Elevbrev – fra lesing til landing – del 1

Av Thomas Fredriksen

– Første gang i sjøfly (en Cessna 206) var for et par år siden i Alaska på ferie. Når jeg fikk tilbudet om å «overta kontrollen», ble det umulig å skjule gliset. Sannheten var nok nærmere at det var flyet selv som hadde kontrollen.

Selv om interessen for fly har vært der så lenge jeg kan huske, var det nok den turen med et sjøfly som utløste det.  

Covid-19 gav drømmen den endelige starten

-Nærmeste flyskole har vært Sola flyklubb, som ville krevd 4-5 timer biltur for hver flytime, inkludert ei ferge. Dette sammen med prisen, gjorde at jeg heller slo meg til ro med X-Plane flysimulator.

Samt besøk på alle amerikanske flymuseer vi kjører forbi, ettersom vi vanligvis tilbringer fire uker i USA hver sommer.

HUGHES: På toppen av Spruce Goose på flymuseet Evergreen i California. Foto: Thomas Fredriksen.

I år derimot, som alle vet, har ting blitt veldig annerledes. Den årlige roadtripen til USA som årets høydepunkt ble avlyst.

Men midt oppi dette, la jeg merke til at den lokale flyplassen på Karmøy delte et innlegg fra den lokale flyklubben på Facebook. Haugaland flyklubb hadde startet med skoling til privatflygersertifikatet PPL (A)!

-Nå ble det bare femten minutter til flyskolen.

Og siden resten av året stort sett har blitt kansellert, passet det også overraskende bra økonomisk. Oppi all negativitet med nedstengning, kanselleringer og unormalt lite sosial kontakt, ble dette et veldig positivt resultat av det hele.

Prøvetur og teoristart

To uker senere hadde jeg grublet nok og var også ganske opptatt med noen eksamener. Jeg booket en introtur.

Jeg visste allerede at jeg hadde lyst, jeg måtte bare bli trygg på at jeg ikke kom til å spy over hele flyet – for det var faktisk min største frykt. Introturen gikk bra, og derifra gikk ting veldig fort.

Teorikurs ble bestilt hos flyteoriskolen privatfly.no. Teorikurset var det eneste jeg klarte å finne, og det var det de ulike flyskolene anbefalte, så da var det et enkelt valg.

STARTEN: Ombord i en Cessna 206 sjø i Alaska får flyinteressen en kick-start. Foto: Privat.

Innmelding i flyklubben ble gjort og utstyr ble kjøpt inn. Plutselig var jeg i gang med flytimer også. Jeg gjør dette utelukkende fordi jeg har lyst til det, og fordi jeg syns det er gøy.

Jeg følger teoriskolens rekkefølge på fagene, og gjør lesing, oppgaver og tentamen fag for fag. Dessuten fyller jeg på med litt YouTube og andre kilder når det er noe jeg føler behov for å lese mer om.

Jeg syns sjøfly er litt ekstra kult, uten at jeg helt kan forklare hvorfor. Så jeg har en liten drøm om å oppgradere til sjøflyrettigheter en gang i fremtiden.

Etter jeg har fullført det jeg har begynt på, selvsagt.

Første steg – ta en legesjekk

Idet du bestemmer deg for å endelig ta fatt på drømmen, kan det være lurt å ta en legesjekk. Særlig dersom du er litt i tvil om en diagnose, plage eller handikap kan skape vansker. På sett og vis er legesjekken til PPL (A) og LAPL tilsvarende for å kjøre bil – bare noe strengere.

Legesjekken for å bli privatflyger kalles klasse 2.

Ønsker du å undersøke mulighetene for å senere kunne jobbe som flyger, kan du likeså godt ta legesjekk klasse 1. Den inkluderer jo naturligvis den lavere klasse 2.

Nærmeste flylege finner du her:

https://luftfartstilsynet.no/aktorer/flymedisin/godkjente-flyleger/

Neste elevbrev fra Thomas Fredriksen kommer om cirka 14 dager.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s