Av Per Julius Helweg
I sommer ble brukere av fuel-anlegget på Molde flyplass klar over at AFSN (Aviation Fuelling Services Norway – eiet av Shell og St1) tar en såkalt «Hook-up» avgift på hele 900 kroner for en fylling (hvor en Avgas fylling skjer med en bemannet tankbil). Uansett mengde. Dette førte til kraftige reaksjoner.

Saken inspirerte til en kritisk gjennomgang av de to eneste leverandørene av flydrivstoff i Norge; AFSN – og Air BPs tilbud overfor GA. Flymagasinet tok derfor et møte med AFSN som her ved CEO Sales Manager Flemming Sindberg og Account Manager Norway & Iceland OTC/Business Support Manager Marema Withers. De to svarer ut 12 spørsmål – alle knyttet til prislisten på selskapets hjemmeside.
Det er under http://www.afsn.no at du finner prislisten over den fuel AFSN selger i Norge.

På denne måten kan du som kunde neste gang du skal fylle fuel, være mye mer klar over HVOR det lønner seg å fylle – og hvordan du ikke betaler for mye.
Spørsmålene 2, 5, 6, 7, 8, 9 og 10 gjelder kun for Jet A-1 fuel. Med andre ord, er du kun Avgas-kunde kan du hoppe over disse.

1. Hva betyr NOK/M3?
-Litt uklart kanskje, men det innebærer norske kroner per kubikkmeter, det vil si tusen liter. Dermed utgjør kubikkmeteravgiftene svært lite for GA. Vi skal rette selve tallsymbolet.

2. Hva betyr CSO?
-Dette er et «Beredskapsvolum» (Compulsary Stock Obligations) – en minimum mengde i tilfelle beredskapssituasjon som pålegges av myndighetene. Men den angår ikke Avgas.

3. Airport Fee – for ALLE flyplasser og ALL type fuel?
-Ja, det er en flyplassavgift for bruk av flyplassen oppkreves på vegne av Avinor – blir belastet all type flydrivstoff.

4. CO2 – er det en miljøavgift?
-Ja, dette er skatter som alle – også GA – betaler. Denne (og CSO og Airport Fee) er alle inkludert i kolonnen «Price Incl Surcharges and VAT).

5. Hva er Hook Up Fee?
-Dette er en avgift vi tar for jobben med tilkjøring med bil – uansett mengde du trenger. Den varierer fra 485 til 790 kroner (kun Jet A-1) på 11 norske flyplasser. Og ja, den kan komme i kombinasjon med «GA FEE OSL (men gjelder ikke ved selvbetjening). [se spørsmål 7].

6. Gjelder Small Uplift Fee i tillegg til Hook Up Fee?
-Ja, men kun Jet A-1.

7. Betyr GA Fee OSL (Gardermoen) nok en avgift for GA-fly (på OSL)?
-Ja, men bare for all kjøring med GFS til flyet om man har parkert på GA-siden, som er lenger bort. Dermed ikke dersom du fyller selvbetjent. Det gjelder i praksis kun Jet A-1 som er det eneste produkt AFSN selger på OSL (men kjøres av GFS).

8. GA Fee (other locations): betyr dette nok en avgift for alle GA-fly på alle de andre plassene?
-Den gjelder kun for Jet A-1, og avgiften brukes ikke på alle flyplasser da det ikke er alle som har en GA-side (det vil si IKKE på følgende flyplasser Vigra, Kjevik, Kvernberget, Molde og Torp).

9. Storage Fee: betyr dette nok en avgift for alle (også GA-fly) på Bodø (BOO)?
-Det gjelder kun Jet A-1, og skyldes at Forsvaret eier infrastrukturen som brukes til den sivile aktiviteten. Avgiften går dermed til Forsvaret. Og JA; i tillegg til eventuell Airport Fee (Avinor) på Bodø. Den gjelder dermed også GA.

10. Infrastructure Fee: betyr dette nok en avgift for alle (også GA-fly) på Gardermoen (OSL)?
-Ja, men kun Jet A-1 fuel og gjelder alt tanket med tankbil eller dispenser på OSL – også GA.

11. Er det 25 prosent moms på all fuel som fylles innenriks? *
-Ja, på fuel men også på skattene. Det er dermed moms-fritak for internasjonal flyging. Også GA.

12. Hvordan kan AFSN vite at man fly Bergen-Hamburg (internasjonal flyging) og dermed slippe moms?
-Det er ingen automatikk i dette for GA-miljøet. Piloten må da «etter-kreve». Det kan gjøres ved å sende kopi av faktura til Skattevesenet og be om «moms-refusjon».
*Men korrekt at det ikke skal betales CO2 avgift for internasjonal flyging.
Avgas en marginal del i Norge – men likevel viktig
Til slutt ønsker Flemming Sindberg å understreke at AFSNs totale fuel-mengde i Norge utgjør Avgas under 1 prosent og er således et marginalt marked:
– Men vi vil likevel bestrebe oss på å gi kunden produktet så lenge det produseres og hvor det er økonomisk bærekraftig.
FM: Prislisten er komplisert og lite brukervennlig, eksempelvis tungvint å ettergå de ulike avgiftene nederst på det røde feltet:
-Vi ser at prislisten kan være komplisert og vi jobber for å lage et bedre layout på denne – og/eller en mer digital løsning, avslutter Sindberg.
