen.

Inne i hangaren lukter det drivstoff, skinnseter og – blomster. Vegg-i-vegg har de nemlig sitt store drivhus bare fem meter fra banekanten.

Innerst står en typisk 1970-talls populær GA-maskin. Beechcraft V35B Bonanza. Den har fløyet alle sine år her fra Fyn.

V35B: Introdusert i 1947, men er fortsatt ikke et veteranfly. Hvordan er det mulig?

Flyet til Svendsen er bare én av hele 17.000 Bonanza`er som er bygget. Denne modellen finnes i 873 eksemplarer.

Dansk GA-miljø ligger naturlig nok nærmere europeiske innflytelse og dermed amerikansk inspirasjon, enn Norge lenger i nord.

Når han har snaue 600-700 meter til rådighet med tjuefem meter høye trær i østre ende. Hans kone er rask med å skyte inn:

-Du trenger ikke PPR hit – men ring oss likevel.

USA: Tydelig preg av amerikansk livstil i hangaren til Ivan Svendsen.

Litt tilfeldig kanskje, men begge de to flystripene Ejstrupholm og Korsør har et roterende verktøy til felles; flyplasseierne har begge kjøpt seg et helikopter. Svendsen har en signalrød Robinson R44 helikopter på henger.

Vi forlater den hvite koselige gården av mur. Røde valmuer vinker i vinden.

Ringsted – med faste LN-

Ringsted finner vi nærmere hovedstaden. En 733 meter lang super gressbane. Her finner du de gule Airbus-helikoptrene til Norsk Luftambulanse som flyr på oppdrag for den danske stat. De har sin egen base på motsatt side.

Men i skjønn forening finnes småflyene og sportsflyene. Hit kan du ankomme nonstop fra Norge etter en lang dag på jobb. Du flyr inn og med nattutsjekk kan du lande på gress med lysene tent. Det er stor sjanse for at folk sitter i klubbhuset. Ja, blir det ekstra sosialt så leier du bare et klubbrom for 100 kroner og starter heller helgeoppholdet i København neste morgen. Før hjemturen, refueler du og setter kursen hjem.

GRØNT: “Green green grass of home”. Grønn rullebane og gule norske helikoptre, preger Ringsted flyplass.

Alltid under tjue kilometer fra en rullebane

Av de over 100 flyplassene er om lag 60 % gressbaner. Hva er så spesielt med Danmark i forhold til Norge?

Piet Heins sa at «Danmark var ikke Danmark, hvis ikke Norge var til». Likevel var det slutt med et pennestrøk. Natten til 14. januar 1814 ble de politiske båndene mellom Danmark og Norge kuttet. Det som var en påtvunget skilsmisse fra danskene, ble raskt et tvangsekteskap med svenskene.

De fleste sier at det beste med Danmark som ferieland, er vertskapet. De er så gjestfrie. Til og med på frekvensen til Copenhagen Information – i 5500 fot – sier danskene gjerne:

-Lima November Alfa, you are VELCOME to squawk…..

Det lille magiske ordet i en ellers internasjonal hardkodet fraseologi.

MANGE: Bare rundt Legoland ved Billund flyplass finnes det mer enn 15 flyplasser innenfor 35 kilometer. Ill: flyvepladsguiden.dk

Tips til flyturer og steder i Danmark

Jacob Pedersen er leder for den danske flyeier- og pilotforeningen (AOPA) Danmark. Flymagasinet snakket med han i sommer. Han elsker øy-hopping til de små idylliske øyene i Kattegat og krydret rundt Fyn.

Du finner minst ti øyer med hver sin gressbane. Riktignok måler disse ofte snaue 650 – 700 meter, men til gjengjeld er det paddeflatt og med jevnere vind (dersom vind) kan du nok lettere gjøre såkalt merkelanding og på den måten få til gode kortbanelandinger.

Hver øy lever sitt eget liv nesten utelukket fra det travle og tettbefolkede fastlandet.

-Flygende nordmenn vil jeg absolutt anbefale å besøke våre små øyer og lister opp sin favorittliste:

Vejrø (EKVO): Privatdrevet øy, litt dyr, men med en fantastisk Michelin-style restaurant, orangeri (drivhus) og alle matvarer er produsert på øya. Ta gjerne en overnatting.

Læsø (EKLS): leie sykler, besøk salt-syderi og jomfruhummer på havnen.

Anholt (EKAT): Unikt ørkenlandskap med alt godt fra havet.

Felles for disse er de gjestfrie landingsavgiftene – normalt drøye 70 danske kroner. Dette og mere til finner du blant annet under flyvepladsguiden.dk.

I motsetning til Norge, krever bare halvparten av danskene PPR for bruk. Likevel er det en obligatorisk regel å sjekke plassforholdene før du setter av gårde. Så ta den viktige telefonen både under planlegging, og en time før du har avgang med kurs plassen.

Vurderer du en helgetur til København; velg Roskilde flyplass. En svært aktiv GA-flyplass med alt fra private businessjets, airtaxi, flyskoler og besøkende GA fra hele Europa. Ellers kan du velge den mer grønne plassen Ringsted – bare 60 minutter med tog til København.

Redaktøren har vært på nesten 12 av disse danske perlene – og har heldigvis mange igjen å oppdage.

«Det er sjovt – og dejligt».

LINK: Mange praktiske verktøy for GA i Danmark. Bare sørg for å kvalitetsikre all informasjon.

Linker for VFR

Christian på Ejstrupholm anbefalte denne linken til VFR-flygere i Danmark:


https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1JI0zRSYNG0I62q0xOafMOgMTzy6ywmuI&ll=55.7503744550016%2C9.448687999999995&z=10

Symboler: Grønn= Gress, Sort= Asfalt, Tlf= PPR, Rød= Landing ikke tillatt. Klikk på flyplassene for mere informasjon.

Se også:

www.flyvepladsguiden.dk

www.aim.naviair.dk/da/for-vfr-piloter/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s