-Falco – like vakker som Nordland

Av Per Julius Helweg

Riktignok har det blitt satt sammen hjemmebygde fly i Nord-Norge før, men det er sjelden.

PEN: Utrolige pene linjer viser seg i kveldslyset her på Bodø flyplass. Foto: K.A.

Stelio Frati var den italienske flyingeniøren og konstruktøren som fra å vokse opp med flyets barndom etter hvert fikk med seg hele flyutviklingen. Fra luftskip til glasscockpit. Når han døde for ti år siden, hadde han tegnet mer enn 24 modeller.

I Bodø finner du én av hans verker. Sequoia Falco F8L. LN-LOB.

Widerøe-mekaniker Bjørn Brekke var håndverkeren bak byggingen.

Verdens sterkeste og vakreste byggesett

Jon R. Solvang er Widerøe-flygeren og kontrollant i Luftfartstilsynet og bør vite hva han snakker om:

-Jeg vil si det spesielle med Falcoen er de klassiske og vakre linjene på flyet. Balansen og harmonien på kontrollene er meget bra. Den er laget for å gi flyglede – og det har Stelio Frati lykkes med!

ANALOG: Tradisjonell og analog cockpit foran piloten på Falco. Foto: Jon R. Solvang.

Falco ble serieprodusert i Italia i et hundretalls eksemplar på 1960-tallet og flere av disse flyr den dag i dag. Frati konstruerte også en metallversjon av Falco som militær trener; SIAI Marchetti SF260.

Solvang er ivrig og fortsetter overfor Flymagasinet:

-Det amerikanske firmaet Sequoia Aircraft Company kjøpte rettighetene og laget tegninger for hjemmebygging.  I overkant av 100 fly er så langt bygd rundt omkring i verden.

I dag regnes F8L som kanskje det beste som finnes av hjemmebygde fly; det er sterkt, vakkert og med uovertruffne flyegenskaper.

Markedet for hjemmebygde fly i Norge

NATUR: Like vakker som Nordland er vingen på LN-LOB. Foto: Jon R. Solvang

LN-LOB har ligget ute for salg en god stund nå og det har vært interesse for flyet. Hovedsakelig fra utenlandet. Men Covid-19 gjør det vanskeligere å reise og dermed har besiktigelsene latt vente på seg. En kjøper har meldt seg og ventes til Bodø for prøveflyging.

Den er laget for å gi flyglede.

Jon R. Solvang

FM: Hvordan er markedet for hjemmebygde fly i Norge?

Solvang sier at det «er begrenset, men absolutt til stede»:

-Interessen for Falcoen i Norge har vært laber, men langt større i utlandet. I USA er det ikke problemer å selge et slikt fly, men avstanden gjør det vanskeligere. Det største markedet er i Europa.  Det finnes folk som skal ha en Falco og da er det kun spørsmål om pris og tilstand.  Å selge et så spesielt objekt tar ofte litt tid, men markedet er der.

I Nord-Norge derimot er det ikke store miljøet for hjemmebygging, selv om det dukker opp prosjekter med ujevne mellomrom. LOB er den andre Falcoen som er bygd i Bodø. Førstemann var Bjørn Eriksen som ble Grand Champion da han fløy over til Oshkosh på 1990-tallet.

12 års byggetid for LN-LOB

-Jeg er ikke inne i bildet når det gjelder selve salget, sier han og forklarer gangen i salget slik:

-Etter hvert som potensielle kjøpere melder seg, handler det om å fremskaffe dokumentasjon. For et hjemmebygd fly innebærer det byggelogger og rapport over prøveflyging.   

Sequoia Falco er et unikt småfly. Det er en såkalt complex single og godkjent for acro. Flyet har et inverted fuel system, men motoren er en konvensjonell IO320. Noe av det spesielle er at flymaskinen er bygget i tre, noe som gjør det til et ganske krevende byggeprosjekt. Det tok Bjørn omlag 12 år å fullføre – og det ferdige produktet er av svært høy kvalitet.

Bjørn Brekke er mekaniker i Widerøe i Bodø og har bygget denne Falco-maskinen. Han har fløyet småfly i mange år, men overlot prøveflyvningen til Solvang. Under Fase 2 i prøveflygingen, fikk de tillatelse til å være to ombord. Avslutningsvis fikk han utsjekk på flyet.

FØRSTE: Første flyging gjennomført. Bjørn Brekke (t.v) gratulerer Jon R. Solvang. Foto: Privat

Den første flyvingen ble gjennomført i Bodø i juli 2017. Siden da har den fløyet minst 50 flytimer. Kaptein og småflyger og Solvang er så fornøyd:

-LN-LOB er en nytelse å fly, men vingen er laget for fart. Stall-egenskapene er ikke av de snilleste, så det ender ofte i en flikk.  Stall-hastighet uten flaps er cirka 70 knop. Vanlig marsjfart cirka 140 knop.

Det er et svært anvendelig reisefly for to personer, med god plass til bagasje og en rekkevidde opp mot fem timer.

Ser du på bildene av flyet i luften over Bodø, er du vel skjønt enige om at man ikke trenger fly fem timer bort fra Nordland med LN-LOB?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s