Danmark: AOPA og DMU slo seg sammen og ble «dynamitt»

Av Per Julius Helweg

I en tidligere artikkel beskrev vi GA-miljøet i Danmark som er svært godt. Men det skyldes ikke minst driftige støttespillere.

-Vi har fått til mye

AOPA (Aircraft Owners and Pilots Association) sin danske enhet lever i beste velgående, skal vi tro det Jacob Pedersen i AOPA DMU Denmark.

STØTTER: Visepresident Jacob Pedersen i AOPA DMU i Danmark slåss hardt for GA-miljøet.

Han sier til Flymagasinet:

-Vi fusjonerte med DMU (Dansk Motorflyver Union) for et par år siden. DMU kan nok sammenlignes med en dansk utgave av motorflydelen i NLF. Efter fusjonen heter vi «AOPA DMU», så alle kan være glade og vi har fått til mye, sier han og peker på:

-Der har vært planer om etablering av en drone-korridor på tvers av hele landet, som ville blokkere en stor del av luftrommet opp til 6000 fot. Det har vi både stoppet og funnet en ny løsning slik at droner og fly kan sameksistere i samme luftrom.

GA-GAVE: Det er flott å se hvor tilgjengelig GA er i Danmark. Her i butikken hvor du kan kjøpe gavekort til helikoptertur.
Foto: Per Julius Helweg

Flyplass reddet og bedre utstyr til småfly

-Jeg kan glede deg med at det lykkes oss å redde Tåsinge flyplass syd for Odense og at kommunen har innsett verdien av å ha en flyplass i lokalområdet.

Jacobsen er positiv og vil gjerne fortsette:

-Dessuten har vi den siste tiden løst mange saker. Vi har inngått samarbeid med Air Support AS om et pilotprosjekt med etablering av et nettverk bakkebaserte UAT-sendere (Universal Access Transceivers). Slik kan man få METAR, TAF og værradargrafikk direkte om bord.

Signalet kan enten vises på integrert avionikk i cockpit eller som på små bærbare mottakere som kan vise informasjonen på for eksempel en iPad. ADS er en videreutvikling av mode S, slik at ADS-B IN gjør det mulig å motta vær- og trafikkinformasjon.

VÆR: Danske AOPA DMU er i gang med testing av ADS-B IN, som kan gi GA-piloter værinformasjon direkte inn i cockpit.
Foto: AOPA DMU

UAT-mottaker gjør det mulig å se annen trafikk som sender ADS-B-signaler. Noen mottakere viser til og med FLARM trafikkinformasjon som vanligvis overføres av seilfly. De populære programvarene som Foreflight, SkyDemon og EasyVFR støtter alle teknologien og viser både trafikk- og værinformasjon direkte i appen.

Dette har redusert risikoen for ulykker («midair collisions») i USA betraktelig. AirSupport AS er det første firmaet utenfor USA som etablerer UAT.

Den billigste vei til ADS-B IN er en liten portabel enhet til rundt 3500 danske kroner, som plasseres i flyets cockpitvindu. Gjennom den kan du motta vær- og trafikkdata rett ombord. Noen av disse inneholder også en sendefunksjon (ADS-B OUT), som inntil videre ikke kan anvendes i Danmark.

En annen løsning er en full installasjon i flyet, i form av en transponder som har ADS in/out. Væropplysningene er de samme som ”on ground”. Det kreves ikke abonnement for å motta disse.

Konflikt rundt landingsavgift på dansk øy

Den idylliske øya Anholt har i sommer vært gjenstand for heftig debatt i dansk media. Både i avis og i TV.

Saken dreier seg om flyplassen på den flate øya. Det er en 650 kort rullebane av gress på hardpakket sand. Det flate terrenget tillater en god kortbaneteknikk og med rett hastighet bør selv firesetere fra Norge kunne beregne å både lande og lette fra plassen.

FAVORITT: For norske Dag O. Kvalvaag (bak) og kompisen er Anholt en av favorittene av flyplasser i Skandinavia.
Foto: Privat

Flymagasinet har fått flere henvendelser fra både svensk og danske side om flyplassen. Enten fordi svenske ønsker kontakt med norske taxifly til å hjelpe de over Skagerrak i Covid-19-tider, eller fra danske piloter som håper på norsk hjelp ettersom landingsavgiften siden i våres har gått opp til 400 danske kroner for et fly som veier under 1199 kilo MTOW. Det tilsvarer 400 prosent høyere enn gjennomsnittet i Danmark.

Det er det lille flyselskapet Copenhagen (CPH) Air Taxi som opererer Britten Norman BN2 Islander og Partenavia P68 – begge tomotors småfly med gode STOL (Short Takeoff and Landing)-egenskaper. Ruten har gått mellom København/Roskilde og Anholt i nesten femti av flyplassens 60-årige historie.

Selskapet overtok etterhvert eierskapet av flyplassen, og kommunen har valgt å ikke prioritere økonomisk bistand til denne infrastrukturen. Etter mange år uten endring i avgiftene, og med ytterligere vedlikeholdskrav, valgte selskapet i sommer og sette opp landingsavgiftene.

STORT: Den høye avgiften får stor mediaoppmerksomhet, som her i Ekstra Bladet 25.juli. Foto: Per Julius Helweg

Jimmy Larsen leder CPH Air Taxi i tredje generasjon og svarer Flymagasinet:

-Jeg kan godt forstå at mange fritidspiloter synes 400 kroner er en høy pris, sammenlignet med prisene på eksempelvis Samsø, Ærø og Læsø. Men der er noen markante forskjeller på hvordan flyplassene blir drevet. Flyplassene på Samsø, Læsø og Ærø er eiet av kommunene, hvilket for det første betyr at det ikke betales for leie av tomt, som på Anholt. Videre gir kommunene på de tre øyene et tilskudd til drift.

Pedersen i AOPA DMU sier da til Flymagasinet:

-Avgiften på Anholt er blant de absolutt høyeste på noen dansk GA-flyplass. Der er tale om Danmarks mest isolerte øy med en seiletid på nesten tre timer og derfor er flyplassen mere enn noe annet sted en viktig livslinje til fastlandet.

Av samme årsak har vi kraftig oppfordret til at Grenå Kommune overveier å bidra med et tilskudd for å få avgiftene ned.

Så Norge har noe å lære fra Danmark. Flymagasinet snakket med en annen dansk flyinstruktør som har fløyet lenge i Norge. Han sier:

-Men de turene jeg har hatt til danske flyplasser synes jeg det har vært et mer avslappet miljø. Og generelt mindre restriktivt i forhold til trening og privatfly.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s