Av Per Julius Helweg
Emil S. Jensen fra Sandefjord er bare 16 år, men allerede to flygende mål tindrende klare:
Han skal fly VFR til USA som den yngste i historien og han vil jobbe som yrkesflyger i land der flyet kan utgjøre en forskjell på liv og død.

-Humanitære flyginger.
Det er bare å kjøre på!
Emil S. Jensen (16) – flyelev
Interessen for flyging startet faktisk ikke helt selv etter noen turer sammen med faren i Danmark.
Heller ikke har han sittet mange kvelder bak Flight simulator:
-Nei, jeg har ikke noe særlig PC selv. Og den på skolen den vet jeg ikke helt hvor er, så nei – jeg holder meg til ordentlig flyging, svarer han og ler.
Emil er både positiv, optimistisk og engasjert når han stadig utbryter:
-Det er bare å kjøre på!
Sportsflymotor og Solofondet gav kicket
Men gjennom interessen for motorer, dukket det opp et lite sportsfly som han ønsket fikse på. Samtidig var det arbeidsuke på skolen og Emil var heldig og fikk seg en uke i hangaren med Widerøe på Torp – takket være Andreas Sundt.

-Da kjente jeg skikkelig på flymiljøet, sier han og understreker: -Jeg ble tent!
-Jeg søkte om stipend gjennom Solo-fondet; og FIKK penger!
FM: Men hvor i all verden dukket målet om å fly til USA opp?
-Jo, søsteren min og jeg satt i kjelleren og snakket om rekorder. Plutselig var det rekorden for overflyging av Atlanterhavet som var snakkis. Vi sjekket. En fyr som heter Andrew var 18 år og 4 mnd.
-Det er jo overkommelig, sa jeg til søsteren min og forklarte henne at neste år er jeg 17 år. Jeg slår han jo med et år.

Rett nok har det vært endel rekorder over det store havet Atlanteren. Blant annet fløy en 11-år gammel gutt i 1988 fra San Diego til Glasgow, men han hadde med seg en safetypilot.
Det var for to år siden at Mason Andrews (18) fløy solo fra New Foundland over til Santa Maria nær Portugal. Den sørlige ruten. For Emil er det den meste vanlige ruten i nord som gjelder, Norge, Island, Grønland, Canada og USA.
Emils første mål er jo først å fly opp til PPL-A da. Det må nevnes:
-Planen er å fly opp før påske. I dag har jeg allerede hatt min første progresjonstest. Leser på teorien og trener på landinger om dagen. sier han.
Basen hans er Tønsberg flyveklubb på Jarlsberg. En fin flyplass meg gode forhold og der flyeleien er litt lavere på ukedager. Det benytter Emil seg av.
Emil digger fargenyansene sett fra luften
FM: Hva er det morsomste med å fly?
-Gleden ved flyging er en blanding av det å kjenne på stalls og at flyet beveger seg. Samtidig kjempedigg – med det vakre å se utover havet fra stor høyde. Se forskjellene i dypt og grunt vann særlig her ute blant øyene utenfor Tønsberg og Sandefjord.
-Fargenyansene? spør Flymagasinet:
-Der har du`n! Yes, kvitterer han engasjert.

Deretter vil han bruke forsommeren på å bli kjent med større flyplasser og turer til Danmark, for som han sier med danske aner: -Det er så mange idylliske og hyggelige flyplasser der.
Emil har planene klare og ivrer:
-Jeg må også se etter en Cessna 172 jeg kan leie. Gjerne fastpris. To ukers tid.
-I østre USA har jeg noe slekt, og det hadde vært så kult å fly selv om møte de. Jeg vet hvilken flyplass som blir endelig destinasjon.
Flymagasinet og Emil snakker litt om nødlanding på sjøen:
-Det er kjipt. Men for å være alvorlig; jeg skal trene skikkelig og snakke med erfarne flygere.

Ble du overrasket over ungdommens spreke mål om å fly alene VFR til USA?
Vel, det er kun én del av lange spennende reisen Emil S. Jensen mest sannsynlig har lagt ut på – mot meningsfylt flyging for å redde og hjelpe andre mennesker. Men som han selv høflig korrigerer:
-Det er lenge til turen og mye som kan skje, så er det litt tidlig å skrive jeg skal gjøre det -men heller at jeg jobber med det eller planlegger det.
Ja, for først må han ha PPL-A og en Cessna 172…