Amerikansk GA: -Inne i en boom!

Av Per Julius Helweg

Mange av oss forbinder uttrykket GA (allmennflyging) med den amerikanske drømmen. Ditt eget fly som du selv kan benytte nærmest dit du vil og når du vil. Således har GA nytt godt av hvordan samfunnet i USA er organisert og dermed kunne være globalt industriledende.

Nylig ble AOPA USAs president Mark Baker intervjuet av spaltist Rich Karlgaard om effektene av Covid-19-pandemien for amerikansk GA-flyging. Ja, kanskje kunne GA til og med være med på redde mennesker i forbindelse med pandemien.

Flymagasinet har her sett nærmere på situasjonen for aktiviteten i USA.

Ikke overrasket over viktigheten av GA

Mark Baker sier han han ikke er «overrasket over suksessen til allmennflyging i et 2020 med mye usikkerhet» og fortsetter:

GA-luftfart er inne i en boom akkurat nå.

Mark Baker, AOPA USA

-GA-industrien fortsetter å spille en svært viktig rolle i å fylle mange av landets transportbehov, inkludert de som hjelper til med å bekjempe pandemien.

I USA er foruten småflyene, sjøflyene og private helikoptre, også de så kalte GA-forretningsjetflyene (såkalte «business jets») meget viktige i luftfartsbildet.

LETT: GA i USA er flinke til å markedsføre seg, som her på Key West i Florida. Foto: Per Julius Helweg

Han peker på GAs viktige rolle, der AOPA fortsetter sin innsats for friheten til å kunne fly, og behovet for en mer variert luftfart.

-GA-luftfart er i en mini-boom akkurat nå. Vi har sett GA-flyreiser målt på noen av de 77 viktigste flyplassene våre har økt med opp 10 til 15 prosent. Samtidig hører vi om salg av drivstoff og bruk av FBO (GA-handlingservice) har steget med over 60 prosent.

Litt spøkefullt erter han: – Og prøv å finne et brukt fly til salgs!

Amerikansk kommersiell luftfart er like hardt rammet som andre. Blant annet måtte American Airlines kutte innenlandsproduksjonen med hele 70 prosent fra april og en måned senere videre til nesten 90 prosent. Delta Airlines fløy litt lenger med høyere kapasitet, men har så kuttet ned til om lag 70 prosent.

Dermed er eneste mulighet for rask og ikke minst trygg reise i USA GA-bransjen.

VARIERT: Både konvensjonelle småfly som denne Piper PA28 (t.v) og Beech Starship i bakgrunnen er populære i USA.
Foto: Per Julius Helweg

Argus international melder om en 20 prosent økning i flyginger med GA-forretningsjetflyene denne sommeren i forhold til fjoråret. Bare i april i år triplet trafikken seg. Men ikke all bruk av de lekre jetflyene har økt. Charter av slike fly økte umiddelbart etter utbruddet og tre måneder fremover, inntil også forretningslivet ble rammet av «hjemmekontor-kravet».

Dermed falt charter av GA-forretningsjet for med 12 prosent ned i juni sammenlignet med 2019, noe som skyldes at færre familier har risikert smitte på ferie.

Mange av disse småselskapene melder at det er en kraftig økning blant første-gangs «jetfly»-leiende, men at mange skvetter av de høye prisene.

Gjør man en undersøkelse av flere amerikanske flyplasser gjennom Business Magazine Greenville, viser tallene det samme: en 10-15 prosent økning i den GA-delen som dreier seg om transport, mens enkelte flyskoler og lettere del av flyflåten har hatt ingen økning eller en liten (5-10 prosent) nedgang.

UBER: GA som sjøfly-charter i havnebassenget utenfor Miami. Foto: Per Julius Helweg

Salget av stempelmotor hoppet 15 prosent

I følge The General Aviation Manufacturers Association (GAMA) gikk salget av mindre småfly med stempelmotor opp med 15 prosent i 2019, selv om helikopter- og turbopoppsalget gikk ned tilsvarende sammenlagt. Salget av GA-jetfly gikk også opp – cirka 12 prosent.

Siden 2010 har salg av GA-fly økt sakte men sikkert i USA. Hvert år leveres mer enn 1500 nye GA-fly i landet. Selv om man tror på en utflating de neste 15 årene, mener amerikanske FAA at flyene likevel vil fly mer.

Til venstre sees antall fly – til høyre antall flytimer (FAA Forecast 2018-2038).

Amerikansk GA er altså industriledende, blant annet med Piper Aircraft, Cessna Aircraft Company og Beech Aircraft. Disse har alle tre på 1990-tallet opplevd både konkurs, produksjonsstans og andre endringer.

Men de har gjenopptatt sine virksomheter og produsere fortsatt nye modeller.

GODT: Amerikansk GA her representert ved en De Havilland Canada DHC-2 Beaver Mk1 i Florida, nyter godt av lange avstander og gode vilkår. Foto: Per Julius Helweg

VREF er et amerikansk firma som tilbyr verdievaluering av nye og brukte fly, der president Jason Zilberbrand sier at en rekke arrangementer i 2020 som normalt bidrar til økt salg av GA-fly, ble avlyst.

Videre sier han at «himmelen ikke har falt ned, og at aktivitetene vil gjenoppstå ettersom mennesker helst vil tilbake til sine normale liv som innebærer reising og sosial omgang».

Forbud i Norge – la til rette i USA

Mens Avinor Flysikring AS via Luftfartstilsynet gikk til skrittet å forby GA-flyging etter VFR-reglene i våres, valgte amerikanske luftfartsmyndigheter (FAA) å heller legge til rette. Som de sa: -Vi oppfordrer GA-piloter til å fly og holde seg «current» og anser trafikken som essensiell for samfunnet.

AOPA USA støttet opp under dette, men la naturligvis til «med forsiktighet» ettersom det er utfordrende å holde én meters avstand i cockpit.

-Av de 5200 allmenne åpne flyplassene i USA, betjener flyselskapene mindre enn 400 av dem, sier AOPA USAs visepresident Tom Haines i Forbes at disse «gir av- og på-ramper til det nasjonale transportsystemet. De kobler små samfunn til større flyplasser. De er økonomiske motorer, linker til medisinske tjenester, transport og pleie».

I juni ønsket blant annet Bahamas å åpne for noe turisme, og valgte da å prioritere nettopp GA-fly og småbåter foran andre.

GA vil dessuten få en viktig rolle i transport av vaksine i forbindelse med Covid-19-pandemien, sier AOPA USA på sine nettsider.

OPP: En Robinson R44 på Seattle Boeing field skal opp igjen. Som med amerikansk GA. Foto: Per Julius Helweg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s